Temperaturerna på badvattnen i huvudstadsregionen finns nu på webben
År 2020 fick strandvattnet vid drygt tio badstränder i huvudstadsregionen enkla IoT-sensorer som förmedlar vattnets temperatur direkt till webben. Den första distansmätaren installerades på den flytande bryggan vid Lillforsens badstrand i Åggelby i februari 2020. Nu finns det mätare i Helsingfors bl.a. i Sandudd, på Vårdö och i Marudd. Mätarna visar också temperaturerna i Kattilträsk och Hanikka i Esbo samt i Hanaböle träsk och Dragnäset i Vanda.
Badvattnets temperatur uppdateras till badstrandssensorernas UiRaS-tjänsts webbadress med några minuters mellanrum. Själva sidan är endast informativ utan några finesser, men dess tiotusentals användare bevisar att det finns efterfrågan på information om badsträndernas temperaturer. Tjänstens besökarantal har varit en glad överraskning för dess skapare.
”Men en liten budget och lite besvär föddes en fungerande och populär tjänst. Till exempel Hertonäs strands badvakter tackade för att de inte längre behöver mäta temperaturen för hand varje morgon”, berättar Aapo Rista, specialsakkunnig på Forum Virium Helsinki, som byggde tjänsten.
Beröm för tjänstens lätthet
Tjänstens grundare har fått tack av såväl soldyrkare och badvakter som vinterbadare och höststormarnas surfare. Tidigare omfattade mätningssäsongen endast sommaren. Ifjol var webbplatsens besökarantal högst i början av sommaren när de kalla vattnen fick dem som drömde om ett dopp att tveka att åka till stranden.
”Människor började också be att få temperatursensorer till sina favoritstränder. Ännu i december 2020 förde vi en sensor till Drumsö till ett gäng vinterbadare där”, berättar Rista.
Badvattnens temperaturinformation belönades som 2020 års bästa initiativ inom öppna data
De temperaturdata som fås från mätarna erbjuds också som öppna data som kan användas av alla intresserade. Man håller på att bygga ett gränssnitt i realtid i tjänsten för detta. Badvattnens temperaturinformation valdes som bästa nya data-initiativ 2020 av Helsinki Region Infoshare. IoT-sensorerna samlar mätningsdata från vattnen automatiskt året om. Därför kan man hitta på många olika slags användningsändamål för tidsserierna i HRI-tjänsten som sträcker sig ett par år tillbaka.