Datamenestyjät-kilpailu palkitsee avoimen datan käyttäjiä

Luotettavan tiedon hyödyntäminen yhteiskunnassa vaatii laajoja avoimena datana julkaistuja aineistoja sekä ketteriä sovelluksia niiden käyttöön. Avoimen datan hyödyntämistä nostetaan esiin uuden Datamenestyjät-kilpailun avulla. Kilpailulla halutaan parantaa datan hyödyntämistä ja datalukutaitoa sekä edistää faktapohjaisen päätöksenteon edellytyksiä yhteiskunnassa. Lisäksi tavoitteena on tuoda esiin datan käyttöön liittyviä käytännön toteutuksia.

Datamenestyjät-kilpailun logo.
Datamenestyjät-kilpailuun voi ilmoittautua 20.8.2021 saakka Tilastokeskuksen verkkosivuilla.

Tilastokeskuksen ja BearingPointin järjestämään kilpailuun voivat osallistua esimerkiksi datan tuottajat ja julkaisijat sekä sellaiset palveluntarjoajat, joille data on olennainen osa palvelukokemusta. Osallistua voivat myös dataa sisäisissä prosesseissaan hyödyntävät organisaatiot sekä yksittäiset henkilöt, jotka hyödyntävät dataa innovatiivisella tavalla.

Kilpailutyö voi olla esimerkiksi palvelu tai tietotuote, kaupallinen tuote, julkishyödyke tai yksittäisen tutkijan innovaatio datan hyödyntämisestä. Tärkeää on, että kilpailutyössä hyödynnetään Tilastokeskuksen tarjoamaa avointa dataa.

Kilpailutöiden arvioinnissa painotetaan laadukasta ja käyttäjäystävällistä toteutusta sekä innovatiivisuutta. Lisäksi arvioidaan sitä, millä tavoin toteutus ratkaisee loppukäyttäjän todellisen ongelman, miten datan visualisointi on otettu huomioon, kuinka aktiivisessa käytössä kyseinen toteutus on sekä miten se edistää tilastojen luku- ja käyttötaitoja ja tukee tilastojen roolia yhteiskunnassa. HRI:n ensimmäinen projektipäällikkö, hankepäällikkö Ville Meloni Helsingin kaupungilta on mukana kilpailun tuomaristossa.

Kilpailuun voi ilmoittautua 20.8.2021 saakka Tilastokeskuksen verkkosivuilla. Kilpailun tulokset julkistetaan 29.9. ja voittaja palkitaan Vuoden Datamenestyjä 2021 -tittelillä.