Avoin data 10 vuotta: “Eivät ne koodaajat ainakaan tangosta ja käärmeistä puhu”

Espoo sai avoimen tilavarausrajapinnan ketterästi Helsingin kumppanikoodarien avustuksella.

Avoimen datan ensimmäinen vuosikymmen Suomessa -juhlan logo.

HRI, Open Knowledge Finland ja avoindata.fi juhlivat avoimen datan ensimmäistä vuosikymmentä Suomessa lokakuussa 2019. Juttusarja käy läpi 10.10.2019 juhlatilaisuuden parhaat palat.

Koko tallenne juhlatilaisuudesta on katsottavissa Helsinki-kanavalla.

Espoon kaupungin kehittämispäällikkö Jaana Suonsaari sai vuodenvaihteessa 2016 itselleen uuden vastuualueen. Yksi maan suurimpien kaupunkien 6Aika-kärkihankkeista oli Avoin data ja rajapinnat, jossa mm. rakennettiin neljä avointa rajapintaa jokaiseen kuutoskaupunkiin. Muutamaa päivää myöhemmin Jaana Suonsaari matkusti ensimmäiseen hanketapaamiseensa Ouluun.

“Ihmettelin että mistä nyt puhutaan, kun tällaiselle tädille alettiin puhua avoimista rajapinnoista ja API:sta. Illallisella menin koodarien pöytään, siellä taas puhuttiin Djangosta ja Pythonista. Ymmärsin vain, että eivät ne ainakaan tangosta ja käärmeistä puhu”, Suonsaari nauraa.

Suonsaari ihmetteli hetken, mihin oli ryhtynyt, mutta tarttui seuraavana päivänä härkää sarvista. “Täytyy antaa iso peukku Helsingin kumppanikoodareille ja erityisesti Forum Virium Helsingin Aapo Ristalle, joka selvitti minulle hyvin maanläheisesti, mikä on avoin rajapinta. Olen päässyt briljeeraamaan sillä monta kertaa.”

6Aika-hankkeessa kaupungit ottivat tavoitteeksi mm. avata neljä rajapintaa yhteneväisellä tavalla. Tapahtumatiedot ja kaupungin päätökset olisivat kuutoskaupungeissa tarjolla koneluettavassa muodossa rajapinnan kautta, samoin tilavaraukset ja palautteen antaminen kaupungille sujuisi rajapintapalvelun välityksellä. “Ensimmäisenä lähdin resurssienvarausrajapinnan kimppuun, kun se tuntui kaikkein helpoimmalta.”

Rajapinnan rakentaminen Espoon resurssienvarausjärjestelmään tuntui ylipääsemättömältä, mutta avuksi tuli naapurikaupungin kumppanikoodarien avoimella lähdekoodilla toteuttama Varaamo-tilavarauspalvelu ja sen taustalle rakennettu avoin rajapinta. ”Me ihastuimme siihen ja se saatiin Espoossa ketterästi ja kustannustehokkaasti pystyyn.”

Hyvää palautetta saaneeseen palveluun ilmestyy jatkuvasti lisää varattavia tiloja. Esimerkiksi Espoon kaupungin uudet hienot neuvottelutilat Otaniemessä ovat nekin tulossa tarjolle avoimeen tilavarausrajapintaan. “Ne tuodaan syksyn aikana Varaamoon ja kuntalaisten käyttöön”, Suonsaari kertoo.

Jaana Suonsaari puhumassa Avoin data Suomessa 10 vuotta -juhlatilaisuudessa.
Jaana Suonsaari puhumassa Avoin data Suomessa 10 vuotta -juhlatilaisuudessa. Video: Helsinki-kanava Open Data, Helsingin kaupunginkanslia.