HRI piirrosvideona

HRI-video
Kuvakaappaus HRI-videosta.

Millä datapurkin saa auki? Millaisia aineksia avoimen datan hiekkalaatikolta löytyy ja mitä sinne kaadetuista materiaaleista syntyykään? Miltä näyttää avoin data piirrettynä?

Avoimesta datasta ja Helsinki Region Infoshare -palvelusta on juuri julkaistu uusi esittelyvideo. Piirrosvideolla käydään alta kolmessa minuutissa läpi niin avoimen datan peruskäsitteet kuin myös HRI-palvelun toiminta.

Tussitaikurien piirtämä video on suunniteltu erityisesti datanavaajia silmällä pitäen, mutta se avaa avoimuuden käsitettä ja pääkaupunkiseudulla avoimuuden eteen tehtävää työtä kenelle tahansa asiasta kiinnostuneelle.

Katso video

Hauskoja elokuvahetkiä! 😉

Videon teksti

Vapauta datasi kaikkien käyttöön Helsinki Region Infosharen eli HRI:n avulla

Ympärillämme syntyy koko ajan valtavasti dataa. Esimerkiksi kaupungit keräävät paljon dataa niin kaupunkiympäristöstä, kaupungin palveluista kuin kaupunkikulttuuristakin.

Kaupungeilla on tietoa esimerkiksi liikennemelusta, vanhuspalvelujen kustannuksista, väestöennusteista, kirjastojen aineistoista ja terasseista. Kaikella kerättävällä tiedolla on käyttötarkoituksensa esimerkiksi terveyspalvelujen suunnittelussa tai vuokra-asuntojen rakentamisessa.

Voisiko näitä tietoja hyödyntää laajemminkin? Kyllä voi! Jotta muutkin kuin virkamiehet pääsevät hyödyntämään tietoja, on tiedot saatettava vapaasti hyödynnettäväksi avoimen datan periaatteiden mukaisesti. Näin kaikille, niin yrittäjille, sovelluskehittäjille, kuntalaisille kuin toimittajillekin tulee mahdollisuus hyödyntää tietoa haluamallaan tavalla. Tämä edistää demokratiaa ja uusien palveluiden syntymistä.

Esimerkiksi joukkoliikenneyhteyksien hakemiseen, kirjaston kirjojen lainaamiseen, pysäköinnin maksamiseen ja julkisen päätöksenteon seuraamiseen tehdyt sovellukset helpottavat elämää.

Pääkaupunkiseudulla kaupunkien työntekijät voivat turvautua tietojen avaamistyössä Helsinki Region Infoshare -palveluun eli HRI:hin. HRI:n väki auttaa avaamisessa ja pitää yllä katalogia tietoaineistoista.

Käytännössä avattavan datan tulee olla

  1. Julkista, eli huolehdimme muun muassa yksityisyydensuojasta.
  2. Koneluettavassa eli rakenteisessa muodossa esimerkiksi Excel-tiedostona.
  3. Lisensoitu eli datan omistaja on antanut vapaan käyttöoikeuden
  4. Maksutonta.

Tiedon avaamisen lisäksi HRI kannustaa tiedon hyödyntämiseen sekä kerää käyttäjiltä palautetta ja toiveita ja välittää näitä datan tuottajille.

Lähde rohkeasti mukaan avaamaan dataa – tai käyttämään jo avattua dataa! Avaamisen voi aloittaa helposti jo olemassa olevasta pienestäkin tietomäärästä. Olemme tukenasi tässä prosessissa.

Vapauta datasi ja katso, mitä tapahtuu! Tervetuloa tutustumaan tarkemmin www.hri.fi!