Avoin data 10 vuotta: “Datan avoimuus on itsestäänselvyys”

Helsingin kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Otso Kivekäs on tunnettu avoimen datan lähettiläs. Nyt Helsinki tähtää maailman ykköskaupungiksi datan avaajana.

Avoimen datan ensimmäinen vuosikymmen Suomessa -juhlan logo.

HRI, Open Knowledge Finland ja avoindata.fi juhlivat avoimen datan ensimmäistä vuosikymmentä Suomessa lokakuussa 2019. Juttusarja käy läpi 10.10.2019 juhlatilaisuuden parhaat palat.

Koko tallenne juhlatilaisuudesta on katsottavissa Helsinki-kanavalla.

Ennen avoimen datan kymmenvuotisjuhlia Otso Kivekäs lähti tutkimaan, millä kaikilla Helsingin kaupungin verkkosivuilla puhutaan avoimesta datasta. “Vastaus on, että joka ikisellä, koska footerissa on linkki “Avoin data“. Tämä on tietysti kuriositeetti, mutta se kuvaa sitä, miten avoimesta datasta on tullut itsestäänselvä osa kaupungin toimintaa”, Kivekäs toteaa.

Avoimen datan aktiivina tunnettu Otso Kivekäs on istunut Helsingin kaupunginvaltuustossa vuodesta 2013 alkaen. Jo tuolloin kaupunkitiedon avaaminen oli hyvässä vauhdissa. Silloinen kaupunginjohtaja Jussi Pajunen halusi tehdä Helsingistä Suomen ykköskaupungin tiedon avoimuudessa. Nyt kunnianhimo on kasvanut entisestään. “Tällä valtuustokaudella me haluamme olla maailman ykkönen avoimessa datassa. Ja ehkä ollaankin. Jos tiedätte, missä on paremmin, niin kertokaa, ja me kopioimme kaikki heidän ideansa”, Kivekäs toteaa.

Datan avaamisen hyödyt ovat moninaiset. Kivekäs on kuullut vuosien varrella lukemattomia keskusteluja, joissa yhdellä kaupungin yksiköllä on dataa, jota toinen yksikkö haluaisi käyttää. “Ja joskus se on ihan uskomattoman monimutkaista ja hankalaa. Jos data on auki, datoihin pääsee suoraan, ilman että tarvitsee lähteä käymään keskusteluja.” Pelkästään kaupungin sisällä hyödyt ovat suuret, puhumattakaan kaupunkien välisestä yhteistyöstä tai hyödyistä koko yhteiskunnalle.

Periaatteellisempi perustelu datan avoimuudelle on se, että julkista tietoa tuotetaan kaupunkilaisten rahoilla. “Totta kai tulosten pitää olla kaikkien käytettävissä. On itsestään selvää, että julkisen datan pitää olla avointa. Kiitos teille kaikille, että te olette tekemässä tästä itsestäänselvyydestä totta.”

Otso Kivekäs puhumassa Avoin data Suomessa 10 vuotta -juhlatilaisuudessa.
Otso Kivekäs puhumassa Avoin data Suomessa 10 vuotta -juhlatilaisuudessa. Video: Helsinki-kanava Open Data, Helsingin kaupunginkanslia.