HRI:n toimintamalli

HRI-palvelu toimii neljällä osa-alueella: datan tuottaminen, avaaminen, jakaminen ja hyödyntäminen. HRI:n päätehtävä on tukea kaupunkien työntekijöitä datan avaamisessa ja edistää avattujen datojen hyödyntämistä.

HRI:n toimintamallin keskeiset osa-alueet: datan tuottaminen, avaaminen, jakaminen ja hyödyntäminen.
HRI-palvelun toimintamalli ja palvelun keskeiset osa-alueet.

Datan tuottaminen

HRI:n tarkoituksena on edistää pääkaupunkiseudun kuntien olemassa olevan datan avaamista nykyistä laajempaan käyttöön. Datan vertailtavuus, löydettävyys ja käytettävyys edellyttävät yhteistyötä kuntien eli tiedon tuottajien välillä. Yhteistyötä tehdään muun muassa datojen harmonisoinnissa ja jatkokehittämisessä. Jatkossa tietotuotannon toivotaan tukevan paremmin avoimen datan jakelua ja huomioivan myös datan hyödyntäjät.

Datan avaaminen

HRI-palveluun sisältyy ns. clearing house -toiminto, jonka tarkoitus on avustaa ja koordinoida datan avaamista. Clearing house toimii Helsingin kaupungin kaupunginkansliassa, mutta palvelee datan tuottajia ja hyödyntäjiä seudullisesti. Sen tehtäviin kuuluvat esimerkiksi datan tuottajien avustaminen datan avaamisessa, laadunvarmistus sekä käyttäjäpalautteen kokoaminen ja välittäminen datan tuottajille. Clearing house myös ylläpitää HRI:n verkkosivustoa sekä hoitaa HRI:n viestintää.

Datan jakaminen

HRI-palvelun näkyvin osa on hri.fi-verkkopalvelu, jossa pääkaupunkiseudun kaupunkien avoin data on helposti löydettävissä. Verkkopalvelua voi ajatella eräänlaisena avoimen datan hakukoneena, joka ohjaa tiedonjanoisen oikean datan luokse. Palvelussa myös kerätään käyttäjiltä suoraa palautetta datasta ja sen käytettävyydestä. Maailmalla vastaavia verkkopalveluja on satoja.

Datan hyödyntäminen

Avoin data on tarkoitettu kaikille siitä kiinnostuneille: kuntien hallinnolle, yrityksille, yliopistoille, korkeakouluille, tutkimuslaitoksille ja kansalaisille. Dataa voi soveltaa monella tapaa. Sitä voidaan käyttää sellaisenaan päätöksenteon, suunnittelun tai tutkimuksen tueksi. Dataa voidaan ottaa osaksi olemassa olevaa tai uutta sovellusta. Tai dataa voidaan yhdistellä ja esittää aivan uudella tavalla.

Datan käyttötarkoituksia ei kuitenkaan ole tarkoitus etukäteen rajata – viime kädessä avoimen datan hyödyntämisessä vain mielikuvitus on rajana. Tärkeintä on, että nykyistä laajempi käyttäjäkunta voi haluamallaan tavalla hyödyntää avointa dataa mahdollisimman helposti.

HRI-palvelu tukee datan hyödyntäjiä mm. järjestämällä tapahtumia, vastaamalla datatoiveisiin ja muihin hyödyntäjien esittämiin kysymyksiin sekä osallistumalla erilaisiin tapahtumiin ja hackathoneihin.