Dataa rajapinnoista kaikkien käyttöön

Dataa avataan yhä enemmän rajapintojen (API) kautta. Kätevää ohjelmointitaitoisten kannalta, mutta hankalaa monille muille dataa tarvitseville. HRI on teettänyt kokeilun työkalusta, jolla rajapinnan kautta saatavilla olevaa dataa voi tarkastella selaimessa ja ladata CSV- tai JSON-tiedostona itselleen.

Datan avaamista on erityisesti viime vuosina alettu tehdä yhä enemmän rajapintojen (API) kautta. Sinänsä hyvä niin – rajapintojen kautta saatavilla olevaa dataa ei tarvitse muistaa manuaalisesti päivittää, dataa voidaan tarjota suurempina kokonaisuuksina ja ohjelmointitaitoisten on helppo käyttää rajapintoja sovelluksissaan. Mutta samalla osa datan mahdollisista hyödyntäjistä jää ulkopuolelle, kun kaikilla ei ole rajapintojen käyttöön tarvittavaa osaamista.

Tähän tarpeeseen olemme tehneet nyt kokeilun, jossa Palvelupisterekisterin rajapinnan kautta saatavissa olevaa dataa voi tarkastella selaimessa. Selainkäyttöliittymän kautta on mahdollista myös tehdä omia SQL-kyselyjä ja ladata dataa CSV- tai JSON-muodossa.

Kokeilussa käytetään Datasette-nimistä työkalua. Sekä kokeilun lähdekoodi että loppuraportti ovat avoimesti kaikkien saatavissa.

Kuulemme todella mieluusti käyttäjien palautetta Datasettesta. Onko tällaiselle työkalulle tarvetta ja käyttöä? Mikä siinä toimii, mitä voisi kehittää? Tunnetko muita työkaluja, jotka ajaisivat saman asian ehkä vielä paremmin? Mihin muihin rajapintoihin toivoisit Datasette-näkymää?

Jos kokeilet työkalua, arvostaisimme, jos voisit antaa meille palautetta vaikka tällä lomakkeella. Vastaaminen vie vain muutaman minuutin. Voit antaa palautetta myös tämän jutun alla olevan keskustelulomakkeen kautta tai lähettää meille sähköpostia.