Avoin data pääkaupunkilaisen silmin 3.-9.10.

Tässä kooste HRI-hankkeen Facebook-sivulla käydyistä keskusteluista.

Tulevia tapahtumia

Helsinki Public Transport Visualized

Lauri Vanhalan joukkoliikennedatan visualisaatio on herättänyt hämmästyksen sekaista ihastelua sosiaalisessa mediassa. Tron-henkinen animaatio kuvaa pääkaupunkiseudun joukkoliikenteen heräämistä uuteen aamuun. Visualisaatio perustuu HSL:n julkaisemaan dataan ja osallistuu Apps4Finland-kilpailuun.

Älypuhelinsovellus Ajoissa varoittaa reaaliaikaisesti junaliikenteen myöhästelystä

Ajoissa on Geosaaga Oy:n kehittämä Android sovellus. Sen voi ladata ilmaiseksi Android Marketista. Sovellus osallistuu Apps4Finland-kilpailuun, jota varten VR on kokeiluluontoisesti avannut reaaliaikaisen rajapinnan.

Toimittajat ja tutkijat kaipaavat lisää dataa

Vapaa toimittaja Mari Koistinen kaipaa blogikirjoituksessaan lisää avointa dataa kuluttajille ja kuluttajapolitiikan tarpeisiin. Hän mainitsee myös brittien Better Choices: Better Deals -hankkeen.

Helsingin Sanomat julkaisi uusia rajapintoja

Kolmatta HS Openia edeltävällä viikolla julkaistiin rajapinta Huuto.netiin, Omakaupungin meno- ja pavelutietoihin ja presidentinvaalien vaalikoneeseen. Juuso Parkkinen julkaisi ensimmäisen visualisaation uusista datoista jo ennen työpajaa Louhos-blogissaan.

Postinumerot halutaan avoimeksi dataksi

Tarve linkittää postinumeroalueet Helsingin hallinnollisiin alueisiin puhutti jälleen. Esimerkiksi Apps4Finland-kilpailuun osallistuva Oikotie-datan visualisaatio olisi hyödyllisempi, jos kytkentä onnistuisi. Myöskin katuosoitteisiin kytketylle postinumerodatalle ja postinumeroalueita kuvaaville karttavektoreille on tarvetta. Nykyisellään numerot löytyvät Itellan postinumerohausta. Yhdeksi ratkaisuksi postinumero- ja osoitedatan puutteeseen mainittiin GeoNames, johon löytyy valmiit ohjelmointikirjastot useimmille ohjelmointikielille.

R-ohjelmointiympäristö innostaa

R-ohjelmointiympäristö on osoittautunut HS Open-työpajoissa joustavaksi ja tehokkaaksi työkaluksi. Englanninkielisen Wikipedian mukaan avoimen lähdekoodin R:stä on kehittynyt tilastoammattilaisten de facto standardi uusien ohjelmistojen kehittämiseen. R:ään on kehitteillä tuki myös Suomessa yleiselle PC-Axis-tilastodataformaatille. Ohjelmiston opetteluun löytyy lukuisia verkkoresursseja. Facebook-sivulla suositeltiin seuraavia: R-bloggers, R: opas ekologeille, R-ohjelmointi.org, Jyväskylän yliopiston R-kurssi ja R reference card:ia.

ETLA:n tutkimus paikkatiedon hinnoittelun vaikutuksesta

Elinkeinoelämän Tutkimuslaitos julkaisi Does marginal cost pricing of public sector information spur firm growth? nimisen tutkimuksen paikkatiedon hinnoittelun vaikutuksesta yritystoimintaan. ETLA:n sivuston käyttöliittymä on hämännyt monia luulemaan, että raportti on maksullinen, mutta suora linkki ilmaiseen pdf-tiedostoon löytyy sivun ylälaidasta.

Muita Facebook-sivun päivityksiä