Hur utnyttja öppna data?
Mjukvaruutvecklare, journalister, forskare och aktiva medborgare har stor nytta av kataloger och databaser med offentliga data. Att befatta sig med öppna data är inte så svårt som man eventuellt kunde tänka sig! Öppna data har inga gränser – vem som helst kan använda dem för sina egna behov genom att följa de här enkla stegen.

1. Hitta data
Hur såg min bakgård ut för 80 år sedan? Vilka kommunala beslut diskuteras som bäst? Hur mycket av mina skattepengar har använts för utveckling av den här webbtjänsten? Sök efter intressant data i HRI datakatalogen – eller ge oss dina förslag om öppnande av data som verkligen intresserar dig. Tänk på att kombinera olika dataset för att skapa något nytt och spännande!
Exempelvis: Städerna Helsingfors, Esbo, Vanda och Grankulla publicerade sina bokslut med hundratusentals rader av data – vad skulle du göra med dessa? Kanske kombinera dem med kartan över regionala offentliga tjänster.
2. Skapa eller hitta en idé för en applikation
Hur utnyttja intressant data? Du kan hitta en användbar sammanfattning av befintliga applikationer, webbtjänster, visualiseringar och mobiltjänster i HRI:s applikationsgalleri. Du kan också bläddra i den internationella applikationskatalogen för att hitta idéer och göra lokala versioner för din egen stad. Om du har en bra idé men saknar tid eller kunskaper för att utveckla ditt koncept vidare; dela det med andra. Du kan också bläddra i den internationella applikationskatalogen för att hitta idéer och göra lokala versioner för din egen stad. Om du har en bra idé men saknar tid eller kunskaper för att utveckla ditt koncept vidare; dela det med andra här.
Exempelvis: De sex största städerna i Finland har skapat listor över idéer till applikationer (på Finska) på webbplatsen Databusiness.fi website.
3. Bygg din applikation
Blås liv i data: visualisera det, gör akademisk forskning, bygg en webbtjänst, eller delta i datajournalism. Öppna data erbjuder en mångfald av verktyg för olika ämnen och intresseområden. Du kan be om hjälp av erfarna dataanvändare, till exempel i Finnish Open Data Ecosystem -gruppen på Facebook. Enligt forskningresultat är majoriteten av dem som bygger applikationer av öppna data forskare, frilansare och privata applikationsutvecklare. Det finns också ett litet antal firmor som sysslar med öppna data, då de har uppfattat dess potential.
Framgångsrika exempel: På applikationer som skapats med hjälp av öppna data är vinnarna i tävlingarna Apps4Finland, Open Finland Challenge och Databusiness Challenge: BlindSquare, Miils, Eventmore och Moose.
4. Publicera och dela din applikation på webben

Håll inte din applikation bara för dig själv. Din visualisering eller webbtjänst skapar ett värde bara efter att den används. Att publicera din applikation på din webbplats är det första steget. Efter det, lägg in ditt alster i HRI:s applikationsgalleri, delta i internationella tävlingar för applikationer som baserar sig på öppna data, och marknadsför ditt arbete på sociala medier.
Exempelvis: Journalister världen runt är mycket intresserade av datajournalism. Brittiska Guardian är en föregångare inom det här framväxande området. Ta dig en titt på deras upplägg kring datajournalism på deras data blog. Finska nationella dagstidningen Helsingin Sanomat har också definierat och tagit ställning till öppna data och etablerat en databordsenhet.
5. Ge respons och samverka
Tjänster som utnyttjar öppna data ger användare nya upplevelser och information. En bra tidningsartikel kan blåsa liv i siffror och data, en finurlig eller påhittig mobiltjänst kan underlätta ditt vardagliga liv. Applikationer med öppna data besitter potential att gynna sociala diskussioner och att öka insynen och räckvidden i demokratin.
Exempelvis: Den Päätökset (övers. “beslut”) tjänsten gör processen bakom Helsingfors stads beslutsfattande tillgänglig för alla på ett transparent och enkelt sätt.