Koulutusmateriaalia

Kuva: Tussitaikurit.

CSV, REST, UTF8, KML, CC 4.0, JSON, XML? Avoimen datan maailma vilisee termejä ja asioita, jotka eivät ole jokaiselle virkamiehelle ennestään tuttuja. HRI kouluttaa pääkaupunkiseudun kaupunkien työntekijöitä avoimen datan maailmaan.

HRI:n järjestämien koulutusten tarkoituksena on osoittaa, etteivät datan avaaminen ja avoimen datan hyödyntäminen ole mitään rakettitiedettä.

Koulutukset on tarkoitettu pääkaupunkiseudun kaupunkien työntekijöille, mutta koulutusmateriaalit ovat avoimuuden hengen mukaisesti vapaasti kaikkien saatavilla ja hyödynnettävissä. Lisenssi on datoistakin tuttu Creative Commons 4.0 BY.

Muita oppaita

Open Knowledge Internationalin Open Data Handbook

Julkinen data – Johdatus tietovarantojen avaamiseen -kirja

Avoindata.fi:n opas julkisen tiedon avaajalle

Aalto-yliopiston ja Open Knowledge Finlandin laatima Datan avaajan kurssi

Kuuden suurimman kaupungin kokemukset yhtenäisten rajapintojen rakentamisesta on koottu esitesarjaksi

Espoon kaupungin Datan tietosuoja ja tietoturvallinen avaaminen -opas

Uusimmat koulutusmateriaalit

Alla on linkit HRI:n tuoreimpiin koulutusmateriaaleihin. Muita esityksiä HRI:sta ja avoimesta datasta löytyy mm. HRI:n SlideSharesta.

Avointa dataa audiomuodossa

Voit oppia avoimen datan perusteet nyt myös audiomuodossa kuuntelemalla podcastin Mitä on avoin data, ja kuinka sitä voi jokainen hyödyntää? Jaksossa HRI:n Hami Kekkonen keskustelee Sofor Oy:n Sami Eerolan kanssa avoimesta datasta ja sen eteen tehdystä työstä pääkaupunkiseudulla.

Infotilaisuudet

Parituntisessa infotilaisuudessa käydään läpi avoimen datan peruskäsitteet ja HRI:n toiminta.

Datanavauskoulutukset

Koulutuspäivän aikana mm. tutustutaan avoimen datan peruskäsitteisiin sekä kerrotaan erilaisista tavoista ja formaateista avata dataa ja vertaillaan niitä.

Case-esimerkkejä

Osana avoimen datan koulutuspäivää datan avaajat ja avoimen datan hyödyntäjät kertovat omista kokemuksistaan ja kannustavat avaamaan dataa.

WFS/WMS-rajapinnan ohjeet

Helsingin kaupunkimittauksen laatima ohje WFS-rajapinnan käytöstä

Helsingin avoimet paikkatiedot – aloittelijan opas

Avoimen datan hyödyntäminen, rajapinnat

Avaamisen lisäksi on tärkeää osata hyödyntää dataa, joten kaupunkien työntekijöille on tarjolla myös avoimen datan hyödyntämismahdollisuuksia valottavaa koulutusta.

ICT-hankintakoulutus

Koulutus tarjoaa osallistujille valmiudet viedä Helsingin kaupungin tietotekniikkaohjelman periaatteet avoimen datan, avointen rajapintojen ja avoimen lähdekoodin osalta käytäntöön hankintoja suunniteltaessa ja tehtäessä.