Musiikinystävän data-avaus

HKO:n konserttitietokannan matka Musiikkitalon uumenista kaiken kansan saataville

Helmikuu 2013. Finlandia-talo. Olemme esittelemässä HRI:tä ja avointa dataa uudelle kaupunginvaltuustolle tarkoitetussa Aikajana-seminaarissa. Kiertelen välillä muiden ständejä, jään suustani kiinni Helsingin kaupunginorkesterin pisteelle. Dataa? Avointa dataa? Tietokantoja? Kyllä, meillä on ainakin konserttitietokanta, kertoo orkesteripäällikkö Jere Siukola. Musiikkitieteilijänä kiinnostun oitis. Vaihdamme yhteystietoja.

Maaliskuu 2013. Musiikkitalo. Käytävillä kaikuu Sibelius-Akatemiasta tuttu kakofonia. Kellarissa hyllyjen keskellä on konserttitietokantaa ylläpitävän Anu Fagerströmin toinen työpiste. Toinen on konserttisalin lavalla. Anu esittelee minulle ja Jerelle tietokantaa. Sinne on kerätty tiedot kaikista HKO:n konserteista vuodesta 1882 alkaen! Konsertin päivämäärä, kellonaika ja kapellimestari. Teoksen nimi, säveltäjä, sovittaja, solistit instrumentteineen. HKO:n kaikki muusikot. Tiedot saa helposti Excelinä ulos. Avaaminen sopii ilman muuta. Keskustelemme yksityiskohdista, etsimme välillä tietoja ja kuvia työkaverini HKO:ssa soittaneesta isoisästä, sovimme jatkosta. Poistun Musiikkitalosta auringonpaisteeseen. Hymyilen.

Huhtikuu 2013. Konserttitietokanta on pullollaan henkilötietoja. Saako sellaista avata? Muodostuuko siitä henkilörekisteri? Bachin ja Brahmsin kohdalla tämä tuskin on ongelma, mutta entä elossa olevien kapellimestarien ja solistien? Konsultoin lakimiestä. Hän tulee siihen tulokseen, että tässä tapauksessa on kyse julkisesti esiintyvistä henkilöistä, jolloin heidän nimensä voi tässä yhteydessä julkaista. Rajaamme orkesterimuusikot avattavasta aineistosta pois.

Kesäkuu 2013. Teknisiä mutkia matkassa. Tuplatietueita. Kummallisia rivityksiä. Koko pakan sekaisin pistäviä erikoismerkkejä. Saan apua työkaveriltani Eija Rauniomaalta, joka siirtää konserttitietokannan SAS-ohjelmistoon, luo konserteille siellä ID-numerot ja yhdistää yhden teoksen esitystiedot siististi yhdelle riville. Aineiston siirto SAS:sta takaisin Exceliin. Muotoilen metadatakuvauksen Anun kanssa. Sovimme HKO:n tiedotuksen kanssa avaamisajankohdasta ja tiedottamisesta.

HKO:n konserttitietokanta

Helsingin kaupunginorkesterin esittämät ja järjestämät konsertit teoksineen vuodesta 1882 alkaen:
https://hri.fi/data/fi/dataset/helsingin-kaupunginorkesterin-konsertit

Juhannusviikko 2013. Eija innostuu kesäloman kynnyksellä analysoimaan konserttiaineistoa koneellisesti. Mitkä ovat HKO:n eniten esittämät teokset kautta aikain? Top 3 ei yllätä: Porilaisten marssi (354), Finlandia (353) ja Sibeliuksen toinen sinfonia (217). Mutta miksi Wagnerin Lohengrin-oopperan 3. näytöksen alkusoitto on neljäntenä? (Se on se häämarssi.) Robert Kajanus on selvästi useimmin orkesterin edessä nähty kapellimestari. Eniten on esitetty Sibeliuksen teoksia. Innostun. Tästähän saa aikaiseksi vaikka mitä! Top 50 -sivusto, jossa esitetyimmistä teoksista on soivat esimerkit ja teosesittelyt? Opinnäytetyö tai kolme, ehkä jopa gradu? Vinkkejä muille orkestereille: mitä teoksia Suomessa ei ole kuultu kovin usein?

Facebook-päivitykseni 25.6.2013: Hieno data-avaus, josta voisi tykätä enemmänkin: Helsingin kaupunginorkesterin kaikki konsertit ja esitetyt teokset vuodesta 1882 alkaen! Harmi, että gradu on jo tullut tehtyä 😉