Avoin data pääkaupunkilaisen silmin 3.-9.10.2011
Tulevia tapahtumia
- 17.10. viimeinen ilmoittautumispäivä EU:n Hackathoniin
- 1.11. Avoin data tutkimuksessa – Avain uuteen -seminaari
Helsinki Public Transport Visualized
Lauri Vanhalan joukkoliikennedatan visualisaatio on herättänyt hämmästyksen sekaista ihastelua sosiaalisessa mediassa. Tron-henkinen animaatio kuvaa pääkaupunkiseudun joukkoliikenteen heräämistä uuteen aamuun. Visualisaatio perustuu HSL:n julkaisemaan dataan ja osallistuu Apps4Finland-kilpailuun.
Älypuhelinsovellus Ajoissa varoittaa reaaliaikaisesti junaliikenteen myöhästelystä
Ajoissa on Geosaaga Oy:n kehittämä Android-sovellus. Sovellus osallistuu Apps4Finland-kilpailuun, jota varten VR on kokeiluluontoisesti avannut reaaliaikaisen rajapinnan.
Toimittajat ja tutkijat kaipaavat lisää dataa
Vapaa toimittaja Mari Koistinen kaipaa blogikirjoituksessaan lisää avointa dataa kuluttajille ja kuluttajapolitiikan tarpeisiin. Hän mainitsee myös brittien Better Choices: Better Deals -hankkeen.
Helsingin Sanomat julkaisi uusia rajapintoja
Kolmatta HS Openia edeltävällä viikolla julkaistiin rajapinta Huuto.netiin, Omakaupungin meno- ja pavelutietoihin ja presidentinvaalien vaalikoneeseen. Juuso Parkkinen julkaisi ensimmäisen visualisaation uusista datoista jo ennen työpajaa Louhos-blogissaan.
Postinumerot halutaan avoimeksi dataksi
Tarve linkittää postinumeroalueet Helsingin hallinnollisiin alueisiin puhutti jälleen. Esimerkiksi Apps4Finland-kilpailuun osallistuva Oikotie-datan visualisaatio olisi hyödyllisempi, jos kytkentä onnistuisi. Myöskin katuosoitteisiin kytketylle postinumerodatalle ja postinumeroalueita kuvaaville karttavektoreille on tarvetta. Nykyisellään numerot löytyvät Itellan postinumerohausta. Yhdeksi ratkaisuksi postinumero- ja osoitedatan puutteeseen mainittiin GeoNames, johon löytyy valmiit ohjelmointikirjastot useimmille ohjelmointikielille.
R-ohjelmointiympäristö innostaa
R-ohjelmointiympäristö on osoittautunut HS Open -työpajoissa joustavaksi ja tehokkaaksi työkaluksi. Englanninkielisen Wikipedian mukaan avoimen lähdekoodin R:stä on kehittynyt tilastoammattilaisten de facto standardi uusien ohjelmistojen kehittämiseen. R:ään on kehitteillä tuki myös Suomessa yleiselle PC-Axis-tilastodataformaatille. Ohjelmiston opetteluun löytyy lukuisia verkkoresursseja. Facebook-sivulla suositeltiin seuraavia: R-bloggers, Oulun yliopiston ”R: opas ekologeille”, R-ohjelmointi.org, Jyväskylän yliopiston R-kurssi ja R reference card:ia.
ETLA:n tutkimus paikkatiedon hinnoittelun vaikutuksesta
Elinkeinoelämän Tutkimuslaitos julkaisi Does marginal cost pricing of public sector information spur firm growth? -nimisen tutkimuksen paikkatiedon hinnoittelun vaikutuksesta yritystoimintaan. ETLA:n sivuston käyttöliittymä on hämännyt monia luulemaan, että raportti on maksullinen, mutta suora linkki ilmaiseen pdf-tiedostoon löytyy sivun ylälaidasta.
Muita Facebook-sivun päivityksiä
- Hieno slovakialainen open source -tietovarastoratkaisu
- Avointa dataa HS Openia varten: asuntojen vuokrat ja hintapyynnöt Oikotie-palvelusta
- Seuraavaksi Brasilia ohittaa, Kenian tavoin, Suomen valtion avoimessa datassa
- Uunituore Hesarin julkaiseman vuokrahinta-datan visualisointi. Vielä kun saisi postinumerot kartalle tai yhdistettyä kaupunginosien nimiin. Täytyykö käyttää Geonamesia tai Googlea, kun virallista dataa ei ole avoimena.
Teksti: Petri Kola