HRI:n juhlavuosi 2021: Yhteneväisempiä data-avauksia kaikkien käyttöön

HRI:n vuosi 2021 rakentuu pitkälti HRI:n kahden päätehtävän ympärille: autamme pääkaupunkiseudun kaupunkeja datan avaamisessa ja edistämme avoimen datan hyödyntämistä. Tänä vuonna on myös aihetta juhlaan: hri.fi:n lanseerauksesta tulee maaliskuussa kymmenen vuotta.

HRI:n toiminta- ja taloussuunnitelma vuodelle 2021 hyväksyttiin HRI:n ohjausryhmän joulukuun 2020 kokouksessa. Suunnitelmassa on paljon vanhaa, hyväksi todettua toimintaa: järjestämme edelleen niin kehittäjätapaamisia kuin koulutuksia pääkaupunkiseudun kaupunkien työntekijöille, autamme datan avaamisessa, huolehdimme datojen päivityksistä sekä edistämme avoimen datan hyödyntämistä.

HRI 2021

Tutustu tarkemmin HRI:n vuoden 2021 toiminta- ja taloussuunnitelmaan.

Yhteneväisempiä data-avauksia

EU:n avoimen datan direktiivi pannaan kansallisesti täytäntöön heinäkuun puoliväliin mennessä. Odotamme mielenkiinnolla direktiivin konkreettisempaa toimeenpanoa ja listaa siinä mainituista arvokkaista tietoaineistoista (high value datasets). Toivomme, että direktiivin myötä saamme niin Suomen kuin Euroopankin laajuisesti yhteneväisempiä data-avauksia ja siten paremmin skaalautuvia palveluja. Pääkaupunkiseudun kaupunkien osalta suunnittelemme vuoden aikana mahdollisesti muitakin yhteisiä ja yhteneväisiä avauksia.

Dataa avataan vähitellen enemmän rajapintojen kautta – tätä EU:n avoimen datan direktiivikin tulee edellyttämään arvokkaiden tietoaineistojen kohdalla. Rajapinnat palvelevat hyvin erityisesti sovelluskehittäjiä, mutta tiedostamme, että iso osa datan mahdollisista hyödyntäjistä ei osaa ohjelmoida ja käyttää rajapintoja. Tähän tarpeeseen teimme osin jo viime vuoden puolella kokeilun, jossa rajapinnan kautta saatavilla olevaa dataa pystyy Datasette-nimisellä työkalulla tarkastelemaan selaimessa ja lataamaan itselleen mm. CSV-tiedostona. Keräämme tänä vuonna palautetta kokeilusta ja otamme Datasetten mahdollisesti laajemmin käyttöön, jos siitä koetaan olevan hyötyä.

HRI 10 vuotta!

Tänä vuonna myös juhlitaan: hri.fi-palvelun lanseerauksesta tulee maaliskuussa kymmenen vuotta! Juhlavuosi näkyy jo tammikuusta alkaen mm. HRI:n viestinnässä, joten jos et vielä seuraa HRI:tä sosiaalisessa mediassa, niin kannattaa ryhtyä seuraajaksi nyt Facebookissa, Twitterissä ja LinkedInissä sekä tilata HRI:n uutiskirje.

Toivottavasti koronaepidemia hellittää kevään aikana niin, että pystymme syksyllä järjestämään kymmenvuotisjuhlat livenä ja näkemään teitä kaikkia pitkästä aikaa kasvokkain!

Jos sinulla on ideoita tai toiveita uusista data-avauksista tai yhteistyöstä, ole toki meihin yhteydessä! Autamme mieluusti.