HRI 10v: ”Tämä on sen tason murros joka tapahtuu kerran sadassa vuodessa”

Avoin data on polttoainetta tulevaisuuden datataloudelle. Juhlawebinaarissa pohdittiin, miten valjastaa kaupunkien mittavat datavarannot entistä paremmin hyötykäyttöön.

HRI järjesti 11.11.2021 10 vuotta avointa dataa pääkaupunkiseudulla -juhlawebinaarin. Kun avoimen datan suomalainen pioneeripalvelu 10 vuotta sitten julkistettiin, olivat odotukset avoimen datan liiketoimintahyödyistä kovat.

Julkisen datan avaaminen ilmaiseksi kaikkien käyttöön on kuitenkin vielä suhteellisen uusi keksintö, ja siihen pohjautuva datatalous ottaa vasta ensi askeleitaan.

”Digitalisaation ja datatalouden murrosta voi verrata sähkövoiman keksimiseen. Tämä on sen tason murros, joka tapahtuu kerran sadassa vuodessa”, toteaa Sitran reilun datatalouden ohjelmaa vetävä Kristo Lehtonen omassa puheenvuorossaan. Lehtonen muistuttaa, että myös sähkövoiman keksintöjen realisoituminen liiketoiminnaksi ja työn tuottavuuden kohenemiseksi vei aikanaan vuosikymmeniä.

Kaupunkien edustajien HRI:n seuraavat 10 vuotta -paneelikeskustelu paljastaa, että matka kohti datavetoista maailmaa on jo hyvässä vauhdissa. Espoo pohtii, miten parantaa tiedolla johtamista, Vantaa taas miettii, miten tehdä kaupungin datan avaamisesta automaattista.

”Haastakaa meidät ja kertokaa mitä dataa tarvitsette”, kehottaa HRI:n ohjausryhmän puheenjohtaja ja Helsingin tiedolla johtamisen päällikkö Tomas Lehtinen.

Avoimen datan hyödyntäminen arkea

Kymmenessä vuodessa avoimesta datasta on tullut monella alalla arkea. Helsingin Sanomien toimituspäällikkö Esa Mäkinen kertoo, että lehden oma datadeski juhlii sekin pian 10-vuotissynttäreitään. HRI:n kautta avattua dataa on vuosien varrella hyödynnetty monin tavoin pääkaupunkiseudusta uutisoitaessa.

Ahkera datan hyödyntäjä on myös Helsingin yliopiston Digital Geography Lab -tutkimusryhmä, joka julkaisee omia tutkimusaineistojaan avoimena datana. ”Avoin data on hyödyttänyt meitä. Mekin haluamme jakaa tulokset avoimesti maailmalle”, väitöskirjatutkija Elias Willberg kertoo.

Webinaarin aluksi pääsivät ääneen kolme HRI-palvelun ensimetrien voimahahmoa. ”Alkutaival oli haastava. Meidän piti vakuutella, miksi dataa pitäisi alkaa tarjoilemaan maksutta”, Forum Virium Helsingissä työskennellyt HRI:n ensimmäinen projektipäällikkö Ville Meloni muistelee. Avoimen datan liike kokosi yhteen paitsi dataa, myös ihmisiä. Yksi mieleen jääneistä hetkistä oli Helsingissä vuonna 2012 järjestetty maailman suurin avoimen datan tapahtuma Open Knowledge Festival. ”Se oli vähän hurmoshenkistäkin, että nyt ratkotaan koko maailman ongelmia”, HRI:n yhteisövastaavana toiminut Petri Kola kertoo.

Valokuva Mikko Rusamasta esiintymässä webinaarin kuvauspaikalla.
Helsingin digitalisaatiojohtaja Mikko Rusama esittelee Minecraft-pelimaailmaan luotua virtuaali-Helsinkiä. Ennen ostajien ja myyjien kohtaamispaikka oli kaupungin pyörittämä Kauppatori, nyt sama kehitys on käynnissä netissä. ”Kaupunki on entistä enemmän digitaalinen alusta.” Kuva: Petja Partanen.

10 vuotta avointa dataa pääkaupunkiseudulla -juhlawebinaarin tallenne

Webinaarin videotallenne katsottavissa HRI:n YouTube-kanavalla ja Helsinki-kanavalla.

Suorat linkit puheenvuoroihin:

0:00 Tervetuloa: Hami Kekkonen, HRI:n projektipäällikkö

Historia
02:32 Suomen ensimmäisen avoimen datan palvelun ensiaskeleet: Ville Meloni, Helsingin kaupunki, Ari Jaakola, Helsingin kaupunki, Petri Kola, Yleisradio

Nykyhetki: 10 vuotta avointa kaupunkidataa
Mielenkiintoisin sovellus -äänestyksen voittajat
29:25 Helsinki ennen ja nyt: Juuso Lehtinen, Ohjelma-Lehtinen Oy
36:05 HExcelligent-blogi: Heidi Enho, Corellia Helsinki
44:40 Kartasto: Pasi Salenius, Fresh Bits

54:10 Datajournalismi: Esa Mäkinen, Helsingin Sanomat
1:04:00 Avoin data korkeakouluissa: Elias Willberg, Helsingin yliopisto
1:13:55 Avoin data paikkatietoalan yrityksessä: Sanna Jokela, Gispo Oy
1:25:20 Datatalous: Kristo Lehtonen, Sitra
1:40:25 Kaupunki on datan aarrearkku – aarteita tulee jakaa: Mikko Rusama, Helsingin kaupunki

Tulevaisuus: Kohti yhä avoimempia kaupunkeja
1:53:10 Avoimen datan direktiivi: Olli-Pekka Rissanen, Valtiovarainministeriö
2:09:10 HRI:n seuraavat 10 vuotta -paneelikeskustelu: Tanja Lahti, Valtiovarainministeriö, Tomas Lehtinen, Helsingin kaupunki, Minna Joensuu, Espoon kaupunki, Vesa Kokkonen, Vantaan kaupunki
2:33:20 Keynote: Making London a smarter City: Theo Blackwell, Greater London Authority