Takana työntäyteinen vuosi – katsaus HRI:n vuoteen 2014

Miten vuosi 2014 sujui Helsinki Region Infosharessa? Mitä tehtiin, millaista dataa avattiin? Mikä oli vuoden kiinnostavin data-avaus – entä kuinka paljon dataa kaikkiaan aukesi? Kaikki tämä selviää HRI:n vuoden 2014 toimintakertomuksesta.

Helsinki Region Infoshare jatkoi vuoden 2014 alusta toimintaansa osana pääkaupunkiseudun kaupunkien normaalitoimintaa tukien virastoja tietoaineistojen avaamisessa sekä edistäen avattujen datojen hyödyntämistä. HRI-palvelu siirtyi Forum Virium Helsingiltä kokonaan Helsingin kaupungin tietokeskuksen ylläpidettäväksi.

Avauksissa kohti suurempia kokonaisuuksia

Viime vuonna HRI:n kautta tehtiin kaikkiaan 79 uutta data-avausta. Lukumääräisesti avauksia tehtiin vähemmän kuin edellisinä vuosina, mutta avatut kokonaisuudet ovat suurempia. Uusien avausten lisäksi huolehdittiin aiemmin avattujen aineistojen päivityksestä.

Helsingin kaupungin ostodatasta tehty puu-visualisointi. Eniten rahaa kuluu sosiaali- ja terveystoimessa.
Helsingin kaupungin ostodatasta tehty visualisointi. Kuva: Peter Tattersall.

Eräs merkittävimpiä yksittäisiä avauksia oli Helsingin kaupungin ostot – moni suomalainen kaupunki on Helsingin esimerkkiä seuraten ryhtynyt selvittämään vastaavan datan avaamista. Muita suurempia avauksia olivat mm. Helsingin kaupungin tietojärjestelmäluettelo sekä rajapinnat palvelurekisteriin, yleisten alueiden rekisteriin ja tapahtumatietoihin.

Koko pääkaupunkiseudun laajuisesti avattiin mm. väestöennusteet, autonomistajuustietoja, talousdataa ja europarlamenttivaalien äänestysaluejaot sekä kuuden suurimman kaupungin sosiaalitoimen vertailutietoja. Lisäksi Espoo avasi rajapinnan www.espoo.fi-sivustolle ja Vantaa myös koko pääkaupunkiseudun laajuista tilastotietoa kirjastoista. HRI:hin palkattiin lisäksi EU:n palkintorahalla koodari, joka edisti eri datojen yhteentoimivuutta sekä teki tilastotietoihin seudullisen tilastorajapinnan.

Suurta yleisöä ylivoimaisesti eniten kiinnostanut data-avaus oli Helsingin kaupungin ostot (5 768 katselukertaa kahden kuukauden aikana). Myös tietojärjestelmäluetteloa (2 022) ja Helsingin pysäköintivirhedataa (567) ladattiin paljon. Edellisten vuosien suosikit, historialliset ilmakuvat ja kartat, ovat nekin yhä ladatuimpien aineistojen joukossa.

Vuonna 2014 hri.fi-verkkopalvelussa vieraili noin 51 500 ihmistä. Käyntejä oli yhteensä noin 75 000 ja sivukatseluja yli 224 000.

Avoimen datan koulutusmateriaalia avoimesti kaikkien käyttöön

Kuvakaappaus HRI-videosta.
HRI:n teettämällä piirrosvideolla käydään avoimuuden peruskäsitteet ja HRI:n toiminta läpi kolmessa minuutissa.

HRI jatkoi datan avaajien kouluttamista järjestämällä kaksi koulutuspäivää pääkaupunkiseudun kaupunkien työntekijöille. Lisäksi HRI piti useita eri tahoille suunnattuja, parin tunnin mittaisia tietoiskuja avoimesta datasta ja toiminnastaan. Kaikki koulutusmateriaalit ovat HRI:n sivuilla avoimesti saatavilla ja edelleen hyödynnettävissä.

Tietoa HRI:sta ja avoimesta datasta on levitetty myös uudella kolmeminuuttisella piirrosvideolla. Video on saatavissa suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Yhteistyötä monien kumppaneiden kanssa

Tiivistä yhteistyötä jatkettiin myös sovelluskehittäjien kanssa. Vuoden aikana yhdessä Open Knowledge Finlandin kanssa toteutetulla uudella Datademo-rahoitusmallilla jaettiin sovelluskehittäjille 15 kpl 2 000 euron rahoituspaketteja. Jaossa olleet rahat olivat osa EU:n palkintorahaa, jonka HRI sai kesällä 2013 menestyttyään innovaatiokilpailussa. Datademo-rahoitetuissa hankkeissa luotiin sekä suoraan kaupunkilaisen arkea helpottavia palveluja että käteviä työkaluja omien analyysien ja sovellusten tekemiseen.

Kehittäjäyhteistyötä on tehty erityisesti ns. Helsinki Loves Developers -toimintamallin muodossa. Keväällä järjestettiin kuukausittaisia teemaseminaareja ja syksyllä joka toinen torstai Lasipalatsilla ns. avoimen datan avoimia konttoreita. Avokonttori on matalan kynnyksen paikka, jossa kuka tahansa voi tutustua HRI:n työhön ja keskustella omista avoimen datan projekteistaan.

Alkuvuodesta tehtiin käyttäjäkysely HRI:n verkkosivuista. Kyselyn vastausten perusteella sivustoa kehitettiin käyttäjäystävällisemmäksi mm. selkeyttämällä etusivua, visualisoimalla datakatalogin sisältöä kategorioiden kautta ja tuomalla aiemmin taustalla toiminut CKAN-metatietokanta kaikkien käyttöön. Samalla HRI-sivuston lähdekoodit julkaistiin avoimuuden hengessä GitHubissa.

Valokuva.
HRI:n projektipäällikkö Tanja Lahti ja suunnittelija Hami Kekkonen Avoin Suomi 2014 -messuilla.

Kesällä HRI teetätti selvityksen, miten avoimen datan hyödyntämistä voisi edistää. Yhtenä ajatuksena selvityksessä nousi esiin bisnesnäkökulman korostamisen. Tähän tullaan jatkossa panostamaan enemmän viime vuonna valmisteilla olleen 6Aika-yhteistyöstrategian rahoituksella. HRI-tiimi osallistui tiivisti kuutoskaupunkien yhteisen 6Aika-ohjelman Avoin data ja rajapinnat -kärkihankkeen valmisteluun yhdessä kaupungin muiden toimijoiden ja kuutoskaupunkien kanssa.

HRI:lla oli Apps4Finland-kilpailussa oma erikoispalkinto. Sen voitti Helsingin yliopiston Geotieteiden ja maantieteen laitoksen laatima pääkaupunkiseudun matka-aikamatriisi.

HRI osallistui syyskuussa Valtioneuvoston kanslian järjestämille Avoin Suomi 2014 -messuille. HRI on ollut mukana myös JulkICTLabin Paikkatietopilotissa edesauttaen datojen yhteentoimivuutta sekä teettänyt Sitran tuella esiselvityksen HRI:n ja kansallisen palveluväylän välisestä suhteesta.

Kansainvälistä näkyvyyttä

HRI ja erityisesti Open Ahjo kiinnostavat maailmalla. HRI ja Open Ahjo ovat olleet esillä kansainvälisessäkin mediassa, ja useampi ulkomaalainen taho on käynyt tutustumassa HRI:nkin toimintaan. Syksyllä Open Ahjo palkittiin kansainvälisen WeGO-järjestön kilpailussa.

College of Europen opiskelijat julkaisivat keväällä tutkimuksen HRI:sta. Heinäkuussa HRI-tiimi kävi tutustumassa avoimuuden kansainvälisiin kuulumisiin Open Knowledge Festivaleilla Berliinissä.

Hyvää vauhtia vuoteen 2015

Vuosi 2015 on jo hyvää vauhtia käynnistynyt. Vakiintuneita toimiviksi todettuja käytäntöjä jatketaan kuten ennenkin. Dataa pyritään avaamaan suurempina kokonaisuuksina rajapintojen kautta, kaupunkien työntekijöiden koulutusvalikoimaan tuodaan uutuutena hyödyntämiskoulutusta ja yhteistyötä muiden kaupunkien kanssa tiivistetään entisestään 6Aika-hankkeen myötä.

Tämän vuoden tarkemmista suunnitelmista voi lukea esimerkiksi artikkelista Mitä kuuluu, HRI.