Tervetuloa juhlimaan avoimen datan ensimmäistä vuosikymmentä Suomessa 8.-10.10.

Avoimen datan toiminta käynnistyi Suomessa kymmenisen vuotta sitten. Joukko yksittäisiä ihmisiä käynnisti aktiivisen keskustelun aiheesta, ja jo vuonna 2009 järjestettiin ensimmäinen avoimen datan kilpailu Apps4Democracy. Merkittäviä käännekohtia olivat myös vuosi 2011, jolloin pääkaupunkiseudun kaupungit perustivat Helsinki Region Infoshare -palvelun ja alkoivat julkaista julkisia datojaan avoimena datana ja vuosi 2012, jolloin perustettiin Open Knowledge Finland ry edistämään datan avaamista ja hyödyntämistä.

Tervetuloa juhlimaan avoimen datan ensimmäistä vuosikymmentä Suomessa 8.-10.10.!
Tervetuloa juhlimaan avoimen datan ensimmäistä vuosikymmentä Suomessa 8.-10.10.!

Menneen vuosikymmenen aikana avoimen datan toimijajoukko on laajennut valtavasti niin datan avaajien kuin hyödyntäjien osalta. Kulttuurinmuutos on ollut valtava. Avoin data on vuosien varrella kokenut hypetyksensä – osa on saavuttanut datan äärellä hienoja onnistumisia, osa pettynyt datan laatuun. Sittemmin avoin data on arkipäiväistynyt osaksi monen julkishallinnollisen tahon normaalitoimintaa. Tänä päivänä datasta hyötyvät monet mm. sovellusten, datajournalismin ja tutkimusten muodossa.

Mitä menneen vuosikymmenen aikana on käytännössä saavutettu ja opittu? Missä mennään nyt ja mihin suuntaan avoimen datan toimintaa kehitetään tai pitäisi kehittää?

Tervetuloa juhlimaan avoimen datan ensimmäistä vuosikymmentä Suomessa yhdessä Helsinki Region Infosharen ja Open Knowledge Finlandin kanssa 8.-10.10.2019! Osallistu kolmen päivän aikana työpajoihin sekä loppuhuipennuksena juhlatilaisuuteen Helsingin kaupungintalolla. Työpajoja pidetään sekä suomeksi että englanniksi, juhlatilaisuus on suomenkielinen.