Avoin data 10 vuotta: “Julkisen puolen hankinnoissa ei huomioida datan avaamista”
HRI, Open Knowledge Finland ja avoindata.fi juhlivat avoimen datan ensimmäistä vuosikymmentä Suomessa lokakuussa 2019. Juttusarja käy läpi 10.10.2019 juhlatilaisuuden parhaat palat.
Koko tallenne juhlatilaisuudesta on katsottavissa Helsinki-kanavalla.
Aalto-yliopiston tekijänoikeusasiamies Maria Rehbinderin johdattelivat avoimen datan pariin digitaalisiin tekijänoikeuksiin erikoistunut juristi Ville Oksanen ja Open Knowledge Finlandin puheenjohtaja Tarmo Toikkanen. “He tulivat kertomaan, että Creative Commons 4.0 -lisenssiperhe pitäisi kääntää suomeksi. Minä innostun aina kaikesta ja sanoin jees.”
Avoimen datan jakeluun hyvin soveltuva Creative Commons 4.0 oli Rehbinderille ennestään tuttu, sillä vuonna 2013 julkaistu lisenssi syntyi 70 maan juristien yhteistyönä. Rehbinder oli mukana työssä Aalto-yliopiston edustajana. Kun opetus- ja kulttuuriministeriö myönsi rahoituksen lisenssin käännöstyölle suomeksi, ryhtyivät juristit töihin. “Suomalaiset nyt ovat kaikessa maailman parhaita. Se oli lisenssin ensimmäinen hyväksytty käännös, koska se oli laadultaan niin hyvä.”
Tämä poiki Rehbinderille lisää töitä avoimen datan juridiikan parissa. Seuraava urakka oli JHS189, julkishallinnon suositus avoimen tietoaineiston käyttöluvaksi. “Se oli todella tärkeä suositus. Olen käyttänyt sitä paljon Aalto-yliopistossa.” Suosituksen pohjana oli Creative Commons -lisenssin uusi suomenkielinen versio. Sen myötä HRI-palvelukin vaihtoi oman avoimen datan lisenssinsä CC4.0:aan. Yhteinen lisenssi on tärkeä asia, kun luodaan maailmanlaajuista avoimen datan ekosysteemiä. Vuonna 2019 Creative Commons 4.0 valittiin myös Euroopan komission aineistojen standardilisenssiksi.
JHS189-suosituksen tavoitteena on edistää julkishallinnon julkisten tietovarantojen uudelleenkäyttöä. Rehbinder toivoo, että datan avaajien lisäksi myös julkisten hankintojen tekijät tuntisivat suosituksen nykyistä paremmin. “Sopimuskulttuuri on sellainen, että julkisen puolen hankinnoissa ja sopimuksissa ei ole huomioitu datan avaamista”, Rehbinder harmittelee. Julkisen datan avaaminen voi kompastua vaikkapa siihen, ettei esimerkiksi kielenkääntäjiltä ole aikanaan hankittu oikeuksia jakaa heidän työnsä tuloksia eteenpäin.
Rehbinder on iloinen, että on päätynyt mukaan avoimen datan pariin. Tutkimusdatan avaamiseen ja yliopiston datapolitiikan luomiseen osallistuminen ovat olleet mieluisia tehtäviä. “Olen kiitollinen, että olen saanut olla siinä mukana. Kiitos Tarmo (Toikkanen), että nykäisit minua hihasta kerran käytävällä.”