Uutisia datan avaamisen rintamalta – marraskuu 2011

Tämä on kuukausittainen bloggaus, jossa kerromme, miten datan avaaminen HRI:n puitteissa Helsingin seudulla etenee. Luvassa on tietoa uusimmista datan avauksista sekä työn alla olevista avausprojekteista.

Uusinta dataa tarjolla

Tuorein datajulkitus on Helsingin tilastollinen vuosikirja 2010, joka sisältää koko vuosikirjan Excel-taulut yhtenä zip-pakettina. Paketti sisältää 262 tilastotaulukkoa teema-aluettain ryhmiteltyinä tiedostoina. Vuosikirja sisältää hyvät perustiedot Helsingistä sekä tilastoja pääkaupunkiseudulta, Helsingin seudulta ja koko maasta. Tarjolla on myös vuosikirjan PDF-versio.

Syksyn aikana HRI:ssa julkaistiin tukku Tilastokeskuksen StatFin-palvelusta löytyvää asuntojen hinta- ja vuokrakehitykseen liittyvää dataa. Aineistoa täydentää myös esimerkkinä Helsingin vanhojen asunto-osakehuoneistojen neliöhinnat postinumeroalueittain vuodesta 2000, jossa on mukana myös Hitas-asunnot. Postinumeroaluekohtaiselle datalle näytti olevan tarvetta mm. Helsingin Sanomien järjestämän HS Open #3 -tapahtuman perusteella. Tapahtumassa myös HRI:n kautta löytyvät julkiset kaupunkidatat olivat käytössä.

Syksyllä avaamista harjoiteltiin myös kuntien taloudellisilla tunnusluvuilla, joita oli tarjolla XLS- ja CSV-muotoisina mm. Tilastokeskukselta, Kuntaliitolta ja Valtiovarainministeriön kuntaosastolta. Poimintana vaikkapa Pääkaupunkiseudun kuntien taloudellisia tunnuslukuja. Kuntaliiton sivuilta löytyy muuten myös kaikki Suomen kunnat kattava setti vastaavia tilastoja.

Työn alla olevia avauksia

Talous

Loppukeväästä pidettiin pääkaupunkiseudun kuntien toiveesta tapaaminen, jossa meitä pyydettiin kertomaan, miten kuntien talousarvioiden ja muiden taloustietojen julkaiseminen avoimena datana voisi tapahtua. Esityksemme jälkeen budjettipäälliköt totesivat, että asiaa kannattaa edistää heti, kun kuntien budjetointikiireet alkavat helpottamaan. Avaukset etenevät nyt Helsingin taloussuunnittelukeskuksen avustuksella ja muiden PKS-kuntien vastaavien yksiköiden kanssa. Tavoitteena on saada alkuvuodesta 2012 ensin kuntien tilinpäätöksiä ja sitten talousarvioita avoimena datana kaikkien käyttöön. Molemmat näistä mahdollisimman yksityiskohtaisella tarkkuudella.

Päätöksenteko ja asianhallinta

Tutkimme parhaillaan kaupunkien päätöksentekoon liittyvien asianhallintajärjestelmien avaamista. Esimerkkinä Helsingin Ahjo-järjestelmä, joka sisältää mm. tietoa vireillä olevista ja päätetyistä asioista. Tällä hetkellä nämä järjestelmät tyypillisesti tulostavat selailtavia HTML-sivuja, mutta eivät tarjoa helppoa tapaa ulkopuolisille sovelluskehittäjille kytkeytyä järjestelmään.

Ensitavoitteemme toivottavasti vielä vuoden 2011 puolella on saada Ahjo-järjestelmästä XML-tuloste ja kokeilla, mitä sen avulla saisi rakennettua. Ja tämän jälkeen edistää kehittyneemmän avoimen rajapinnan synnyttämistä vuoden 2012 puolella.

Seudullisesti yhtenäistä dataa ja karttapohjia

Helsingin seudun ympäristöpalvelut (HSY) on avaamassa rakennuksiin ja väestöön liittyvää tilastodataa 500m x 500m tarkkuudella sekä rakennusmaavarantodataa kaupunginosatarkkuudella. Tämä on merkittävä tiedonavaus Helsingin seudun kunnilta ja näitä tässä asiassa edustavalta HSY:n Seutu- ja ympäristötietoyksiköltä. Maantieteellisiä alueita koskeva data on harmonisoitu eli se on keskenään vertailukelpoista. Pian avattavat datat ovat aiemmin olleet saatavilla vain virkakäyttöä varten. Tavoiteaikataulu on joulukuu 2011.

Työn alla on myös Seutukartta-aineiston avaaminen. Seutukartta sisältää erilaisia karttapohjia, joiden avulla esimerkiksi rekisteri- ja paikkatietojen tarkastelu visuaalisesti on helpompaa.

Liikenne

Olemme aloittaneet keskustelun Helsingin seudun liikenteen (HSL) ja Helsingin kaupunkisuunnitteluviraston kanssa liikennedatojen avaamiseksi. Liikkeelle lähdettäisiin tn. liikennemäärätilastoilla, onnettomuustilastoilla sekä parkkipaikkoja koskevalla paikkatietodatalla. Aikataulua ei ole vielä päätetty, mutta ensimmäisiä kokeiluja tavoittelisimme jo vuoden 2012 ensimmäisellä neljänneksellä.

Muuta

Työn alla on useita muitakin avauksia, joita edistämme vaihe vaiheelta. Esimerkkinä vaikkapa sosiaalipuolen tilastot ja Kuusikko-kunnat kattava kuusikkovertailutilastot. Luvassa on myös useita perustilastoja Espoosta, Helsingistä, Kauniaisista ja Vantaalta.

Mitä dataa pitäisi avata?

Kerro meille, mitä dataa pitäisi avata ja miksi. Tämä onnistuu parhaiten kirjoittamalla kommentti HRI-verkkopalvelun keskustelupalstalle.

Edustatko Helsingin seudulla toimivaa julkisen sektorin tiedon omistajaa tai tuottajaa? Jos haluat edistää organisaatiosi tietovarantojen avaamista niin lue ohjeet HRI:n sivuilta ja ilmoita tietoaineistosi meille. Me otamme yhteyttä ja autamme avaamisessa!

Ville Meloni, Projektipäällikkö, Forum Virium Helsinki
Pekka Vuori, Projektipäällikkö, Helsingin kaupungin tietokeskus