Open Ahjo -rajapinta

Helsingin kaupungin paperitonta Ahjo-tietojärjestelmää käyttävät tuhannet kaupungin virkamiehet ja kuntapoliitikot. Open Ahjo -rajapinta toi saman päätöstiedon julkiset osat avoimena datana kaikkien kuntalaisten käyttöön.

Koneluettavasta Open Ahjo -rajapinnasta voi hakea ajantasaiset tiedot kaupunginvaltuuston, -hallituksen, 30 lautakunnan sekä kaupungin viranhaltijoiden tekemistä päätöksistä. Päätöstiedot on saatavissa julkisilta osiltaan; esimerkiksi järjestelmässä olevia yksityishenkilöiden nimiä ei avata. Rajapintaa hyödyntävät jo monet verkkosovellukset, joiden avulla voi seurata Helsingin päätöksentekoa. Tiedot päivittyvät rajapintaan kerran vuorokaudessa kaupungin Ahjo-asianhallintajärjestelmästä.

Miten data avattiin?

Kesä 2011 Uusi Ahjo-järjestelmä toi paperittoman toimiston 5 000 kaupungin virkamiehen ja kuntapoliitikon käyttöön.

Kevät 2012 HRI:n ympärillä heräsi halu avata Helsingin uuteen asiakirjahallintajärjestelmään kaikille avoimen rajapinnan. HRI-palvelu kutsui asiasta kiinnostuneet workshop-tilaisuuteen pohtimaan, mitä avoimelta rajapinnalta odotetaan ja miten se voisi toimia. Tapaamisesta tehty muistio toimi jatkosuunnittelun pohjana.

Maaliskuu 2013 Avoin Open Ahjo -rajapinta otettiin käyttöön. Rajapinnan ensimmäisen version toteutti Ahjo-järjestelmän toimittanut Tieto.

Toukokuu 2013 Helsingin kumppanikoodari Juha Yrjölä kehitti rajapintaa eteenpäin.

Joulukuu 2013 Open Ahjo -rajapinta voitti Apps4Finland-kilpailun Mahdollista-sarjan. Sarjassa palkitaan töitä, jotka ovat poistaneet datan hyödyntämisen esteitä.

Valokuva.
Open Ahjo -rajapinta palkittiin heti julkaisunsa jälkeen avoimen datan suomenmestaruuskilpailussa Apps4Finlandissa. Palkinnon vastaanottivat Katja Räisänen ja Juha Yrjölä. Kuva Olli-Pekka Orpo.

Missä dataa käytetään?

  • Päätökset-verkkopalvelu on työkalu kaupungin päätöstiedon selaamiseen. Mitä kaupunginjohtaja on päättänyt tällä viikolla? Mitä naapurustoani koskevia päätöksiä on tehty?
  • Nearhood on kaupunginosan kohtauspaikka verkossa ja kännykässä.
  • Ahjo Explorer on Windows phone -sovellus, jolla voi seurata Helsingin kaupungin poliittista päätöksentekoa missä ja milloin tahansa.

Kaupunginjohtajakin hyötyy avoimesta päätöksentekodatasta

Valokuva.
Helsingin kaupunginjohtaja Jussi Pajunen.

Helsingin kaupunginjohtaja Jussi Pajunen esittelee Helsingin päätöstiedot kännykkään tuovaa Ahjo Explorer -sovellusta mielellään kollegoille ympäri maailmaa. Rajapinnan avaaminen on tehnyt Helsingistä hallinnon avoimuuden edelläkävijän. “Saan kaikki päätösasiat kännykkääni, kaikkine liitteineen”, Pajunen iloitsee.

Todellakin, Nokian Lumia-puhelimen ruudulle ilmaantuvat muutamalla klikkauksella uudet valtuustoaloitteet, tilintarkastajan lausunto, uudet liikennesuunnitelmat, lautakuntien päätökset.

Vastikään puhelin soi kesken lauantain kauppareissun, kun toimittaja kaipasi kommenttia valtuutettujen tekemään aloitteeseen. Kaupunginjohtajalla ei ollut entuudestaan tietoa aloitteen sisällöstä. “Pystyin kommentoimaan asiaa saman tien, kesken ruokaostosten”, kaupunginjohtaja Pajunen kertoo. Tämä tarina on monelle tuttu. Se on kuultu kaupungin seminaareissa, ja Ahjo Explorerin on nähnyt toiminnassa moni Pajusen virkaveli ympäri maailmaa.

Kun kaupunki avaa tietovarantonsa, kuka vain voi rakentaa niitä hyödyntäviä uusia palveluja. Pajunen liputtaa voimakkaasti toimintamallin puolesta. Kun tietovarannot ovat avoimia, voivat kansalaiset jalostaa tietoa miten haluavat. ”Ja se on taloudellisesti järkevää. Ahjo Explorer ei maksanut kaupungille mitään”,  Pajunen kehuu.

Datan avaaminen kannatti

Pienen pohjatyön kaupunki kuitenkin joutui tekemään. Kaupunginjohtajan suosikkisovellusta ei olisi olemassa ilman Open Ahjo -rajapintaa. Se syntyi HRI:n verkoston ideasta. Rajapinnan avaamishankkeen polkaisi käyntiin kaikille avoin ideariihi, jossa kaupungin virkamiehet ja koodaajat pohtivat yhdessä, miten rajapinta voisi toimia.

Keväällä 2013 avattu Open Ahjo -rajapinta innosti ohjelmistoarkkitehti Jouni Tiaisen koodaamaan vapaa-ajallaan kännykkäsovelluksen, jolla pysyy kärryillä Helsingin päätöksenteosta. Nyt siitä saavat nauttia Jussi Pajusen lisäksi tuhannet muut ilmaissovelluksen ladanneet.

Hallinnon läpinäkyvyys otti uuden rajapinnan myötä ison harppauksen eteenpäin. Nykyisin Open Ahjoon tulevat myös kaupungin viranhaltijapäätökset, jotka ovat kaupungin virkamiehille delegoituja asioita. Joka vuosi Helsingin virkamiehet, kaupunginjohtajasta virastojen asiantuntijoihin, tekevät tuhansia kuntalaisia koskettavia päätöksiä, joita ei ole tähän saakka löytynyt internetistä. ”Ne ovat toki julkisia asiakirjoja, mutta aiemmin ne piti pyytää erikseen kaupungin kirjaamosta”, Ahjo-järjestelmän johtava asiantuntija Katja Räisänen kertoo.

Nyt julkiseen asiakirjatietoon voi perehtyä kuka tahansa asiasta kiinnostunut. ”Tiedot ovat rajapinnan kautta saatavilla ympäri vuorokauden. Enää kuntalaisten ei tarvitse soitella tai mennä kaupungintalon kirjaamoon”, Räisänen kertoo.

Kaupunki on myös aktiivisesti kehittänyt rajapintaa edelleen – ja rakentanut omiakin palveluja, jotka hyödyntävät rajapinnan tietoja. Rajapinnan ensimmäisen version avauduttua Helsingin kaupungin kumppanikoodaajaksi pestattu avoimen datan ammattilainen Juha Yrjölä rakensi Päätökset-verkkopalvelun. Se on kaikille avoin helppo käyttöliittymä Helsingin päätöstietoon.

”Kuntalaisia palvelee esimerkiksi se, että voi tehdä hakuja omasta kaupunginosastaan. Jos asuu Kalliossa, ei ole hirveän kiinnostunut Lauttasaaren asioista,” Räisänen sanoo. Niinpä Yrjölä teki palveluun osion, jossa päätöksiä voi tarkastella kartalla.