HRI:n vuosi 2016: yhteistyötä ja laajempia data-avauksia

Helsinki Region Infoshare jatkoi vuonna 2016 pääkaupunkiseudun kaupunkien datojen avaamista ja avattujen aineistojen käytön edistämistä. Vuoden aikana keskityttiin avaamaan dataa osana suurempia kokonaisuuksia, juhlittiin viisivuotiasta HRI:tä sekä tehtiin yhteistyötä mm. kuutoskaupunkien ja korkeakoulujen kanssa.

Viestintää on jatkettu tuttuun tapaan mm. HRI:n sivuilla, Facebookissa, Twitterissä sekä uutiskirjeessä. HRI:n ohjausryhmä päätti julkaista kokoustensa muistiot vuoden 2016 alusta alkaen HRI:n sivuilla.

Paikkatieto kiinnostaa yhä eniten

Vuonna 2016 pääkaupunkiseudulla tehtiin kaikkiaan 140 uutta data-avausta. Uusien avauksien lisäksi huolehdittiin aiemmin avattujen aineistojen päivityksistä. Vuoden aikana avattiin jälleen paljon paikkatietoa, kuten Vantaan 3D-rakennukset, Helsingin 3D-kaupunkimalli sekä pääkaupunkiseudun ja Helsingin yleiskartat. Lisäksi Espoo avasi mm. luontokohteet, osoitekarttapohjan sekä vanhoja ilmakuvia ja karttoja WMS- ja WFS-rajapintojen kautta.

Kuvakaappaus kaupunkimallista.
Helsinki on ottanut ensimmäisenä kaupunkina maailmassa yhtäaikaisesti käyttöön kaksi koko kaupungin kattavaa uuden sukupolven 3D-kaupunkimallia: älykkään semanttisen kaupunkitietomallin ja visuaalisesti korkeatasoisen kolmioverkkomallin.

Dataa on tarjolla yhä enemmän avoimien ohjelmointirajapintojen kautta. Helsingin kaupunginmuseo avasi aineistojaan Finnassa, Espoon kaupunki avasi rajapinnan liikennetiedotepalveluunsa ja Vantaa tarjoaa avointen työpaikkojensa tiedot myös rajapinnan kautta. Lisäksi Helsinki avasi resurssienvarausrajapinnan. Monia uusia aineistoja vietiin myös pääkaupunkiseudun palvelukartalle, jolloin ne ovat osa suurempaa kokonaisuutta ja saatavissa sen rajapinnasta. Rajapintoja pyritään avaamaan yhtenevässä muodossa muiden kaupunkien kanssa.

Paikkatietojen lisäksi avattiin paljon erilaista tilastotietoa, kuten pääkaupunkiseudun alueiden ja Uudenmaan kuntien tulotaso- ja tulonjakoaineistot, Helsingin historiallisia tilastoja ja pysäköintivirheet Vantaalla. Myös tilastotietoa saa nyt entistä paremmin rajapinnan kautta uuden seudullisen tilastorajapinnan valmistuttua.

Koko pääkaupunkiseudun laajuudelta avattiin lisäksi myös asemakaavoja sekä pyöräilyyn liittyvää dataa. HSL:n uudesta rajapinnasta saa mm. nousijamäärät pysäkeittäin, linjat, pysäkit linjoittain, vuoromäärät sekä Reittioppaan kohdetietokannan. HSY puolestaan avasi mm. kävely- ja pyöräilyaikavyöhykkeet pääkaupunkiseudun asemille ja pääkaupunkiseudun viherkatot.

Kuvakaappaus asemien saavutettavuustiedoista.
HSY avasi mm. asemien saavutettavuustietoja.

Suurta yleisöä eniten kiinnostanut aineisto oli pääkaupunkiseudun postinumeroalueet (yli 10 000 katselukertaa). Katsotuimpia aineistoja olivat myös Helsingin historialliset kartat, erilaiset asemakaavat, Helsingin 3D-kaupunkimalli, kaupunkien ostodatat, pääakaupunkiseudun palvelukartta sekä tapahtumarajapinta. HRI:n kategorioista eniten hakuja tehtiin karttoihin ja paikkatietoon; seuraavilla sijoilla ovat liikenne sekä asuminen.

Datojen löydettävyyden parantamiseksi HRI:ssa tehtiin keväällä 2016 laaja urakka, jossa jo avattuja pieniä aineistoja yhdistettiin suuremmiksi kokonaisuuksiksi. Yhdistelyn seurauksena HRI:n avoimien aineistojen lukumäärä putosi noin puoleen. Vaikka aineistojen lukumäärä puolittuikin, mitään dataa ei poistettu, vaan samat datat tarjotaan nyt yhtenäisemmässä muodossa. Samalla aineistojen metatietoja täydennettiin ja yhtenäistettiin.

Vuonna 2016 hri.fi-verkkopalvelussa vieraili noin 71 100 henkilöä. Istuntoja oli yhteensä noin 99 200 ja sivukatseluja yli 290 000. Kaikki määrät nousivat reilusti edellisvuotisesta.

HRI juhli viisivuotista taivaltaan

Valokuva juhlayleisöstä.
HRI:n 5-vuotisseminaariyleisö lauloi päivänsankarille Paljon onnea vaan. Kuva: P. Nisonen.

HRI-palvelu täytti maaliskuussa 2016 viisi vuotta. Viisivuotista taivalta juhlistettiin järjestämällä toukokuussa juhlaseminaari Helsingin kaupungintalon juhlasalissa. Seminaarin tallenne on katsottavissa Helsinkikanavalla. Juhlavuoden kunniaksi julkaistiin myös kuvakooste HRI:n viidestä vuodesta.

Yhteistyötä monien tahojen kanssa

HRI jatkoi tiivistä yhteistyötä myös datan potentiaalisten hyödyntäjien kanssa. Kehittäjäyhteistyötä on tehty erityisesti Helsinki Loves Developers -toimintamallin muodossa. Avoimen datan avokonttorit jatkuivat koko vuoden ajan joka toinen torstai. Keskimäärin kerran kuussa avokonttorissa oli jokin teema, kuten palauterajapinta, pysäköinti, pyöräily, turvallisuus tai rajapintojen dokumentointi. Osallistujia avokonttoreissa oli vaihtelevasti muutamasta henkilöstä yli viiteenkymmeneen.

Valokuva tapahtumasta, ihmiset istuvat pöytien ääressä.
Tilanvaraus-teemaisessa avoimen datan avokonttorissa keskusteltiin Helsingin kaupungin suunnitteilla olevasta resurssienvarausjärjestelmästä ja -rajapinnasta. Rajapinta julkaistiin joulukuussa.

Yhteistyö seudun ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen kanssa jatkui. Esimerkiksi Metropolia AMK:n opiskelijat toteuttivat syksyllä ohjelmistokehityskurssillaan avoimen datan pohjalta mobiilisovelluksia.

HRI järjesti pääkaupunkiseudun kaupunkien työntekijöille koulutuspäiviä datan avaamisesta ja hyödyntämisestä. Lisäksi HRI piti parin tunnin mittaisia tietoiskuja avoimesta datasta ja toiminnastaan. Uutena koulutuksena järjestettiin yhteistyössä muiden tahojen kanssa ICT-hankintakoulutusta Helsingin työntekijöille. Koulutuksen tavoitteena oli tarjota osallistujille valmiudet viedä tietotekniikkaohjelman periaatteet avoimen datan, avointen rajapintojen ja avoimen lähdekoodin osalta käytäntöön hankintoja suunniteltaessa ja tehdessä. Kaikki koulutusmateriaalit ovat HRI:n sivuilla avoimesti CC 4.0 -lisenssillä varustettuina saatavilla ja edelleen hyödynnettävissä.

Kansainvälisiä tuulia

Valokuva konferenssivieraista.
Suomalaisia Madridin International Open Data Conferencessa.

HRI oli vuoden mittaan hienosti esillä myös kansainvälisillä areenoilla. Helsingin avoimen datan toimintaa käytiin esittelemässä Eindhovenissa Hollannissa sekä kahteen otteeseen Brysselissä Week of Regions and Cities ja EuroPCom-tapahtumissa.

Lisäksi HRI:ta esiteltiin useille Helsingissä vierailleille kansainvälisille delegaatioille. HRI oli esillä toukokuussa myös Unescon järjestämässä kansainvälisessä World Press Freedom 2016 -konferenssissa Helsingissä ja järjesti tapahtuman ohessa oman sivutapahtuman nimeltä “Open data as a key element for transparency”.

HRI:n väkeä osallistui lokakuussa järjestettyyn International Open Data Conferenceen Madridissa sekä Open Data Instituten järjestämään Open Data Summitiin ja sitä edeltäneeseen Pre-Summit Training Dayhin Lontoossa.

Niin maailmalta saatujen kokemusten kuin erilaisten kansainvälisten tutkimusten perusteella HRI on kansainvälisestikin katsottuna avoimen datan edelläkävijöitä.

6Aika-hankkeessa kaupungit vauhdittavat yhteistyössä dataliiketoimintaa

Suomen kuusi suurinta kaupunkia (Helsinki, Espoo, Vantaa, Tampere, Oulu ja Turku) ovat vuodesta 2015 alkaen tehneet yhteistyötä 6Aika-strategiaa toteuttavassa Avoin data ja rajapinnat -kärkihankkeessa. Hankkeessa kuutoskaupungit edistävät yhteisvoimin julkisten tietovarantojen avaamista sekä avoimeen dataan pohjautuvien älykkäiden palvelujen syntymistä. Kaupungit tekevät yhteistyötä myös yhtenevien data-avausten ja rajapintojen saralla.

6Aika-hankkeen pääkohderyhmänä ovat yritykset, joita halutaan aktiivisesti mukaan kertomaan omista datatarpeistaan, kehittämään standardeja ohjelmointirajapintoja sekä hyödyntämään kaupunkien avaamaa dataa. Kaupungit järjestävät yrityksille tapahtumia ja koulutusta sekä tarjoavat näkyvyyttä niin tapahtumissa kuin yrityksille suunnatulla databusiness.fi -sivustollakin. Lokakuussa kuutoskaupungit käynnistivät avoimen datan idea- ja sovelluskilpailun nimeltä DataBusiness Challenge. Kaikille avoimen kilpailun palkintojenjako on helmikuussa 2017.

HRI ja 6Aika tekevät tiivistä yhteistyötä, ja 6Aikan Helsingin osahankkeessa työskentelevät projektipäällikkö, projektisuunnittelija, yhteistövastaava, kaksi kumppanikoodaria sekä datan avaamisen asiantuntijat tukevat omalta osaltaan HRI:n toimintaa.