HRI 10 vuotta -sovellusäänestys: äänestä suosikkiasi!
Äänestä suosikkiasi!
Äänestys on päättynyt.
Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten kaupungit ovat avanneet julkista dataa jo kymmenen vuoden ajan. Dataa ei kuitenkaan avata vain avaamisen ilosta, vaan siitä toivotaan olevan hyötyä mahdollisimman laajalle käyttäjäkunnalle harrastajista yrityksiin ja korkeakouluista mediaan.
Avattuja datoja on käytetty sadoissa upeissa sovelluksissa, joista HRI:n tietoon tulleet on koottu sovellusgalleriaan. Olemme poimineet äänestykseen mukaan sovellusgalleriasta 16 alla esiteltyä ehdokasta seuraavin kriteerein:
- Sovellus hyödyntää HRI:stä löytyvää pääkaupunkiseudun avointa dataa
- Sovellus on yhä toiminnassa
- Sovellus ei ole kaupunkien tekemä
- Poiminta edustaa pääkaupunkiseudun avatun datan temaattista ja maantieteellistä laajuutta, ja sovelluksia on monilta eri elämän osa-alueilta
Joukossa on niin kaupallisia kuin harrastajien tekemiä sovelluksia ja visualisointeja. Voittajalle on luvassa mahdollisuus tulla esittelemään sovellustaan HRI:n 10-vuotisjuhlaan marraskuussa 2021.
Äänestäneiden kesken arvomme upeita HRI-sateenvarjoja, joiden kuvioinnissa on käytetty pääkaupunkiseudun avoimena datana julkaistua ilmakuvaa. Äänestys on auki 30.4.2021 saakka, ja voittaja julkistetaan toukokuun alussa.
Sovellusäänestyksen ehdokkaat
Aurat kartalla – Sampsa Kuronen
Aurat kartalla -sivusto näyttää katujen kunnossapidon toimenpiteet kartalla. Näet, missä vaikkapa lumiaura tai hiekanpoistolaite on kulkenut viime aikoina. Sivusto hyödyntää Staran rajapintaa ja kattaa näin vain osan kaikista talvihoitoon osallistuvista laitteista.
Blindsquare – Ilkka Pirttimaa
Kansainvälisestikin käytetty Blindsquare-sovellus on lisätyn todellisuuden sovellus, joka auttaa näkövammaisia käyttäjiä liikkumaan kaupunkiympäristössä uusien teknologioiden avulla. Sovellus rakentuu paikannuksen ja ääniteknologioiden päälle. Blindsquare hyödyntää mm. pääkaupunkiseudun palvelukartan rajapintaa sekä HSL:n reittiopasrajapintaa.
Green Paths – Joose Helle
Green Paths -sovelluksen avulla voit hakea jalankulku- tai pyöräilyreittejä, ja sivusto kertoo sinulle parhaan reitin ilmanlaadun, viheralueiden määrän tai liikennemelun vähäisyyden kannalta.
Heidi Enhon visualisointiblogi, esim.Vantaan avoimet työpaikat visualisoituna
Heidi Enhon HExcelligent-blogissa on monia mielenkiintoisia datavisualisointeja. Vantaan kaupungin avoimet työpaikat -visualisoinnin avulla voit tutkia Vantaan kaupungin avoimia työpaikkoja, niiden sijainteja kartalla sekä lukumääriä ammattialoittain. Visualisoinnissa on myös linkki kunkin avoimen työpaikan kuvaussivulle.
Helsingin kaupungin palautteet – Sofor Oy
Helsingin kaupungin palautteet -sovellus luokittelee tekoälyn avulla Helsingin kaupungin palauterajapintaan tulleet kommentit automaattisesti ja ajantasaisesti. Luokittelun tuloksia visualisoidaan havainnollisesti usein eri tavoin.
Helsinki ennen ja nyt – Juuso Lehtinen
Helsinki ennen ja nyt -sivusto antaa näkymän ja vertailukohdan menneisyyden ja nykyajan välillä. Sivustolla hyödynnetään Helsingin kaupunginmuseon avaamia Signe Branderin valokuvia vuosilta 1907-1912 sekä karttaa vuodelta 1909.
Helsinki Public Transport Visualized – Lauri Vanhala
Videovisualisointi näyttää bussien, junien, ratikoiden ja metron liikkeet uuteen aamuun heräävällä pääkaupunkiseudulla. Visualisoinnissa on hyödynnetty HSL:n julkisen liikenteen aikataulutietoja.
Helsinki 1943 3D – Antti Ahola
Sovelluksen avulla voit liidellä vuoden 1943 Helsingissä ja verrata sen ajan katukuvaa nykypäivään. Sovellus rakentuu vuoden 1943 ilmakuvan ja Helsingin 3D-kaupunkimallin päälle, mutta siitä on poistettu kaikki vuoden 1943 jälkeen valmistuneet rakennukset.
HKO:n konserttien esitetyimmät säveltäjät – Tuija Sonkkila
HKO:n konserttien esitetyimmät säveltäjät -visualisoinnilla voit tarkastella ja vertailla Helsingin kaupunginorkesterin esitetyimpien säveltäjien esitysmääriä eri vuosikymmeninä. Visualisointiin on valittu säveltäjät, joiden teoksia on esitetty vähintään 50 konsertissa jonkin vuosikymmenen aikana.
Kartasto – Fresh Bits
Kartasto tarjoaa laajan valikoiman Suomen karttoja avoimista lähteistä, kuten Maanmittauslaitoksen maastokartat, Traficomin merikartat, Helsingin kaupungin kartat ja useat OpenStreetMap-versiot. Voit käyttää sovellusta myös ulkomailla, sillä palvelusta löytyy myös Ruotsin, Norjan, Tanskan, Viron ja Espanjan maastokartat.
Nysse – Hannu Tapanila
Nyssen avulla etsit nopeasti mm. joukkoliikenteen reitit ja aikataulut sekä bussien sijainnit. Sovellus toimii pääkaupunkiseudun lisäksi Suomen muissa suurissa kaupungeissa. Täällä sovellus hyödyntää HSL:n avoimia rajapintoja.
Suuret suunnitelmat – Helsingin Sanomat
Helsingin Sanomat visualisoi artikkelissaan 1960-luvun suureellisia liikennesuunnitelmia Helsingin 3D-kaupunkimallin avulla. Artikkeli havainnollistaa, miltä pääkaupunki olisi voinut nykypäivänä näyttää, jos suunnitelmat olisivat toteutuneet.
Tellinkiappi ja Tellinkibotti – Markus Kainu
Tellinkiappi-sovelluksen avulla voit selata Helsingin ja Espoon kaupunkipyöräasemien reaaliaikaisia tietoja ja ennusteita. Tellinkibotti puolestaan twiittailee kaupunkifillarijärjestelmän koho- ja epäkohdista kerran pari viikossa.
Topi Tjukanovin visualisoinnit, esim. Pääkaupunkiseudun rakennusten ikä
Topi Tjukanovin Twitter-tilillä on useita pienimuotoisempia paikkatietovisualisointeja. Esimerkiksi pääkaupunkiseutua kuvaavalla kartalla esitetään rakennusten keskimääräinen ikä. Visualisointi havainnollistaa asuinalueiden yhdistymistä ja leviämistä laajemmalle.
Tutki hankintoja – Hansel Oy
Palvelu avaa näkymän valtion sekä kuntien hankintoihin ja lisää julkisen sektorin rahankäytön avoimuutta ja läpinäkyvyyttä. Yrityksille palvelu tarjoaa tietoa markkinoista. Palvelusta voit nähdä, keneltä tuotteita ja palveluja on hankittu ja milloin nämä hankinnat on tehty.
Whim – Maas Global Oy
Whim on sovellus, jonka avulla voit hankkia julkisen liikenteen, taksien ja autovuokraamojen palveluihin perustuvan Mobility as a Service (MaaS) -liikennepalvelun. Sovellus sisältää paitsi eri liikennepalvelujen aikataulut myös matkojen reitityksen, varaamisen ja maksamisen. Palvelu käyttää HSL:n joukkoliikenteen avointa dataa.