Autodesk 123D -tuoteperhe

Kilpailu uusien animoijien sieluista kiristyy, ja alan suuret toimijat ovat pikkuhiljaa heräämässä uuteen Apps-ajan freemium-ansaintamalliin ja toimintalogiikkaan. Amerikkalaisen ohjelmistojättiläisen osin ilmainen 123D-tuoteperhe tähtää selvästi samoille apajille kuin Googlen Scetchup. Lähtökuopissa oleva 3D-tulostamisen vallankumous on selvästi huomioitu ja suuri perinteinen CAD-yritys on päättänyt lähteä taisteluun tulevien käyttäjien haalimiseksi tarjouksella, josta on vaikea kieltätyä. Jo pelkkä Autodeskin nimi nostaa ilmaisohjelmiston suppeamman työkalusetin ja oliokirjaston hieman tarunhohtoisempaan kategoriaan kuin vaikkapa Googlen hieman nukkavierulta näyttävän Scetchupin.

Autodesk 123D:n logo.

Olkoonkin, että Googlen Scethcup (alun perin Last Software) on todellisuudessa monipuolinen ympäristö ja se tukee ainakin toistaiseksi paljon laajempaa tiedostoformaattien kirjoa kyseisessä ”ilmais” kategoriassa.

Autodeskin valttina on pitkä kokemus (perustettu 1982) ja käyttäjien tarpeiden tuntemus. Kun mukaan tarjontaan on vielä liitetty joukko 3D tulostamista auttavia lisäpalveluita (Ponoko, Techshop, Shapeways ja 3D systems) ei liene epäselvää, liittyykö uuteen työkaluun melkoista potentiaalia. (Toki mainittuja palveluita voi mainiosti käyttää millä tahansa tarkoitukseen soveltuvan 3D-mallintajan tuottamilla tiedostoilla.)

Autodeskin uusi tuoteperhe koostuu neljästä erillisestä ohjelmasta. Kullakin tuotteella on oma rajattu roolinsa ja näin ohjelmiston käyttöönoton kynnys on saatu laskettua perinteistä 3D-mallinnusohjelmistoa matalammaksi. 123D perusohjelma on tarkoitettu suppeaan mallinnukseen. 123D Maken avulla mallin voi viimeistellä 3D-tulostettavaan muotoon. 123D Sculp on nimensä mukaisesti tarkoitettu mallin muovailuun ja pinnoittamiseen. 123D Catch tarjoaa puolestaan työnkulun, jossa valokuvatusta objektista voi tehdä 3D-mallinnuksen.