HRI 10 vuotta -juhlawebinaari: Lontoo tähtää älykaupunkien ykköseksi

Lontoon avoimen datan palvelu oli yksi HRI:n esikuvista. Nyt Lontoo on ottamassa seuraavaa harppausta kohti avointa dataekosysteemiä, kertoo Lontoon kaupungin Chief Digital Officer Theo Blackwell.

Vuonna 2010 avattu avoimen datan palvelu London Datastore kelpaa yhä avoimuuden esikuvaksi muille maailman kaupungeille. HRI-palvelunkin esikuvana toiminut dataportaali jakaa yli 6 000 datasettiä kaikkien halukkaiden käyttöön.

Nyt käynnissä olevat Lontoon dataprojektit keskittyvät datan määrän sijasta niiden laatuun. Esimerkiksi uudet dynaamiset kartat Lontoon viheralueista, kulttuuripalveluista ja kaupungin rakenteista tuovat suuria säästöjä. ”Se esimerkiksi varmistaa, että sähkö- ja valokaapelit lasketaan samaan kaivantoon kuin kaasuputket”, Theo Blackwell kertoo.

Uutta on myös yhteistyö yritysten kanssa. Korona-aikana luottokorttiyhtiö Mastercardin ja matkapuhelinoperaattorien data on antanut reaaliaikaisen tilannekuvan kuluttajien ostoskäyttäytymisestä Lontoon kauppakaduilla.

Lähtölaukaus Lontoon älykaupunkikehitykselle oli 20 vuotta sitten käyttöönotettu ruuhkatullijärjestelmä. Nyt 1000 kamerasta, datavarastosta ja laskutusjärjestelmästä koostuva kokonaisuus veloittaa myös suuripäästöisillä autoilla keskustaan saapuvia. Tulevaisuudessa 5G-puhelinverkot, tekoäly ja halvat IoT-anturit vauhdittavat kaupunkipalvelujen digitalisoitumista entisestään.

Lontoo laati vuonna 2018 Smarter London Together -suunnitelman, jolla kaupunki tähtää maailman älykaupunkien kärkeen. 2019 toimintansa aloittanut London Office of Technology and Innovation edistää Lontoon 32 kaupunkipiirin dataprojekteja. London Datastorea rakennetaan parhaillaan uudelleen vastaamaan tulevaisuuden datatarpeisiin. Tavoitteena on tehdä nykyisestä passiivisesta datan jakelualustasta elävä dataekosysteemi.

”Tarkoituksemme on yhdistellä julkista ja yksityisen sektorin dataa. Haluamme parantaa päätöksentekoa ja luoda uusia digitaalisia palveluja, jotka tekevät kaupungista paremman ja ratkovat ilmastohaasteita. ”

Kuvakaappaus Youtube-videosta. Kuvakaappauksessa Theo Blackwell aloittaa etäpuheenvuoroaan ja siinä näkyy hän sekä esityskalvot.
”Kaupungit voivat oppia toisiltaan”, kannustaa Lontoon Chief Digital Officer Theo Blackwell keynote-puheenvuorossaan.

10 vuotta avointa dataa pääkaupunkiseudulla -juhlawebinaarin tallenne

HRI järjesti 11.11.2021 10 vuotta avointa dataa pääkaupunkiseudulla -juhlawebinaarin palvelun ensimmäisen vuosikymmenen kunniaksi.

Webinaarin videotallenne katsottavissa HRI:n YouTube-kanavalla ja Helsinki-kanavalla.

Palaa seminaarin tunnelmiin:

0:00 Tervetuloa: Hami Kekkonen, HRI:n projektipäällikkö

Historia
02:32 Suomen ensimmäisen avoimen datan palvelun ensiaskeleet: Ville Meloni, Helsingin kaupunki, Ari Jaakola, Helsingin kaupunki, Petri Kola, Yleisradio

Nykyhetki: 10 vuotta avointa kaupunkidataa
Mielenkiintoisin sovellus -äänestyksen voittajat
29:25 Helsinki ennen ja nyt: Juuso Lehtinen, Ohjelma-Lehtinen Oy
36:05 HExcelligent-blogi: Heidi Enho, Corellia Helsinki
44:40 Kartasto: Pasi Salenius, Fresh Bits

54:10 Datajournalismi: Esa Mäkinen, Helsingin Sanomat
1:04:00 Avoin data korkeakouluissa: Elias Willberg, Helsingin yliopisto
1:13:55 Avoin data paikkatietoalan yrityksessä: Sanna Jokela, Gispo Oy
1:25:20 Datatalous: Kristo Lehtonen, Sitra
1:40:25 Kaupunki on datan aarrearkku – aarteita tulee jakaa: Mikko Rusama, Helsingin kaupunki

Tulevaisuus: Kohti yhä avoimempia kaupunkeja
1:53:10 Avoimen datan direktiivi: Olli-Pekka Rissanen, Valtiovarainministeriö
2:09:10 HRI:n seuraavat 10 vuotta -paneelikeskustelu: Tanja Lahti, Valtiovarainministeriö, Tomas Lehtinen, Helsingin kaupunki, Minna Joensuu, Espoon kaupunki, Vesa Kokkonen, Vantaan kaupunki
2:33:20 Keynote: Making London a smarter City: Theo Blackwell, Greater London Authority