Vauhtia datalähtöiseen liiketoimintaan kuutoskaupunkien voimin

Datan hyödyntämisen vauhdittaminen niin teknisin kuin viestinnällisinkin keinoin on ollut sekä lähellä sydäntäni että työsarkani jo vuosia. Siksi ryhdyin vuoden alusta innolla koordinoimaan Helsingin osatoteutusta 6Aika-kaupunkistrategian Avoimen datan kärkihankkeessa. Kärkihanke tarjoaa erittäin hyvät resurssit panostaa tähän työhön ja vieläpä Suomen kuuden suurimman kaupungin kesken. Pääsemme tulevana kahtena vuonna rakentamaan harmonisoinnin keinoin laajempaa markkinaa, tarjoamaan yrityskäytön vaatimuksiin vastaavia rajapintoja ja palvelutasoa sekä tekemään ketteriä avauksia ja kokeiluja kumppanikoodarien voimin. Lisäksi kehitämme uudenlaista vuorovaikutusta kaupungin nykyisten ja tulevien yritysten välille.

Avoimen tiedon ympärille on rakentunut Suomessa hieno ekosysteemi. Meillä ollaan sekä bottom-up että top-down: mukana on kansalaisia, järjestöjä ja julkisia toimijoita aina kaupunginjohtajatasoa myöten. Yrityksiäkin joukosta löytyy, mutta mukaan mahtuisi huomattavasti enemmän heitä, joilla on kiinnostusta jatkokehittää innovatiivisia ratkaisuja demosta aina tuotteeseen tai palveluun saakka. Taataksemme Suomeen jatkossakin laajoja joukkoja tavoittavia palveluja, jotka hyödyntävät avointa dataa, on ratkaisujen oltava myös liiketoimintamielessä kestävällä pohjalla. Jotta lupaukset avoimen datan taloudellisista hyödyistä pystytään lunastamaan, on tavoitettava myös ne ihmiset, jotka eivät toimi pelkästä rakkaudesta avoimuuteen.

Valokuva tapahtumasta.
Yritykset kaipaavat konkreettisia esimerkkejä datalähtöisestä liiketoiminnasta. Hanna Niemi-Hugaerts kertomassa aiheesta yrityksille Avoimesta datasta bisnestä -tapahtumassa 1.6.

Työssä on päästy jo hyvään vauhtiin. Käynnistimme vuoden 2015 alussa avoimen datan yrityspaneeliin. Siihen ilmoittautui sata yritystä aina mikroyrityksistä yli 500 hengen firmoihin. Monta uutta tuttavuutta osui sitä kautta kohdalle. Olemme myös vahvasti jalkautuneet yritystapahtumiin, kuten ICTExpoon ja Arctic15-tapahtumaan, jotta viestimme tavoittaisi uusia ihmisiä. Kesäkuun alussa oli testissä uudenlainen, yritysten vertaisoppimiseen pohjautuva tapahtumaformaatti aiheesta Avoimesta datasta bisnestä – kuinka se tehdään. Tulevina vuosina tulemme tuotteistamaan viestintämateriaalimme niin, että jalkautuminen erilaisiin tilaisuuksiin olisi mahdollisimman kevyttä toteuttaa.

Vauhti ei tästä ainakaan hiljene, sillä meillä on vihdoin mahtava tiimi koossa. Viisihenkinen 6Aika-tiimimme pitää sisällään valtaisan määrän osaamista aina datan avaamistyöstä rajapintojen rakentamiseen ja uudenlaisten toimintamallien konseptointiin ja läpivientiin. Tällä porukalla pääsemme vielä pitkälle, varsinkin, kun meillä on pääkaupunkiseudulla HRI:n myötä niin vahva pohja, jolle rakentaa. HRI:n tarjotessa vakiintuneen toimintatavan ja ratkaisut datan avaamiseen, pystymme me keskittymään yritysten palvelemiseen yhdessä muiden kuutoskaupunkien kanssa.

Tulemme luomaan uudenlaisia toimintamalleja, joiden myötä yritykset löytävät keinoja hyötyä avoimesta datasta. Ne myös auttavat kaupunkeja ymmärtämään paremmin yritysten tarpeita. Uskon, että kaupunkien uudenlainen rooli mahdollistajina tulee tulevaisuudessa vaikuttamaan siihen, miten julkinen palvelu koetaan. Kolmansien osapuolten reittisovellukset muodostavat jo nyt ison osan julkisen liikenteen käytön palvelupolustani. Uskon saman kehityskulun koskevan jatkossa vaikkapa kaupunkilaispalautetta tai terveyskeskuksiin jonottamista.

Lisätietoa
Hanna Niemi-Hugaerts
Kehityspäällikkö, Forum Virium Helsinki
6Aika Avoin data -kärkihankkeen
Helsingin osatoteutuksen koordinoija
Helsingin kaupungin tietokeskus

040-6749911
@CitySDK_Hanna

Datapohjaiset ja rajapintalähtöiset kaupunkipalvelut ovat kovassa kasvussa. Meidän tavoitteenamme on, että suomalaiset ratkaisut ottaisivat avoimen datan avulla markkinassa jalansijaa myös globaalisti. Samalla Suomesta rakentuu niin kotimaisille kuin ulkomaalaisillekin yrityksille houkutteleva piloitointipaikka, koska tarjolla on laadukasta raaka-ainetta, koulutettua käyttäjäkuntaa sekä hyvä tekninen infra. Töitä tämän aikaansaamisessa riittää, mutta onneksi hihat on kääritty ja mukana on koko ekosysteemi kaupunginjohtajasta yrityksiin ja aina loppukäyttäjiin saakka.

Mukaan mahtuu vielä, joten kaikki yrittäjät tai yrittäjämieliset: ottakaa reippaasti yhteyttä! Etsitään yhdessä teille sopiva tapa hyödyntää avointa dataa.

Teksti: Hanna Niemi-Hugaerts