Avoin rajapinta piirrosvideona

Avoin rajapinta on monelle ei-tekniselle ihmiselle tuntematon käsite. Hieman pelottava – tai vähintäänkin arveluttava. Mikä se on? Miksi sellainen pitäisi tehdä, onko se perehtymisen arvoinen asia? Mitä hyötyä siitä voisi olla?

Katso rajapintavideo

Vaikka rajapinnan tekninen toteutus onkin ammattitaitoisten koodarien hommaa, on rajapinnan peruskäsite sekä sen moninaiset hyödyt kenen tahansa ymmärrettävissä. Ymmärtämistä helpottamaan HRI on tehnyt yhteistyössä Tussitaikurien kanssa pariminuuttisen piirrosvideon. Videossa esitellään avoimien rajapintojen tuomia hyötyjä sekä pääkaupunkiseudun avoimia rajapintoja.

Video on saatavissa myös englanniksi ja ruotsiksi sekä tekstityksellä että ilman.

HRI on aiemmin tehnyt Tussitaikurien kanssa kolmiminuuttisen piirrosvideon avoimen datan käsitteestä ja HRI:n toiminnasta.

Kuva: Tussitaikurit.

Videon teksti

Avoin ohjelmointirajapinta – jotta elämä olisi helpompaa

Eikö olisikin hienoa, jos arjessa tarvitsemasi tieto olisi käytettävissäsi helposti ja ajantasaisesti nettisivuilla, sovelluksessa tai muussa digitaalisessa palvelussa? Tämä on pääkaupunkiseudulla paikoin jo arkipäivää. Sen mahdollistavat avoin data ja avoin ohjelmointirajapinta eli API.

Pääkaupunkiseudun kaupungit ovat avanneet julkisia tietojaan avoimena datana hri.fi-palvelun kautta. Niitä jaetaan vapaaseen käyttöön joko tiedostoina tai avoimien APIen kautta.

Avoin API helpottaa datan käyttöä ja ylläpitoa. Sen kautta voi hakea dataa tietokoneiden ymmärtämässä muodossa, jolloin kuka tahansa voi tehdä sovelluksia eri tarpeisiin. Avoimia rajapintoja käyttävistä sovelluksista tunnetuimpia lienevät erilaiset joukkoliikennesovellukset. Myös kaupunkien tapahtumarajapintojen sekä palvelukartan APIn kautta saatavia tietoja käytetään monessa eri yhteydessä.

Rajapintoja ja avointa dataa voi käyttää vapaasti kuka tahansa, eikä käyttötapojen ideointiin tarvita ohjelmointitaitoja. Avoimen datan omistaja voikin yllättyä uusista tavoista hyödyntää tietoa, johon avoimen APIn kautta pääsee käsiksi – etenkin jos useista eri lähteistä saatavia tietoja yhdistellään kekseliäillä tavoilla. Myös kaupungit voivat hyötyä avoimista rajapinnoista: APIen kautta tieto voidaan saada tehokkaammin kaupungin omaankin käyttöön – ja resursseja säästyy.

Eikö kuulostakin hyvältä? Pääkaupunkiseutu on avointen rajapintojen edelläkävijä – ja työ jatkuu edelleen. Jos haluat olla mukana luomassa avoimempaa pääkaupunkiseutua, me Helsinki Region Infosharessa olemme mieluusti apunasi.