Uutisia datan avaamisen rintamalta – tammikuu 2012
Uusinta dataa tarjolla
Seutukartta ja äänestysaluejaot
Tammikuun alussa Helsingin kaupungin kaupunkimittausosasto yhteistyössä alueen kuntien ja HSY:n kanssa julkaisi mittavan Seutukartta-aineiston avoimena datana. Aineisto sisältää maankäyttöön, tilastolliseen osa-aluejakoon, tieluokkiin ja kohteiden nimiin liittyvää dataa Helsingin seudun alueelta.
Tammikuun puolivälin jälkeen puolestaan aukeni Helsingin kaupungin kaupunkimittausosaston ja kuntien avustuksella pääkaupunkiseudun kuntien äänestysaluejaot. Aineiston avulla voi visualisoida kartalle esimerkiksi äänestystuloksia käyttämällä vaikka Tilastokeskuksen presidentinvaalitilastoja.
Kartta-aineistojen avaaminen on aktivoinut keskustelua mm. sopivia tiedostomuotoja koskien. Käyttäjien palautteen perusteella esimerkiksi MapInfo-muoto ei ole kaikille käyttäjille ideaali formaatti datan soveltamista ajatellen. Me välitämme toiveet aineiston tuottajille, jotka jatkossa – mahdollisuuksiensa ja resurssiensa sen salliessa – saattavat tukea useampiakin formaatteja.
Erityiskiitos tässä vaiheessa käyttäjille, jotka ovat muokanneet alkuperäisistä tarjolla olevista formaateista paremmin web-kehittäjille soveltuvia versioita ja ovat kertoneet niistä myös muille käyttäjille!
Vantaan vuosikirjatilastoja 2010
Vantaan kaupungin tilastollisen vuosikirjan 2010 taulukot on indeksoitu HRI-verkkopalveluun. Tarjolla on tuoretta perustilastoa Vantaasta yli 160 tilastotaulun muodossa.
Talousdataa Helsingistä
Loppuvuodesta 2011 saatiin avattua ja julkaistua Helsingin kaupungin taloutta koskevaa dataa. Helsingin kaupunki tulot ja menot 2009 ja 2010 sisältää tilinpäätöksen mukaiset tulot ja menot virastoittain vuosilta 2009 ja 2010. Aineistosta puuttuu osa virastoja esim. Rakennusvirasto ja Stara sekä liikelaitokset mm. koska tiedot ovat eri tietojärjestelmässä.
Helsingin kaupungin tulot ja menot -aineisto sisältää useita tuhansia rivejä tilinpäätöstietoja ja on siten varsin yksityiskohtaista dataa ja kenties myös mielenkiintoista analysoitavaa kaupungin talousluvuista kiinnostuneille. Toivomme, että data innostaisi esimerkiksi visualisoijia havainnollistamaan kaupungin talouden rakennetta helpommin hahmotettavaan muotoon. Mallia voi hakea vaikka Open Spending -työkalun avulla visualisoidun Bochumin kaupungin esimerkistä.
Tavoitteena on seuraavaksi saada vastaavaa dataa muilta pääkaupunkiseudun kunnilta, kerätä palautetta datan soveltajilta sekä luoda uutta käytäntöä talousdatan säännölliseksi julkaisemiseksi avoimena datana pääkaupunkiseudun kunnissa.
Mielenkiintoisena jatkokehitysideana on tullut jo esimerkiksi paikkatiedon ja päätösten kytkeminen talouslukuihin. Tämä mahdollistaisi helpommin esimerkiksi sen havainnollistamisen, mihin maantieteelliseen paikkaan ja kaupungin päätösasioihin rahasummat liittyvät.
Avoin rajapinta Helsingin virastojen ja liikelaitosten puhelinnumeroihin
Helsingin virastojen ja liikelaitosten puhelinnumeroihin on ollut jo pidempään olemassa numerot.hel.fi-hakusivusto eli web-rajapinta. Mutta harvempi ehkä tietää että puhelinnumeroihin on tarjolla myös avoin XML-rajapinta. Palvelu pohjautuu kaupungin puhelinvälitysjärjestelmästä poimittuihin tietoihin. Molemmat rajapinnat ovat julkisia ja kaikkien käytettävissä. HRI-verkkopalvelusta löytyy jo tätä rajapintaa hyödyntävä mobiilisovellus Android-päätelaitteille.
Työn alla olevia avauksia
Päätöksenteko ja asianhallinta
Helsingin Ahjo-asiahallintajärjestelmän tietojen avaaminen on edennyt yhteistyössä Helsingin kaupungin Hallintokeskuksen asiantuntijoiden kanssa. Olemme saaneet kommentoitavaksi XML-tiedoston ja antaneet siitä palautetta ja jatkokysymyksiä. Seuraavaksi tavoitteenamme on saada tekniseen pilotointiin soveltuva XML-tiedosto ladattua palvelimelle ja kerätä siitä laajempaa käyttökokemusta ja palautetta kiinnostuneilta kehittäjiltä.
Muuta
Datan avaaminen on etenemässä laajemmalla rintamalla pääkaupunkiseudun kunnissa. Kerromme tästä ja vuoden 2012 näkymistä ja teemoista lisää erillisessä artikkelissa, joka julkaistaan HRI-verkkopalvelussa helmikuun aikana.
Valtion datan avaaminen etenee
Lopuksi vielä onnittelut valtiolle sekä Maanmittauslaitoksen maastotietoaineiston avaamispäätöksestä että uusimpana Tilastokeskuksen tilastoaineistojen ensimmäisestä avauksesta! Hienoa, että Suomessa ollaan yhä aktiivisempia datan avaamisen suhteen. Mitä enemmän dataa on auki, sitä monipuolisemmin eri aineistoja voi soveltaa yhteen.
Tässä esimerkkivideo Maanmittauslaitoksen ja Tilastokeskuksen aineiston visualisoimisesta avoimen datan SoRvi-ohjelmistolla. Videossa havainnollistetaan väestön kehitystä eri kunnissa.
Merkillepantavaa on myös se, että valtion avoimen datan lisensointikäytäntö näyttäisi ainakin Maanmittauslaitoksen ja Tilastokeskuksen avausten perusteella menevän sisällöllisesti samaan suuntaan kuin HRI:n suosituslisenssi tai Creative Commons-Nimeä-lisenssi. Eli dataa saa käyttää hyvin vapaasti eri tarkoituksiin, kunhan mainitsee alkuperäislähteen.
Mitä dataa pitäisi avata?
Kerro meille, mitä dataa pitäisi avata ja miksi. Tämä onnistuu parhaiten kirjoittamalla kommentti HRI-verkkopalvelun keskustelupalstalle.
Edustatko Helsingin seudulla toimivaa julkisen sektorin tiedon omistajaa tai tuottajaa? Jos haluat edistää organisaatiosi tietovarantojen avaamista niin lue ohjeet HRI:n sivuilta ja ilmoita tietoaineistosi meille. Me otamme yhteyttä ja autamme avaamisessa!
Ville Meloni, Projektipäällikkö, Forum Virium Helsinki
Pekka Vuori, Projektipäällikkö, Helsingin kaupungin tietokeskus