Ohjeita datan hakuun

Tuntuuko, ettei HRI:n perushaku aina riitä? Tutustu HRI:n tehokäyttäjän hakuohjeisiin ja tee entistäkin täsmällisempiä hakuja HRI:n datakatalogiin! Hakusyntaksit toimivat myös muissa CKAN-datakatalogeissa.

Kuva: Tussitaikurit.

HRI:n perushaun vapaasanahaku kohdistuu datan latauslinkkejä lukuun ottamatta kaikkiin HRI:n metatietokenttiin. Hakusanasta on kirjoitettava vähintään kolme merkkiä. Yksittäisen hakusanan pituusrajoitus on 30 merkkiä.

Kirjoittamalla hakusanan eteen NOT saa rajattua hakutuloksista pois jonkin sanan tai fraasin (fraasi laitettava lainausmerkkeihin).

Jokerimerkillä * voi korvata haussa yhden tai useamman merkin. Jokerimerkkiä ei tarvitse kirjoittaa katkaistun sanan loppuun.

Hakutulosten vasemmalla puolella marginaalissa on erilaisia suodatinvaihtoehtoja, jotka tarjoavat mahdollisuuden suodattaa hakua tiedostomuodon, maantieteellisen alueen, kategorian sekä ylläpitäjän (organisaation) perusteella tai datakokoelmittain. Hakua voi rajata useammalla suodattimella samaan aikaan.

Hakukentän alla olevasta valikosta voi valita hakutulosten järjestyksen. Oletuksena on relevanssi, eli parhaiten hakukriteerejä vastaavat datat.

HRI:ssa olevien datojen metatiedot ovat avointa dataa. Metatiedot ovat saatavissa myös avoimen rajapinnan kautta.

Haku suoraan CKAN:in metatietokentistä

HRI:n metatietokanta CKAN:issa on mahdollista kohdistaa haku myös joihinkin muihin CKAN:in kenttiin syntaksilla kentän_nimi:hakusana.

HUOM: Kaksoispisteen jälkeen ei tule välilyöntiä ja useampia sanoja sisältävä hakufraasi on laitettava lainausmerkkeihin.

Metatieto Kentän nimi HUOM
Lisenssi  license_id CC 4.0:n id: CC-BY-4.0 ja CC0:n id: CC0-1.0
Kategoria groups Nimi kirjoitettava siinä muodossa kuin se näkyy url:ssa (esim. vaesto)
Organisaatio organization Nimi kirjoitettava siinä muodossa kuin se näkyy url:ssa (esim. helsingin-seudun-ymparistopalvelut)

Esimerkkihakuja

Hakufraasi Hakutulos
Espoo NOT Helsinki Kaikki datat, joiden metatiedoissa on sana Espoo mutta ei sanaa Helsinki
koulutus AND Helsin* Kaikki datat, joiden metatiedoissa on sana koulutus sekä Helsin-alkuinen sana (esim. Helsinki, Helsingin, Helsingissä)
NOT license_id:CC-BY-4.0 Kaikki datat, joita ei ole lisensoitu CC 4.0:lla
NOT organization:* Kaikki datat, jotka eivät kuulu mihinkään organisaatioon
NOT groups:* Kaikki datat, jotka eivät kuulu mihinkään kategoriaan

Datakokoelmat

Tavalla tai toisella yhteen kuuluvien datojen tai aikasarjojen löytymisen helpottamiseksi HRI:ssa avattuja datoja on ryhmitelty datakokoelmiin.

Datakokoelmia on muodostettu muun muassa:

Data voi kuulua useampaan datakokoelmaan. Datakokoelmat eivät ole hierarkkisia. Datojen hakutoiminnot datakokoelmien sisällä toimivat kuten HRI:n perushakukin.

Organisaatiot

HRI:ssa avatut datat on ryhmitelty myös organisaatioittain. Käytännössä organisaatio on dataa ylläpitävä taho. Organisaatiot ovat hierarkkisia. Kukin data voi kuulua vain yhteen organisaatioon.

HRI:ssa alemman tason organisaatioita ovat Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten toimialat tai tulosalueet sekä osa liikelaitoksista. Ylemmän tason organisaatioita ovat kaupungit sekä seudulliset kuntayhtymät, kuten HSY ja HSL.

Datan hakutoiminnot organisaatioiden sisällä toimivat kuten HRI:n perushakukin.