Avoimen datan ekosysteemi

Julkisen datan avaaminen avoimena datana on kansainvälinen ilmiö, joka on levinnyt nopeasti ympäri maailmaa. Ilmiö lähti liikkeelle Yhdysvalloista ja Isosta-Britanniasta. Useissa maissa datan avaaminen voi olla julkishallinnolle ainakin joiltakin osin pakollista, mutta usein datan avaamisen käynnistymisen taustalla on organisaation tahto lisätä avoimuutta ja läpinäkyvyyttä sekä edesauttaa tutkimusta, innovointia ja liiketoimintaa. Monitoimijainen datan jakaminen ja hyödyntäminen voidaan nähdä ekosysteemisenä toimintana.

Avoin data maailmalla

Maailmalta löytyy nykyään sadoittain avoimen datan portaaleja, joissa julkiset ja muutkin tahot jakavat julkisia datojaan avoimena datana uudelleenkäyttöön. Dataportaaleja on olemassa niin maa-, alue-, kunta-, organisaatio- kuin teemakohtaisesti. Dataportaaleista löytyy tietoa esimerkiksi Open Knowledge Internationalin ylläpitämästä Maailman avoimen datan portaalit -listauksesta.

Open Knowledge International on kaikille avoin verkosto, joka edistää datan avaamista ja hyödyntämistä ympäri maailmaa. Verkosto on muun muassa luonut avoimen datan jakamiseen metadatakatalogin nimeltä CKAN (The Comprehensive Knowledge Archive Network). CKAN on avointa lähdekoodia, ja esimerkiksi HRI:n datakatalogi on toteutettu CKAN-alustalla.

Euroopassa julkisen datan avaamista on edistetty jo pitkään erilaisin EU-säädöksin kuten Public Sector Information (PSI) -direktiivi. Euroopan komission vuonna 2020 julkaiseman Euroopan datastrategian tavoitteena on viedä EU datavetoisen yhteiskunnan eturiviin. Datan sisämarkkinoiden tulisi mahdollistaa datan vapaa liikkuminen EU:ssa ja eri alojen välillä, mistä hyötyvät yritykset, tutkijat ja julkishallinnot. Keskeinen EU-säädös on Avoimen datan direktiivi (EU) 2019/1024, jonka tarkoituksena on edistää julkisen sektorin hallussa olevan tiedon uudelleenkäyttöä kaupallisiin ja ei-kaupallisiin tarkoituksiin.

Euroopan osalta keskeinen avoimen datan portaali on Euroopan komission avoimen datan portaali European Data Portal, joka kokoaa yhteen EU-maissa avattujen datojen metatiedot. Suomessa avattujen datojen metatiedot kopioituvat sinne automaattisesti kansallisen avoindata.fi:n kautta, jonne puolestaan HRI:ssa avattujen datojen metatiedot kopioituvat automaattisesti joka vuorokausi. Euroopan komission avoimen datan portaali tekee myös vuosittain Open Data Maturity -vertailun, jossa tarkastellaan Euroopan maiden avoimeen dataan liittyvien politiikkatoimien kehitystä, datan uudelleenkäytön vaikuttavuutta ja sen seuraamista, kansallisia avoimen datan portaaleja sekä avatun datan laatua.

Euroopan datastrategiaan sisältyy useita datasäädöksiä, jotka tuovat avoimen datan rinnalle uudenlaista datan jakamista edistämällä sopimuksilla tai muulla tavalla suojatun julkisen datan ja omadatan (mydata) jakamista tietyin ehdoin ja rajoituksin. Samalla edistetään datojen yhteentoimivuutta muun muassa muodostamalla tietoavaruuksia (data spaces) keskeisimpien aihealueiden ympärille (esim. liikennedatat).

Kuva: Tussitaikurit.

Avoin data Suomessa

Kansallinen taso

Suomessa ei ole datan avaamiseen yleislainsäädännössä velvoitetta, mutta erityislainsäädännöllä on määritelty tiettyjä EU-säädöksiin perustuvia datan avaamisen velvoitteita. Nämä velvoitteet koskevat paikka-, metsä- ja liikennetietojen avaamista.

Suomessa otettiin vuonna 2014 käyttöön kansallinen avoimen datan portaali avoindata.fi. Palvelu on Digi- ja väestötietoviraston ylläpitämä keskitetty datakatalogi, joka kokoaa yhteen osoitteeseen kuvailutiedot Suomessa julkaistuista avoimista datoista. HRI-palvelussa julkaistujen datojen metatiedot kopioituvat automaattisesti joka yö avoindata.fi:hin.

Viime vuosina on syntynyt jo jonkin verran dataekosysteemejä, joissa dataa jaetaan ja hyödynnetään mahdollisimman avoimesti, mutta osin myös suljetusti. Hyvä esimerkki tällaisesta toiminnasta on esimerkiksi Fintrafficin koordinoima Liikenteen dataekosysteemi.

Piirretty kartta pääkaupunkiseudun kaupungeista.
HRI on Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten yhteinen avoimen datan palvelu. Kuva: Tussitaikurit.

Paikallinen taso

Pääkaupunkiseudulla kaupungit (Helsinki, Espoo, Vantaa ja Kauniainen) sekä niiden kuntayhtymät (kuten HSY ja HSL) ovat julkaisseet avointa dataansa Helsinki Region Infoshare -palvelussa jo vuodesta 2011 alkaen. Datan avaamisen ja HRI-palvelun taustalla on ao. kaupungeissa tehdyt päätökset ja yhteinen sopimus. HRI-palvelu on ollut jo pitkään osa pääkaupunkiseudun kaupunkien perustoimintaa. HRI oli ensimmäinen Suomessa avattu avoimen datan palvelu. Pääkaupunkiseutu on lukeutunut alusta alkaen julkisen datan avaamisen edelläkävijöihin, ja HRI-palvelu on toiminut esikuvana monille datanavaushankkeille Suomessa ja muuallakin.

Vuonna 2014-2017 Suomen kuusi suurinta kaupunkia (Helsinki, Espoo, Vantaa, Tampere, Turku ja Oulu) toteuttivat 6Aika Avoin data ja rajapinnat -hankkeen. 6Aika-strategian tavoitteina oli Suomen kilpailukyvyn ja julkisen sektorin tuottavuuden vahvistaminen, uusien palveluinnovaatioiden kehittäminen ja liiketoiminnan ja työllisyyden edistäminen. Hankkeen tavoitteena oli luoda datan avaamiselle yhteisiä toimintamalleja, avata harmonisoituja ohjelmointirajapintoja ja edesauttaa avoimen datan hyödyntämistä liiketoiminnassa. Työn tuloksena sekä kaupunkien että kaupunkien ja yritysten välinen yhteistyö lisääntyi merkittävästi ja hankkeen päätyttyä datan avaaminen on jatkunut osana kaupunkien perustoimintaa. Hankkeen myötä esimerkiksi Tampereen kaupunki ryhtyi jakamaan avoimia datojaan Tampereen kaupungin dataportaalin kautta ja Oulun kaupunki Oulun kaupungin dataportaalin kautta.

Monet muutkin kunnat ja muut julkiset tahot ovat ryhtyneet avaamaan julkisia datojaan avoimena datana. Merkittävimpiä data-avauksia ovat olleet muun muassa kuntien ostodatat.

Avoimen datan yhteisöjä

Osana kansainvälistä Open Knowledge -verkostoa Suomessa toimii rekisteröity yleishyödyllinen yhdistys nimeltä Open Knowledge Finland ry (OKFI). Vuonna 2012 perustettu voittoa tavoittelematon yhdistys edistää tiedon avaamista ja hyödyntämistä Suomessa.

{API:Suomi}-Facebook-ryhmässä keskustellaan avoimesta datasta, rajapinnoista, API-lähtöisestä tietojärjestelmäsuunnittelusta ja liiketoiminnasta (API Economy), alan standardeista ja muusta asiaan liittyvästä.

Finnish Open Data Ecosystem -Facebook-ryhmä on aktiivinen avoimesta datasta kiinnostuneiden ihmisten verkosto.