Historialliset ilmakuvat näyttävät Helsingin kehityksen

Kolme ilmakuvaa vuosilta 1964, 1976 ja 1988 rinnakkain. Kuvat näyttävät näyttävät Pasilan aseman alueen muutokset.
Pasila muuttui ryminällä vuosina 1964-1988.

HRI:n datakatalogista voi nyt ladata ilmakuvat vuosien 1964, 1976 ja 1988 Helsingistä. Kuvat kattavat koko Helsingin alueen ja osan itäistä Espoota. Aineistot ovat jatkoa aiemmin julkaistuille ilmakuville sota-ajan Helsingistä vuodelta 1943.

Aineistoja vertailemalla voi nähdä Helsingin teiden ja lähiöiden kiivaan rakentamistahdin ilmasta käsin. Vuoden 1964 kuvissa Pasila on pitkälti rakentamatonta aluetta, oopperatalon tilalla on sokeritehdas, Lahdenväylä loistaa poissaolollaan ja Kehä I on vasta hahmottumassa. 1970-luvun kuvissa tilanne on jo toinen.

Kuvat ovat ortokuvia eli oikaistuja ilmakuvia, jotka näyttävät kaupungin ylhäältäpäin karttojen tapaan. Kuvat on georeferoitu eli sidottu koordinaatistoon. Näin niihin voi yhdistää muita digitaalisia aineistoja, kuten nykyisen katuverkon.

Vuosien 1964, 1976 ja 1988 ilmakuvat ovat saatavilla kahdessa eri koossa. Kuvat voi ladata koko Helsingin näyttävinä esikatselutiedostoina tai tarkempina tiedostoina, joista kukin kattaa noin neliökilometrin alueen. Kuvien maastoresoluutio on 40 senttimetriä.

Vanhat ilmakuvat on saatu käyttöön Blom Kartta Oy:ltä, ja ne on muokattu julkaisukuntoon Helsingin kaupungin kiinteistövirastossa. Vanhojen kuvien avulla virastossa muun muassa selvitetään, miten rakentamisella on muokattu Helsingin maaperää menneinä vuosikymmeninä.

Kiinteistövirastossa kootaan parhaillaan vastaavia aineistoja myös 1930- ja 1950-luvuilta. Nekin pyritään saamaan myöhemmin yleiseen käyttöön HRI:n kautta.

Kaupunki tilaa tarkat ja koko Helsingin kattavat ilmakuvaukset nykyisin joka toinen vuosi. Tuoreimmat kuvat ovat nähtävissä kaupungin paikkatietopalvelussa, mutta ne eivät ole toistaiseksi ladattavissa maksutta. Avoimena datana Helsingin ortokuvia on saatavilla Maanmittauslaitoksen verkkopalvelussa (www.maanmittauslaitos.fi/avoindata).