HRI:n vuosi 2022: Yhteentoimivammat datat monipuolisesti käyttöön

Vuonna 2022 HRI jatkaa toimintaansa aiempien vuosien tapaan kahden päätehtävänsä ympärillä. Autamme pääkaupunkiseudun kaupunkeja datojen avaamisessa, edistämme datojen yhteentoimivuutta ja tuemme datojen hyödyntäjiä.

HRI 2022

Tutustu tarkemmin HRI:n vuoden 2022 toiminta- ja taloussuunnitelmaan.

HRI:n ohjausryhmä hyväksyi HRI:n vuoden 2022 toiminta- ja taloussuunnitelman vuoden 2021 lopulla. Jatkamme vuonna 2022 pitkälti samaa, vuosien varrella hyväksi todettua toimintamallia kuin aiemminkin: autamme ja koulutamme pääkaupunkiseudun kaupunkien työntekijöitä datan avaamisessa ja edistämme avoimen datan hyödyntämistä mm. järjestämällä HRI Loves Developers -kehittäjätapaamisia, tekemällä yhteistyötä seudun korkeakoulujen kanssa sekä vastaamalla datatoiveisiin ja hyödyntäjien kysymyksiin.

Pääkaupunkiseudun avoimet datat vaikuttavat kiinnostavan koko ajan enemmän myös kansainvälisesti, joten tämän vuoden tavoitteena on käännättää kaikkien datojen metatietokuvaukset myös englanniksi.

Yhteentoimivuutta ja esimerkkejä datan hyödyntäjille

EU:n avoimen datan direktiivi pantiin kansallisesti täytäntöön viime vuoden heinäkuussa. Kuntapuolella tämä ei vielä viime vuonna näkynyt suuremmin, vaan jäimme vielä odottamaan konkretiaa ja erityisesti EU:n listaa arvokkaista tietoaineistoista (high value datasets), jotka kaikkien jäsenmaiden tulee julkaista avoimena datana rajapintojen kautta. Toivomme, että direktiivin myötä saamme niin Suomen kuin Euroopankin laajuisesti yhteneväisempiä data-avauksia ja siten paremmin skaalautuvia palveluja.

Pyrimme tänä vuonna edistämään jo avattujen datojen yhteentoimivuutta ja käytettävyyttä myös mm. avaamalla dataa useamassa eri formaatissa, yhtenäistämällä eri kaupunkien avaamia datoja sekä tekemällä niistä esimerkkivisualisointeja. Lisäksi suunnitteilla on laatia ohjeita, esimerkkejä ja esimerkkikoodeja, miten esimerkiksi rajapintojen kautta saatavaa dataa voi hyödyntää. Tavoitteena on myös automatisoida datan avaamista ja vähentää käsityön määrää.

Kerromme HRI:n tuoreimmista kuulumisista, uusista data-avauksista sekä tulevista tapahtumista HRI:n some-kanavilla Facebookissa, Twitterissä ja LinkedInissä sekä HRI:n uutiskirjessä, joten kannattaa seurata niitä.

Jos sinulla on ideoita tai toiveita uusista data-avauksista tai yhteistyöstä, ole toki meihin yhteydessä! Autamme mieluusti.