Matka-aikamatriisi sai HRI:n erityispalkinnon Apps4Finlandissa

Valokuva.
Tuuli Toivonen ja Henrikki Tenkanen palkintoa vastaanottamassa.

Pääkaupunkiseudun matka-aikamatriisi sai tänään Apps4Finland 2014 -kilpailun palkintojenjakogaalassa Helsinki Region Infosharen erikoispalkinnon innovatiivisimmin pääkaupunkiseudun avointa dataa hyödyntävänä työnä. Innovatiivisuuden lisäksi palkitun valintaan vaikutti työn monipuolisuus sekä hyödynnettävyys:

Koko pääkaupunkiseudun kattavasta matka-aikamatriisista on hyötyä niin kaupungeille, yrityksille, valtionhallinnon organisaatioille, kansallisille toimijoille kuin asukkaillekin. Siinä on hyödynnetty innovatiivisesti useita datalähteitä: joukkoliikennesaavutettavuus pohjautuu HSL:n Reittioppaan aikataulutietoihin, kävelylaskennat Open Street Mapin dataan ja autoilun matka-ajat Digiroadiin.

Matriisi osoittaa, miten avoin data palvelee myös kestävän kaupunkikehityksen edistämistä. Lisäksi se kuvaa kaupunkiseudun kehitysmahdollisuuksia ja sillä on laaja käyttöskaala. Pitkäjänteisen, syvällisemmän työn tuloksena syntynyt matka-aikamatriisi tarjoaa monia kehittämismahdollisuuksia. Matka-aikamatriisia voisi rikastaa edelleen esimerkiksi pääkaupunkiseudun väestömäärillä ja -ennusteilla, rakennustiedoilla, liikennemäärätiedoilla ja Tilastokeskuksen datoilla. Työn tuloksena syntyi niin avointa dataa kuin sitä hyödyntäviä malleja ja visualisointeja ja tieteellisiä tutkimuksiakin.

MetropAccess-Matka-aikamatriisi on avoin laskennallinen aineisto saavutettavuuden alueellisten rakenteiden tutkimiseen ja havainnointiin. Se mahdollistaa myös eri kulkumuotojen vertailun. Pääkaupunkiseudun kattavassa aineistossa esitetään matka-ajat ja pituudet kaikista YKR-ruuduista toisiin ruutuihin (13 230 kpl) alueen suosituimmilla kulkumuodoilla: kävellen, joukkoliikenteellä ja autolla. Aineisto on tuotettu Helsingin yliopiston Geotieteiden ja maantieteen laitoksen MetropAccess-hankkeessa (2010-2014).

HRI haki omassa Apps4Finland-palkintohaasteessaan pääkaupunkiseutua koskevaa avointa dataa innovatiivisesti hyödyntävää työtä. Työssä toivottiin hyödynnettävän erilaisia datalähteitä, joista vähintään yhden tuli olla HRI:n kautta avattu data.

Onnea voittajalle!

Lisätietoja: