Avainsanat 2016: Löydettävyys, käytettävyys ja avoin vuorovaikutus!
Pääkaupunkiseudun kaupunkien uraauurtava työ datan avaamisen parissa on vakiinnuttanut muotonsa ja tuottanut viidessä vuodessa erinomaista tulosta, mutta maailma muuttuu koko ajan. Menneen parin vuoden aikana avoimen datan toimijakenttä on kasvanut hurjasti ja tänä päivänä dataa tarjoillaan vapaasti hyödynnettäväksi monelta suunnalta. Tämä on todella hieno juttu, mutta samalla on tullut yhä tärkeämmäksi entistä tiiviimpi yhteistyö laajan toimijakentän kanssa. Muutoin seurauksena voi olla avoimen datan ja rajapintojen villi viidakko, joka ei hyödytä ketään.
Olemme kaikki suuren murroksen edessä – maailma on yhä epävarmempi, alati muuttuva, digitalisaatio näkyy arjessa ja on tullut iholle. Perinteiset, tutut ja turvalliset toimintatavat eivät välttämättä enää päde tai kanna pitkälle. Miten työllistyä, motivoitua, menestyä, organisoitua, hallita elämää? Yhteiskuntamme on rakennettu pitkälti tiedon ja osaamisen varaan, ja murroksessa niiden rooli korostuu entisestään. Onko meillä tietoa, kykyä tai rohkeutta kyseenalaistaa, kokeilla ja muuttua?
Kaupunkikoneistot ja palvelut pyörivät valtavien tietomassojen turvin ja samalla ohessa syntyy uutta tietomassaa. Tätä arvokasta datamassaa on tärkeä tehdä näkyväksi ja mahdollisuuksien mukaan myös vapaasti hyödynnettäväksi. Avoimet datamassat antavat parhaimmillaan yhteisölle sytykkeen uusiin innovaatioihin, menestykseen ja elämänhallintaan.
Ihan itsekseen innovaatiot tuskin saavat alkunsa, vaan kiinnostuksen herättäviä sytykkeitä, alkusysäyksiä tarvitaan. Alkusysäyksenä voi olla sattumalta kadulla, kahvilassa tai vaikka kirjastossa käyty keskustelu, jossa erilaiset ajatukset ja tieto vaihtavat omistajaa. Tiedolla, viestinnällä, vuorovaikutuksella ja yhteistyöllä on keskeinen rooli asioiden jatkojalostumisessa. Tähän HRI:nkin on tärkeä panostaa enemmän.
Tutustu tarkemmin HRI:n vuoden 2016 toiminta- ja taloussuunnitelmaan (pdf).
Avointa dataa on jo paljon tarjolla ja lisää on tulossa, mutta kohtaavatko datatarjonta ja -kysyntä? Tietävätkö tiedonjanoiset avoimesta datasta? Löytävätkö dataa etsivät tarvitsemansa? Osaako datan löytäjä hyödyntää dataa teknisesti tai sisällöllisesti? Voisivatko kaupungit itse tehostaa datojen käyttöä päätöksenteossa, suunnittelussa tai palvelutuotannossa?
Nämä ovat päällimmäisiä kysymyksiä toiminnassamme tänä vuonna. HRI:n toimenpiteet on listattu juuri hyväksyttyyn toiminta- ja taloussuunnitelmaan. Jatkamme kahden perustehtävämme parissa: 1) autamme pääkaupunkiseudun kaupunkeja tunnistamaan julkisia tietovarantojaan ja julkaisemaan niitä avoimena datana, sekä 2) edistämme datan hyödyntämistä. Mutta molemmissa tehtävissä menestyminen edellyttää tiivistä yhteistyötä niin viranomaisten kuin kaupunkilaistenkin kanssa – kohtaamisiamme innolla odottaen!