Historialliset ilmakuvat HRI:n suosikkidataa
HRI:n ladatuimmat aineistot kautta aikain
- Helsingin ortokuva 1943
- Helsingin ortokuva 1964
- Helsingin ortokuva 1976
- Helsingin ortokuva 1988
- Helsingin kaupungin rakennusrekisterin ote 6/2012
- Helsingin ortokuva 1932
- Pääkaupunkiseudun palvelukartan REST-rajapinta
- Espoon aurinkoenergiakartta
- Pääkaupunkiseudun aluejakokartat
- Helsingin ortokuva 1950
Pääkaupunkiseudun avoimet data-aineistot kokoava HRI-palvelu saavutti tärkeän virstanpylvään maaliskuussa 2013. Palvelun tuhannes data-aineisto oli erittäin hyvälaatuinen ilmakuva-aineisto vuoden 1943 Helsingistä. Sota-ajan ilmakuva herätti paljon kiinnostusta, ja nyt se on HRI-palvelun kaikkien aikojen ladatuin tiedosto.
Ilmakuvan julkaissut Helsingin Kiinteistöviraston geotekninen osasto on viimeisen vuoden aikana pannut hihat heilumaan. Nyt HRI:ssäon ladattavana myös vuosien 1932, 1950, 1964, 1976 ja 1988 ilmakuva-aineistot. Niidenkin suosio on ollut huima.
Projektipäällikkö Arend Oudman on mies suosikkiaineistojen takana. Viitteitä suosiosta oli jo silloin, kun hän oli vasta muokkaamassa aineistoja julkaisukuntoon. ”Kun esittelin ilmakuvia kahvipöydässä kollegoilleni, he olivat todella innoissaan”, Oudman kertoo.
Kun aineistot julkaistiin HRI:ssä, oli kaupunkilaisten valtaisa kiinnostus Oudmanille kuitenkin yllätys. Monet haluavat nähdä omat kotikulmansa vuosikymmenten takaa. ”Yhteydenottoja tuli paljon enemmän kuin odotin.”
Esimerkkiä muille kaupungeille
Oudmanista on projektin kuluessa tullut vankkumaton avoimen datan puolestapuhuja. Hän on mukana muun muassa pohjoismaisessa Wikimaps-hankkeessa, joka pyrkii siirtämään historialliset kartta-aineistot paperiarkistojen kätköistä internetiin, kaikkien saataville. Viime virtuaalikokouksessa ruotsalaiset, norjalaiset ja tanskalaiset olivat todella innoissaan siitä, mitä Helsingin seudulla on saatu aikaan, kertoo Oudman. ”Tästä voi tulla hieno esimerkki muille kaupungeille.”
Helsingin historialliset ilmakuvat ovat ns. ortokuvia, joista on digitaalisesti korjattu valokuvissa esiintyvät perspektiivivirheet. Ortoilmakuvia voi käyttää kartan tapaan, sillä etäisyydet ja pinta-alat pitävät yhtä todellisuuden kanssa. Lisäksi kuviin on lisätty koordinaattitieto, mikä helpottaa entisestään niiden yhdistelemistä digitaalisiin karttoihin.
Oudman valmistelee jo seuraavia data-avauksia. Juuri nyt työn alla ovat koko Helsingin kattavat ilmakuvat vuodelta 1969. ”Saamme ne avattua toivottavasti jo ennen kesää.”
Syksyllä avaamisvuorossa on lähes koko pääkaupunkiseudun kattava ilmakuva vuodelta 1997.
Arend Oudmanin vinkit kaupunkien datajulkaisijoille
- Avaa tietoa, jolla on yleistä mielenkiintoa.
- Valokuvat ja kartat ovat esimerkkejä materiaaleista, joka on todella helppo saattaa julkisesti saataville. ”Jos ne eivät ole julkisesti saatavilla, ne on tavallaan menetetty, ja se on surullista.”
- Kun avaat julkisia tietovarantoja, yllätyt miten hyviä ideoita ihmisillä on niiden hyödyntämiseksi.
Lue miten historialliset ilmakuvat avattiin kaikkien kaupunkilaisten käyttöön.