HRI haluaa täyttää datatarpeesi
HRI:n kautta on jo avattu yli 1100 erilaista tietoaineistoa, mutta pääkaupunkiseutua koskevaa dataa on vielä paljon avattavissa. HRI:n kolmivuotisella alkutaipaleella avatuista datoista valtaosa on ollut helppoja tapauksia, joiden avaaminen ei ole edellyttänyt isoja muutoksia nykytoimintoihin. Kunnianhimoisesti tavoittelemme ja tuemme yhä tarkempien ja laajempien datalähteiden avautumista tietosuojasta toki huolehtien.
Ennen pitkää datojen avautuminen johtanee datatulvaan, jossa datakatalogin haun toimivuus korostuu entisestään. Datakatalogin haun tulee olla käyttäjälleen riittävän monipuolinen ja hakutuloksen aukoton – tähän HRI:ssa panostamme. HRI:n datakatalogi on avoin ja ajantasainen työkalu, johon toivomme kenen tahansa luontevasti tarttuvan dataa hakiessaan ja löytävänsä haluamansa.
Uudistimme juuri HRI:n etusivua ja datahakua. Teimme alkuvuodesta käyttäjäkyselyn, jonka tuloksena päädyimme yksinkertaistamaan etusivua ja jättämään sinne vain tarpeellisimmat asiat. Datahakua uudistimme tuomalla metatietokannan (CKAN) hakutoiminnallisuudet kaikkien käyttöön. Uusi datahakunäkymä on varmaan monelle datan hakijalle jo tuttu kansainvälisistä datakatalogeista. Yhtenäisen datahakunäkymän toivomme osaltaan helpottavan datojen etsimistä ja sen myötä niiden hyödyntämistä.
Tiedonhakua yhtälaisin tavoin
Avoimen datan palveluja on maailmalla jo useita satoja. Suomestakin löytyy jo muutama muu datakatalogi ja lisää on odotettavissa. Eri alueiden tai toimijoiden dataa tarjoilevien datakatalogien on hyvä olla toiminnallisuuksiltaan yhtälaiset, jotta datahaku sujuisi käyttäjän vinkkelistä nopeasti ja loogisesti. Tähän suuntaan olemmekin menossa.
HRI:ssa avatut datat on kokeiluluonteisesti harvestoitu valtion tulevaan datakatalogiin. Sen kautta data tullee jatkossa tarjolle myös kansainvälisiin datakatalogeihin. Tämä laajentaa datojemme potentiaalista hyödyntäjäkenttää merkittävästi. Tosin omaperäinen kielemme asettaa omat esteensä, joita koitamme pienin käännöstoimin madaltaa.
Eri datakatalogien hakujen yhtäläisyys edellyttää myös datojen kuvailutietojen eli metatietojen yhteneväistä tietomallipohjaa. Tässä olemme jo tehneet hyvää yhteistyötä valtion kollegoiden kanssa. Datojen luokittelussa nojaamme nyt kansallisiin JHS-suosituksiin Antti Poikolan tekemän hyvän ehdotuksen pohjalta. Datoja kuvaavien avainsanojen osalta suunnittelemme tukeutumista kansalliseen ontologiapalveluun Fintoon. Datojen käyttöluvan eli lisenssin osalta meidän on tarkoitus siirtyä käyttämään Creative Commons 4.0 BY -lisenssiä, joka hyväksyttäneen JHS-suosituksena syksyllä.
Kohti kokonaisvaltaista tietovarantonäkymää
Haaveilemme kokonaisvaltaisesta näkymästä pääkaupunkiseudun kaupunkien tietovarantoihin: mitä dataa tuotetaan tai kerätään, mitä on avattu, mitä olisi avattavissa ja mitä ei voi syystä tai toisesta avata. Kokonaisnäkymän luominen on vaativa, it-kokonaisarkkitehtuuriin liittyvä tehtävä, joka hyödyttäisi meitä kaikkia. Olemme jo onneksi saaneet käsiimme loistavan listauksen Helsingin kaupungin tietojärjestelmistä, joka on pian saatavilla myös avoimena datana. Listauksesta saa hyvää osviittaa kaupungin tietovarannoista. Sen pohjalta on hyvä jatkaa matkaa kohti haavetta.
Datakatalogissa haku on siis kaiken a ja o – sen tulee toimia loogisesti ja tuloksen olla aukoton. Tähän pyrimme. Datakatalogin on tarkoitus palvella niin sinua kuin muitakin datoista kiinnostuneita. Lisäksi HRI:n sivuilta löytyy edelleen erilaisia datan hyödyntämisesimerkkejä ja artikkeleja. Otamme mielellämme vastaan palautetta, kehittämisideoita ja datatoiveita! Toivomme antoisia datahakuja ja datojen hyödyntämishetkiä!