HRI:stä kaupunkien ylpeyden aihe

HRI-palvelu on pääkaupunkiseudun kaupunkien ylpeyden aihe, kertovat HRI:n 5-vuotisseminaarin puheenvuorot. HRI-tiimi lupaa olla vastakin kaupunkien apuna tiedon avaamisessa ja datan käyttäjien tukena tiedon hyödyntämisessä.

Valokuva.
”Avoin data on infrastruktuuria, samaan tapaan kuin vesijohtoverkosto. Meillä pitää olla dataa, jonka pohjalle tietoyhteiskunnan palvelut voivat syntyä. Kun Helsinki sai uudet kaupunkipyörät ja niiden sijaintitieto jaettiin avoimen rajapinnan kautta, syntyi yhdessä viikossa kaksi verkkopalvelua, jotka kertovat missä kaupunkipyörät ovat”, Otso Kivekäs kertoo.

HRI-palvelulla on paljon ystäviä. Se käy selväksi 5-vuotissynttäriseminaarissa 19.5.2016 Helsingin kaupungintalolla. Onnittelutwiittejä satelee, kuullaan kauniita puheenvuoroja.

”Jotkut asiat vain ovat mukavampia kuin toiset. On sanottava, että HRI on sieltä mukavimmasta päästä”, kiittää Helsingin kaupunginjohtaja Jussi Pajunen.

Pajunen kertoo esittelevänsä mieluusti vierailleen Ahjo Explorer -mobiilisovellusta, joka tuo kaupungin päätöstiedot avoimen rajapinnan kautta myös kaupunginjohtajan kännykkään. Pajunen nosti tärkeänä saavutuksena esille myös kaupungin palkkalistoilla työskentelevät avoimen ohjelmistokehityksen koodaajat, jotka ovat osaltaan edesauttaneet HRI:n työtä.

Avoimia rajapintoja ja avoimen datan sovelluksia rakentava kaupungin koodaritiimi herättää kateutta Kuopiossa saakka, kertoo Helsingin kaupunginhallituksen IT-jaoston puheenjohtaja Otso Kivekäs. Kuopiolaisvaikuttajan oli saanut kateelliseksi muun muassa kaupungin tuore hankintailmoitus, jossa haetaan kumppaneita Helsingin avoimeen ohjelmistokehitykseen. ”Hän kysyi, että miten pääsisimme Kuopiossa samaan. Vastasin, että te tarvitsette muutaman ihmisen ja viisi vuotta aikaa. Kopioitte vain HRI:n toimintamallin, siitä se lähtee.”

Bisnestä ja faktoja keskusteluun

Valokuva.
”Olkaa ylpeitä siitä, mitä olette tehneet viidessä vuodessa”, Open Knowledge Finlandin toiminnanjohtaja Teemu Ropponen onnittelee HRI:tä.

Avoimen datan pohjalle syntyy nykyisin myös liiketoimintaa, kertoo Kivekäs. Hyvä esimerkki tästä on Espoon energiatietopalvelu, joka kertoo aurinkoenergian ja maalämmön tuotantopotentiaalin käyttäjän syöttämässä osoitteessa. ”Järjestelmä laskee osoitteen perusteella sähkön ja lämmön tuotantopotentiaalin. Tästä voi lähettää tarjouspyynnön”, Kivekäs esittelee.

Avoin tieto on myös vankka pohja yhteiskunnalliselle keskustelulle. Hauska esimerkki tästä on Kivekkään mukaan Vantaan Minecraft-pelimaailmaan rakentama kaupungin 3D-malli. ”Siellä moni sellainen ihminen, joka ei aiheesta muuten innostuisi, pääsee miettimään miten Vantaata pitäisi rakentaa. Tämä pitäisi muuten kopioida Helsinkiin.”

HRI:n juhlaseminaarin paneelikeskustelussa Espoon, Vantaan ja Helsingin kaupunkien edustajat pohtivat, miten digitaalista kaupunkia rakennetaan avoimen tiedon päälle. HRI-palvelun kautta avattujen aineistojen hyödyntäjät taas kertovat puheenvuoroissaan, mitä ovat saaneet aikaiseksi avoimesta datasta.

”Kiitos HRI, että annatte minulle harrastusmahdollisuuksia. En ole mikään koodari, mutta koodaan silti”, avointa dataa harrastuksenaankin hyödyntävä Helsingin kaupungin tietokeskuksen paikkatietoasiantuntija Faris Alsuhail naurattaa seminaariyleisöä. Alsuhailin rakentama Aurora Spotter Helsinki -verkkopalvelu kertoo kaupungin parhaat revontulien katselupaikat.

Tunnelmia seminaarista

Datan avaajien vauhti ei tulevaisuudessa ainakaan hiljene, jos HRI:n projektipäällikkö Tanja Lahden päätössanoja on uskominen. Lahti listaa seikkoja, joihin HRI-tiimi aikoo tarmonsa suunnata. ”Pääkaupunkiseudulla on vielä paljon lukittua dataa, joka olisi hyvä saada käyttöön. Lupaamme, että HRI auttaa tiedon avaamisessa.”

HRI on ottanut missiokseen omalta osaltaan myös kaupunkien toimintakulttuurin muuttamisen. Avoimuuden ilosanomaa jaetaan esimerkiksi kaupunkien työntekijöille räätälöidyissä datanavauskoulutuksissa. Luvassa on myös tiivistä yhteistyötä muiden kaupunkien kanssa, niin Suomessa kuin ulkomaillakin. ”Ollaan avoimia, kokeillaan rohkeasti ja päivitetään yhdessä toimintakulttuurimme uuteen aikakauteen”, Tanja Lahti kannustaa.