Koulutusmateriaalia

Kuva: Tussitaikurit.

CSV, REST, UTF8, KML, CC 4.0, JSON, XML? Avoimen datan maailmassa vilisee termejä ja asioita, jotka voivat olla monelle vieraita. HRI kouluttaa pääkaupunkiseudun kaupunkien työntekijöitä avoimen datan maailmaan.

HRI:n koulutuksissa käydään kansantajuisesti läpi avoimen datan ja avoimen rajapinnan perusteet sekä datan avaaminen käytännössä.

Koulutukset on tarkoitettu pääkaupunkiseudun kaupunkien työntekijöille, mutta koulutusmateriaalit on avoimuuden hengen mukaisesti vapaasti kaikkien saatavilla ja hyödynnettävissä (lisenssi Creative Commons 4.0 BY).

Muita oppaita

Avoindata.fi:ssä julkaistu Tiedon jakamisen toimintamalli

Valtiovarainministeriön avoimet verkko-oppimateriaalit tiedon jakoon, laatuun ja yhteentoimivuuteen

Open Knowledge Internationalin Open Data Handbook

Julkinen data – Johdatus tietovarantojen avaamiseen -kirja

Aalto-yliopiston ja Open Knowledge Finlandin laatima Datan avaajan kurssi

Kuuden suurimman kaupungin kokemukset yhtenäisten rajapintojen rakentamisesta on koottu esitesarjaksi

Espoon kaupungin Datan tietosuoja ja tietoturvallinen avaaminen -opas

Datanavauskoulutuksia

HRI on järjestänyt datan avaamisen koulutuksia jo vuodesta 2012 alkaen. Koulutuksessa tutustutaan muun muassa avoimen datan ja avoimen ohjelmointirajapinnan peruskäsitteisiin, niiden hyötyihin sekä datan avaamiseen käytännössä. Alla on linkit tuoreimpiin koulutusmateriaaleihin.

Vanhempia HRI-palvelun ja avoimen datan esittelyjä löytyy myös HRI:n SlideSharesta.

Avoimien paikkatietorajapintojen käyttöohjeita

Helsingin kaupunkimittaus on laatinut hyödyllisiä ohjeita paikkatietodataa jakavien WFS/WMS-rajapintojen käyttöön. Avoimien paikkatietorajapintojen käyttöön on tutustuttu myös HRI:n koulutuksissa. Alla on linkkejä käyttöohjeisiin ja harjoitusten materiaaleihin.

Data-avausten ja hyödyntämismahdollisuuksien esittelyjä

Osana avoimen datan koulutusta datan avaajat ja avoimen datan hyödyntäjät kertovat omista kokemuksistaan ja kannustavat avaamaan dataa.

Avointa dataa audiomuodossa

Voit oppia avoimen datan perusteet nyt myös audiomuodossa kuuntelemalla podcastin Mitä on avoin data, ja kuinka sitä voi jokainen hyödyntää? Jaksossa HRI:n Hami Kekkonen keskustelee Sofor Oy:n Sami Eerolan kanssa avoimesta datasta ja sen eteen tehdystä työstä pääkaupunkiseudulla.