Luonnonympäristö 3D-malleissa

Joulukuun 2024 HRI Loves Developers -kehittäjätapaamisen teemana oli luonnonympäristön mallintaminen. Joukko suomalaisia asiantuntijoita teeman ympäriltä kokoontui pariksi tunniksi, ja keskustelu oli vilkasta.

Matalaa kasvillisuutta rakennuksen katolla. Taustalla Helsingin Kalasataman viisi pilvenpiirtäjää.
Kuva: Lauri Lemmenlehti.

Lauri Lemmenlehti Helsingin kaupungilta maalasi kuvaa kasvillisuuden mallintamisesta ja ongelmatiikasta osana digitaalisen kaksosen kokonaisuutta. Ajallisuuden merkitys kaupunkien kasvillisuusverkostojen ymmärtämiselle on tärkeää, ja ajallisuutta pitää pyrkiä kehittämään datan rakenteissa ja mallintamisalustoilla.

Outi Kesäniemi Helsingin Seudun Ympäristöpalveluista (HSY) kertoi tuotetusta paikkatietopohjaisesta, avoimena datana julkaistusta maanpeiteaineistosta, joka täydentää kaupungeilta puuttuvia yksityisten kiinteistöjen alueilla olevia kasvitietoja. Maanpeiteaineistoa tuotetaan ilmakuva-aineistoa analysoimalla. Alueiden automaattista tunnistettavuutta kehitettäessä myös tekoälykoulutus nostaa päätään.

Alpo Turunen Lajitietokeskuksesta jakoi tietoa lajitiedon kanavista, standardeista ja tiedon käytettävyyden ja jaettavuuden periaatteista. Havaintotyyppisen lajitietokeräyksen ja kaupunkimallien paikkatietopohjaisen sijaintidatan silloittaminen tulee olemaan haastavaa.

Samuli Junttila Koko Forest -yrityksestä kertoi puustokuntotutkimusprojektista, jota tehtiin yhdessä Helsingin kaupungin kanssa. Puiden latvuston tulkinta eri datalähteistä yhdistettynä antaa hyviä mahdollisuuksia riskipuuston tunnistukseen ja hoitointerventioiden aloittamiseen.

Henna Fabritius Tallinnan teknillisestä korkeakoulusta kertoi biodiversiteettitietoa ja virtuaalitodellisuusosallistamista yhdistävästä kokeilustaan. Ruohovartisen kasvillisuuden 3D-mallien luominen on osa luonnonympäristön mallintamista, mutta näiden esittämisen parhaiden tapojen soveltaminen vaatii lisätutkimusta.

Esitysten jälkeen käydyssä paneelikeskustelussa Outi, Lauri ja Samuli pohtivat mahdollisuuksia parantaa nykyisten kasvillisuusaineistojen resursseja ja tarkkuustasoa eri datalähteitä yhdistelemällä. Tapahtuma vaihteli uusien teknologioiden uumoilusta nykytilanteen kuvailuun, ja saimme myös hyviä käytännön esimerkkejä uusien teknologioiden soveltamiseen luonnonympäristön tiedon jalostamisesta ja kommunikoimisesta.

Teksti: Lauri Lemmenlehti

Tallenne ja esitysmateriaalit

Tapahtuman tallenne on julkaistu HRI:n YouTube-kanavalla.

Esitysmateriaalit: