HRI 10 vuotta -juhlawebinaari: ”Datatalous on vasta alussa”

Tulevaisuuden kaupungit ovat osa dataekosysteemiä, jossa tieto liikkuu automaattisesti rajapintojen välityksellä, pohtii HRI:n tulevaisuutta luodannut paneelikeskustelu.

HRI:n ohjausryhmän jäsenet Helsingistä, Espoosta ja Vantaalta keskustelivat HRI:n 10 vuotta avointa dataa pääkaupunkiseudulla -juhlawebinaarissa HRI:n seuraavista kymmenestä vuodesta.

Vantaan kaupungin strategia- ja tutkimuspäällikkö Vesa Kokkonen uskoo, että tulevaisuus on eri datalähteitä yhdistelevien palveluiden. Esimerkiksi tulevaisuuden MaaS (Mobility as a Service) -palvelut yhdistelevät ruuhka- ja paikkatietoa sekä liikkumistietoja eri lähteistä. ”Meillä on monta hienoa datan varaan rakennettua sovellusta, mutta ne nojaavat edelleen yksittäisiin datalähteisiin. Kasvu on vasta nyt lähdössä käyntiin”, Kokkonen toteaa.

”Dataa hyödyntävä teknologia tulee enemmän osaksi arkea. Toivoisin, että avattu data helpottaa arkeamme kaikin tavoin, sekä työssä että vapaa-ajalla”, pohtii Espoon kaupungin tutkimusjohtaja Minna Joensuu.

Tulevaisuuden kaupungit ovat paitsi fyysisiä, myös yhä enemmän digitaalisia alustoja. Yhä suurempi osa kaupunkien lakisääteisistä palveluista digitalisoituu, ja kehityksen ytimessä on data. Helsingin kaupungin kunnianhimoinen datastrategia tähtää siihen, että kaupungin tuottama data on maailman käytettävintä ja käytetyintä kaupunkidataa vuoteen 2025 mennessä. “Yritykset ja organisaatiot pääsevät käyttämään kaupungin dataa ja kehittämään palveluita kaupunkilaisille”, kertoo Helsingin kaupungin tiedolla johtamisen päällikkö Tomas Lehtinen.

HRI on näyttänyt tässä Lehtisen mukaan hyvää esimerkkiä jo kymmenen vuoden ajan. Kaupunkien avoin data on antanut toimijoille mahdollisuuden kehittää palveluita, joita kaupungit eivät itse tarjoa.

Kaupunkidatan avaaminen on vielä kovin työvoimaintensiivistä, harmittelee Vesa Kokkonen. ”Avaamisen pitäisi mennä automaattisesti, ja datan pitäisi liikkua rajapintojen kautta.” Avoimen datan rajapinnat pitää huomioida kaikissa kaupunkien tietojärjestelmähankkeissa, muistuttavat panelistit.

Jotta avoin kaupunkidata liikkuisi kitkattomasti ja synnyttäisi uusia dataekosysteemejä, tarvitaan myös tiivistä yhteistyötä kaupunkien välillä. Samoin kaupunkien henkilöstön datataidot kaipaavat kehittämistä. “HRI on tehnyt tässä erinomaista työtä”, Joensuu kehuu.

Valokuva paneelista. Kuvassa Tanja Lahti, Minna Joensuu ja Vesa Kokkonen.
”Tulkaa haastamaan kaupunki. Meidän on tärkeää saada kuulla, mitä dataa meiltä halutaan”, kannustaa HRI:n ohjausryhmän puheenjohtaja Tomas Lehtinen, joka osallistui paneelikeskusteluun etäyhteydellä. Kuvassa ovat paneelikeskustelun fasilitoinut Tanja Lahti, Minna Joensuu sekä Vesa Kokkonen.

10 vuotta avointa dataa pääkaupunkiseudulla -juhlawebinaarin tallenne

HRI järjesti 11.11.2021 10 vuotta avointa dataa pääkaupunkiseudulla -juhlawebinaarin palvelun ensimmäisen vuosikymmenen kunniaksi.

Webinaarin videotallenne katsottavissa HRI:n YouTube-kanavalla ja Helsinki-kanavalla.

Palaa seminaarin tunnelmiin:

0:00 Tervetuloa: Hami Kekkonen, HRI:n projektipäällikkö

Historia
02:32 Suomen ensimmäisen avoimen datan palvelun ensiaskeleet: Ville Meloni, Helsingin kaupunki, Ari Jaakola, Helsingin kaupunki, Petri Kola, Yleisradio

Nykyhetki: 10 vuotta avointa kaupunkidataa
Mielenkiintoisin sovellus -äänestyksen voittajat
29:25 Helsinki ennen ja nyt: Juuso Lehtinen, Ohjelma-Lehtinen Oy
36:05 HExcelligent-blogi: Heidi Enho, Corellia Helsinki
44:40 Kartasto: Pasi Salenius, Fresh Bits

54:10 Datajournalismi: Esa Mäkinen, Helsingin Sanomat
1:04:00 Avoin data korkeakouluissa: Elias Willberg, Helsingin yliopisto
1:13:55 Avoin data paikkatietoalan yrityksessä: Sanna Jokela, Gispo Oy
1:25:20 Datatalous: Kristo Lehtonen, Sitra
1:40:25 Kaupunki on datan aarrearkku – aarteita tulee jakaa: Mikko Rusama, Helsingin kaupunki

Tulevaisuus: Kohti yhä avoimempia kaupunkeja
1:53:10 Avoimen datan direktiivi: Olli-Pekka Rissanen, Valtiovarainministeriö
2:09:10 HRI:n seuraavat 10 vuotta -paneelikeskustelu: Tanja Lahti, Valtiovarainministeriö, Tomas Lehtinen, Helsingin kaupunki, Minna Joensuu, Espoon kaupunki, Vesa Kokkonen, Vantaan kaupunki
2:33:20 Keynote: Making London a smarter City: Theo Blackwell, Greater London Authority