Kartalla kaikesta: Toimipisterekisteri ja Palvelukartta
Pääkaupunkiseudun Palvelukartta on valtava aarrearkku, josta löytyy kaikki Espoon, Helsingin, Kauniaisten ja Vantaan kaupunkien ja seudun hyvinvointialueiden julkiset toimipisteet ja niiden palvelut, kuten koulut, päiväkodit, terveysasemat ja jopa matonpesupaikat. Lisäksi Palvelukartalla on paljon muitakin julkisia palveluja ja jonkin verran myös yksityisiä palveluja.
Palvelukartan tuoteomistaja Henna Niemi sekä projektipäällikkö Kati Seppälä Helsingin kaupungilta esittelivät tapahtumassa Palvelukarttaa. He antoivat vinkkejä myös Palvelukartan vähemmän tunnetuista toiminnoista, kuten väestötilastojen tarkastelusta, karttojen upotustyökalusta ja etäisyyksien mittaamisesta sekä omien asetusten, kuten liikkumis- tai aistirajoitteiden syöttämisestä.
Palvelukartalle tiedot luetaan pääkaupunkiseudun Toimipisterekisteristä (TPR) sekä muista kaupungin lähdejärjestelmistä. TPR:stä on saatavilla mm. palvelujen sijainnit, yhteystiedot, aukioloajat ja esteettömyystiedot. Kaikkiaan TPR:ssä on yli 40 000 palvelupaikkaa.
Palvelukartta ja Toimipisterekisteri ovat avoimuuden malliesimerkkejä – kaikki TPR:n sisältämät tiedot ovat saatavissa avoimena datana avoimen rajapinnan kautta. Lisäksi Palvelukartta hyödyntää myös muita avoimen datan lähteitä, kuten esimerkiksi tapahtumarajapintaa. Järjestelmät ovat myös avointa lähdekoodia. Turun Palvelukartta onkin hyvin tutun näköinen.
TPR:n data laajalti käytössä
Toimipisterekisterin avoimia rajapintoja hyödyntää moni taho niin kaupungeissa kuin kaupunkien ulkopuolellakin. Tärkeät tiedot pysyvät varmemmin ajantasaisina, kun niitä ylläpidetään yhdessä paikassa ja luetaan sieltä rajapintojen kautta muihin sähköisiin palveluihin. Ajantasaisuuden varmistamiseksi TPR:ssä on pelkästään senhetkiset tiedot, eikä vanhoja tietoja säilytetä siellä edes arkistoinnin vuoksi.
Kaupunkien verkkosivuille palvelujen tiedot luetaan Toimipisterekisteristä. Esimerkiksi Helsingin kaupungin hel.fi-sivustolla olevat palvelujen, asiointipalvelujen ja toimipisteiden tiedot haetaan automaattisesti TPR:stä. Näin toimipisteet ja esteettömyys on kuvattu ja esitetty hel.fi:ssä yhdenmukaisesti ja käyttökokemusta voidaan kehittää keskitetysti ja hallitusti. “Metatiedon ja rakenteisten linkitysten vuoksi samaa tietoa voidaan esittää ja suodattaa käyttäjän tarpeen mukaan eri konteksteissa ja tavoilla”, sanoo hel.fi:n tuoteomistaja Aleksi Salonen Helsingin kaupungilta.
“Tietojen ylläpitäjän kannalta on helppoa, kun tietyt asiat päivitetään vain yhteen paikkaan, josta ne luetaan eri käyttötarkoituksiin, eikä tarvitse aina kirjoittaa eri paikkoihin samaa tietoa uudestaan. Todellisuudessa tietoja ylläpidetään edelleen useissa eri paikoissa, jonka takia tiedon hallinta on haastavaa, kun asiat eivät ole aina tarjolla vain ”yhdestä luukusta” tai yksiselitteisessä muodossa”, sanoo puolestaan liikuntapalvelukoordinaattori Elina Mehtonen Vantaan kaupungilta.
Myös Helsingin, Espoon, Vantaan, Kauniasten ja Kirkkonummen kaupunkien yhteinen Ulkoliikuntakartta-palvelu hyödyntää TPR:n rajapintoja. Palvelusta löytyvät hiihtoladut korkeusprofiileineen, luistelupaikat, avantouintipaikat ja uimarannat sekä yleiset ulkoilun palvelut, kuten retkeily- ja leiriytymispaikat.
Palvelutietovaranto kokoaa palvelujen tietoja kansallisella tasolla
Toimipisterekisterissä olevat tiedot ja palvelukuvaukset luetaan rajapinnan kautta automaattisesti joka yö kansalliseen Palvelutietovarantoon (PTV). Digi- ja väestötietoviraston ylläpitämä PTV on valtakunnallinen keskitetty tietovaranto, johon organisaatiot tuottavat tiedot tarjoamistaan palveluista asiakaslähtöisesti, rakenteisessa muodossa, kertoo Elina Huhta DVV:stä. PTV sisältää runsaasti kuntien, hyvinvointialueiden ja virastojen palvelutietoja – julkishallinnon toimijoilla onkin PTV:n käyttövelvollisuus. Lisäksi PTV sisältää jonkin verran järjestöjen ja yritystenkin tietoja.
Palvelutietovarannon tiedot ovat avointa dataa ja siinä on avoin rajapinta datan lukemiseen. Tietojen syöttäminen rajapinnan kautta palvelutietovarantoon sen sijaan vaatii käyttöluvan.
Toimipisterekisterin kehityssuunnitelmia
Pääkaupunkiseudun toimipisterekisteri (TPR) siirtyy alkuvuodesta 2025 käyttämään avoimien rajapintojen sijasta Helsingin kaupungin uutta yhteistä API Gatewayta. Tämä tarkoittaa muutoksia aikaisempiin TPR-rajapintojen URL-osoitteisiin. Muutos koskee vain toimipiste- ja palvelukuvausrekisterin avoimia rajapintoja.
Nykyiset avoimet rajapinnat toimivat jonkin aikaa päällekkäin API Gatewayn kanssa, mutta suositus on, että API Gatewayta siirrytään hyödyntämään heti sen käyttöönoton jälkeen. API Gatewayn käyttöönoton ajankohdasta tiedotetaan lisää, kun tarkka ajankohta selviää.
Tallenne ja esitysmateriaalit
Tapahtuman tallenne on julkaistu HRI:n YouTube-kanavalla.
- Tervetuloa! (Hami Kekkonen, Helsingin kaupunki / HRI)
- Palvelukartta
- Mikä on Palvelukartta? (Henna Niemi ja Kati Seppälä, Helsingin kaupunki)
- Ulkoliikunta.fi-palvelu (Mika Hietanen, Anders)
- Palvelukartta Vantaalla (Elina Mehtonen, Vantaan kaupunki)
- Toimipiste- ja palvelukuvausrekisteri (TPR)
- Mikä on TPR? (Henna Niemi ja Kati Seppälä, Helsingin kaupunki)
- Palvelutietovarannon (PTV) hyödyntäminen (Elina Huhta, Digi- ja väestötietovirasto)
- TPR Vantaalla (Johanna Hytönen, Vantaan kaupunki)
- API Gateway (Juhani Vuoti, Helsingin kaupunki)
- Case hel.fi (Aleksi Salonen, Helsingin kaupunki)