Avoin data pääkaupunkilaisen silmin 10.-16.10.

Petrin silmin

Tässä kooste HRI-hankkeen Facebook-sivulla käydyistä keskusteluista.


Tulevia tapahtumia

HS Open 3

Viikko jäi mieleen kolmannen HS Openin viikkona. Tapahtuman herättämä tekemisen meininki näkyi myös FB-sivullamme. Pienimuotoisen työkalukyselymme perusteella HS Openissa eniten käytetty väline ovat talukkolaskenta-ohjelmistot. Perinteisten ohjelmointikielien rinnalla R on suosittu datan käsittelyssä. Myös Google Refine näyttää vakiinnuttaneen asemansa osallistujien parissa.

Helsingin Sanomat julkaisi avoimen datan ohjeet

Hesari julkaisi kymmenenkohtaiset avoimen tiedon ohjeet. Nykyään organisaatioiden sosiaalisen median ohjeet, strategiat ja koulutukset ovat jo arkipäivää. Tullaanko vaastaavanlainen kehitys näkemään myös avoimen datan osalta? Uutinen herätti kansainvälistäkin huomiota.

Nähtäväksi jää kuinka tosissaan ohjeiden edellyttämää toimintakulttuurin muutosta ryhdytään toteuttamaan. Ainakin Hesari kokeilee rohkeasti uusia yhteistoimintamuotoja, sillä samaan aikaan HS Openin kanssa käynnistettiin talousjournalistinen joukkoistamiskokeilu: Pörssitutkimus 2011.

Visualisointi ravintoketjun päässä?

Avoimen datan hyödyntämisessä on vielä paljon osaamiseen, välineisiin, aineistojen hankkimiseen ja käsittelyyn liittyviä haasteita. Datan käsittelyn ongelmat tuntuvat kasautuvat visualisointivaiheeseen (jos erillistä vaihetta edes voi ajatella olevan olemassa), kuin ympäristömyrkyt luonnossa pedoille.

HS Openissa tehty asuntokauppa-analyysi johti juttuun perjantain Hesarissa. Nettijutun yhteydessä julkaistu karttavisualisaatio herätti kritiikkiä. FB-sivulla mainittu sveitsiläinen make.opendata.ch-työpaja on esimerkki vahvemmasta panostamisesta visualisuuteen ja suuremman visuaalisen liikkumavaran sallivien välineiden käytön edistämisestä. Kannattaa tutustua tapahtumasivuston kautta löytyvään avoimeen ohjelmistokoodiin.

Paikkasidonnaisten aineistojen yhdistäminen

Paikkatieto, hallinnoliset- ja postinumeroalueet ovat data-aineistojen yhteenliittämisessä kuin luusto, johon eri aineistoja kytketään. Aineistojen yhteenliittäminen paikkatietojen kautta on Suomessa nykytilanteessa valitettavan vaikeaa. HS Openissa moni olisi halunnut linkittää postiosoitteiden mukaan koodattuja aineistoja HRI:ssä julkaisemiimme sosioekonomisiin tilastoihin. Martti Leppänen julkaisi hätäavuksi yhdistelemänsä CSV-tiedoston katuosoitteiden, hallinnollisten alueiden ja postinumeroalueiden linkittämiseksi. Jos paikkatietoaihe kiinnostaa, kannattaa palautella mieliin myös Apps4Finlandin paikkatieto-työpajan esitykset.

Hienoja Apps4Finland-kilpailutöitä

Viikolla julkaistiin kiinnostavia Apps4Finland-kilpailutöitä ja tuomaristo kokoontui ensimmäistä kertaa fyysisesti. Tuomariston jäsenet Kasvi, Mokka ja Peltola hehkuttelivat kisan tasoa Twitterissä.

Kiintoisina töinä mainittakoon Hammaslääkärivertailu, joka auttaa hammaslääkäripalvepalveluiden hankkimisessa erityisesti palveluseteleillä maksettaessa. Palvelun voi rinnastaa eat.fi:hin, joka aasinsiltamaisesti, auttaa ravintolapalveluiden hankkimisessa lounassetelillä. Eat.fi:n käytön laajuudesta voi tämän kaltaisille palveluille povata jonkinlaista roolia kaupunkilaisten arjessa tulevaisuudessa.

Reaaliaikaiselle liikennedatalle luulisi pääkaupunkiseudulla riittävän kysyntää. Tieinfo, toimii koko maassa, mutta kertoo ruuhkatilanteen myös monilla pääkaupunkiseudun väylillä. Palvelun kehittäjät ovat julkaisseet tekemänsä REST-rajapinnan myös muiden käyttöön. Aineistot ovat alunperin peräisin Liikenneviraston Digitraffic-palvelusta.

Muita Facebook-sivun päivityksiä