Teoriasta käytäntöön
Helsinki Region Infoshare käynnistyi kesäkuussa 2010. Puoli vuotta töitä tiedon avaamisen parissa alkaa olla takana. Pian ollaan pääsemässä vaiheeseen, jossa avointa dataa saadaan käyttäjien ulottuville. Onkin hyvä hetki arvioida mennyttä ja kertoa, mitä lähitulevaisuudessa on luvassa.
Hankkeen esihistoriaa
Helsingin seudun kunnat tekevät paljon yhteistyötä seudullisten tietovarantojen tuottamiseen ja ylläpitoon liittyen. Vuonna 2009 kunnat kartoittivat yhdessä, mitä Helsingin seutua kuvaavia tietovarantoja on olemassa ja kuinka yhtenäistä tieto on. Tämän seututietokartoituksen pohjalta todettiin, että on tarpeellista parantaa tietovarantojen yhteensopivuutta ja laajentaa tiedon saatavuutta.
Helsingin kaupungin tietokeskus teki seututietokartoituksen pohjalta esityksen toimintamallista tietojen yhteensopivuuden ja saatavuuden kehittämiseksi. Tässä Seututietovisio 2020 -esityksessä hahmoteltiin ajatus tiedon tuottajien ja käyttäjien Helsinki Region Infoshare -verkostosta ja -verkkopalvelusta.
Visiosta suunnitelmaksi
Seututietovisiolle piti löytää tapa toteuttaa se käytännössä. Forum Virium Helsinki alkoi valmistella HRI-hankkeen toteutusta Helsingin kaupungin tietokeskuksen pyynnöstä loppuvuodesta 2009. Taustatyön myötä visio hahmottui ensin avoimen tiedon toimintamalliksi ja siitä konkreettiseksi hankesuunnitelmaksi maaliskuun 2010 lopulla. Hankkeen hyväksyminen kaupunkien hallinnossa vaati luonnollisesti oman aikansa. Touko-kesäkuussa 2010 Helsingin, Espoon, Kauniaisten ja Vantaan kaupunginhallitukset tekivät päätöksen hankkeen käynnistämisestä. Oli aika käynnistää hankkeen “rakennusvaihe”.
Tuumasta toimeen
HRI:n keskeiset osa-alueet liittyvät tiedon tuottamiseen, avaamiseen, jakeluun ja hyödyntämiseen. Periaatteessa kyse on yksinkertaisesta asiasta: tehdään tietovarannot helpommin löydettäväksi, mahdollistetaan pääsy niihin ja sallitaan tiedon mahdollisimman vapaa hyödyntäminen. Ja toivotaan, että lopputuloksena syntyy hyötyjä kansalaisille, yrityksille, tutkimukselle, julkiselle sektorille – koko yhteiskunnalle.
Kesällä 2010 lähdettiin tarkemmin perkaamaan olemassa olevia tietovarantoja yhdessä mukana olevien kuntien kanssa. Avoin data on lähes kaikille uusi asia. Sujuvan yhteistyön käynnistäminen vaatii alkuun ennen kaikkea yhteisen ymmärryksen rakentamista, roolien ja tehtävien sopimista ja niin edelleen. Perkaamisessa päästiin yhteistyössä hyvään alkuun. Sen rinnalla harjoiteltiin tiedon avaamista julkaisemalla Helsingin kaupungin tilastollisen vuosikirjan numeroaineistot. Kenties pieni askel datan avaamisessa, mutta suuri askel avaamiseen liittyvien kysymyksien konkretisoimisessa.
Kesän aikana käynnistettiin avoimen tiedon verkkopalvelun määrittelytyö sekä tiedon avaamiseen ja jakeluun liittyvien prosessien suunnittelu. Tätä työtä edesauttaakseen projektiryhmä perehtyi syvällisemmin eri maiden datakatalogeihin ja teki alkusyksystä opintomatkan Lontooseen data.gov.uk- ja data.london.gov.uk-hankkeiden edustajia tapaamaan. Koekäytimme Open Knowledge Foundatioin CKAN-ohjelmistoa, jonka totesimme hyväksi vaihtoehdoksi HRI-verkkopalvelun avoimia tietoaineistoja kuvailevan metatiedon kokoamiseen.
Loppukesästä käynnistyi avoimien tietoaineistojen käyttöehtojen mietintä – sallivat käyttöehdot kun ovat yksi tärkeimmistä avoimen tiedon kulmakivistä. Hankkeen lakimies perehtyi aiheeseen, tutustui kansainvälisiin esimerkkeihin ja tutki asiaa Suomen lainsäädännön näkökulmasta. Sopiva lisensointimalli alkoi hahmottua.
Sitra ja Valtionvarainmisteriö lähtivät mukaan tukemaan hanketta, mikä toi positiivista viestiä asian tärkeydestä myös valtion tasolta.
Kohti konkretiaa
Kesän ja syksyn kädet savessa tekemisen myötä asiat ovat alkaneet hiljalleen konkretisoitua. Hankkeessa mukana olevien ihmisten ymmärrys aiheesta on kasvanut. Konkreettisen tekemisen ja oppimisen myötä tuntuu, että asiat alkavat edetä yhä enemmän omalla painollaan, vaikka alkuvaiheessa vielä ollaankin.
Hankkeessa on ollut alusta asti mukana hankkeen ohjausryhmä sekä kuntien eri tietoasiantuntijoita oman toimensa ohessa. Helsingin kaupungin tietokeskus nimesi syyskuussa hankkeeseen lisäksi omalta puoleltaan päätoimiseksi projektipäälliköksi Pekka Vuoren. Hän on arvokas toimija tietosisällön tuntijana ja asioiden eteenpäin viemisessä päivittäisellä tasolla.
hri.fi-verkkosivusto sekä hankkeen Facebook-sivu julkaistiin lokakuussa, jotta hankkeesta kiinnostuneet voisivat paremmin seurata hankkeen etenemistä ja osallistua siihen liittyvään keskusteluun. Petri Kola on tuottanut sivustoille sisältöä ja auttanut osallistamaan projektitiimiläisiä sekä muita asiasta kiinnostuneita päivittämään kuulumisiaan ja ajatuksiaan aiheeseen liittyen.
Mitä on luvassa lähitulevaisuudessa?
Verkkopalvelun ensimmäisen vaiheen tuotantoa ollaan juuri käynnistämässä. Sen julkistus on luvassa arvioiden mukaan helmikuun lopussa. Tätä ennen on kuitenkin tavoitteena – jo ennen joululomia – julkaista ns. alpha-kokeiluversio hakukäytöliittymästä. Sen avulla voi selata muutamia satoja avoimia ja ladattavia tilastoaineistoja.
Marraskuun alussa on käynnistynyt pilotti, jossa kokeillaan aluesarjat.fi-palvelusta löytyvän tilastodatan konvertoimista semanttiseen, linkitetyn datan muotoon. Tavoitteena on selvittää, mitä mahdollisuuksia linked data voisi tuoda sovelluskehittäjille eri tietoaineistojen yhdistelemisen ja älykkäiden kyselyjen myötä. Asiaa selkeyttävä demo ja muita esimerkkejä tullaan julkaisemaan tammikuun aikana. Aiheesta kerrotaan lisää tällä sivustolla jo sitä ennen.
Kaiken kaikkiaan tiedon avaaminen ei tunnu enää teoreettiselta pyörittelyltä, vaan ihan käytännön työltä, joka on käynnistynyt hyvällä sykkeellä!