Apps4Finland-voittajat on valittu!

Toista kertaa järjestetyn Apps4Finland-kilpailun tavoitteena on löytää uusia tapoja hyödyntää julkishallinnon avoimia tietovarantoja ja konkretisoida vilkkaasti käynnistynyttä keskustelua aiheesta. Kilpailun pääorganisaattorina toimii Suomen Verkkodemokratiaseura ry ja järjestelyissä on mukana Forum Virium Helsinki.

Kilpailuun tuli yhteensä 30 ideaa tai sovellusta. Työt käsittelevät kartta- ja liikennepalveluita, maisemointia sekä kaavoitusta, eduskunnan toimintaa ja kansalaisten vaikuttamista. Mukana on myös kirjastoaiheisia töitä sekä arkea helpottavia sovelluksia.

Kilpailun palkinnot jaettiin 7.10.2010 MindTrek-tapahtumassa Tampereella. Yrityssovellusten pääpalkinto oli 3 000 euroa ja ideasarjan voittaja sai 2 000 euroa. Yhteensä palkintoja jaettiin 13 300 euron arvosta.

Yrityssarjan voitto yliopistolle

Yrityssovellusten sarjan voitti DataSuomi. Sen tekijänä ovat Semanttisen laskennan tutkimusryhmä (SeCo), Aalto-yliopisto ja Helsingin yliopisto. Sovellus tarjoaa yhteisöllisen, yhdistetyn avoimen tiedon julkaisukanavan ja hakukoneen semanttisessa webissä. Toiseksi valittiin Adfore Technologiesin Tässä.fi. Palvelu tarjoaa ajantasaista tietoa ympäristöstä sekä julkisen liikenteen reitityksen kohteisiin. Kolmannen palkinnon sai Pikkuparlamentti.fi, joka hyödyntää eduskunta.fi-verkkopalvelusta löytyvää aineistoa. Sivustolla voi lukea, kirjoittaa ja kommentoida kotimaan poliitikasta sekä luoda muille käyttäjille äänestyksiä.

Yksityisten sovellusten voittajaksi valittiin Mikko Heikkisen Eduskunnan rajapinta, äänestyskone ja visualistointipalvelu. Sovellus avaa äänestystulokset sovellusten käyttöön. Äänestyskone ja visualisointipalvelu esittävät tulokset helppolukuisesti. Toisen palkinnon sai Koirankakkaroskis. Se auttaa koiranomistajia löytämään roskalaatikon koiranjätöksille sellaisilla alueilla, joissa julkisia roskakoreja on harvassa. Kolmas palkinto myönnettiin Gemilon Sivulista.fi-sovellukselle. Se kokoaa Facebookin eduskuntavaaliehdokkaat yhdelle sivulle, jolta kävijä voi selata suosikkeja sekä fanittaa puolueita ja ehdokkaita.

Kekseliäistä ideoita

Ideasarjan voittajaksi valittiin Ilkka Pirttimaan LiveInfoBoard, joka keräisi kaikkien junalaitureilla olevien näyttötaulujen tiedot yhteen paikkaan. Tietoja voisi sitten vapaasti käyttää esimerkiksi verkkosivuilla ja mobiilisovelluksissa. Toisen palkinnon sai Matti Nikupeterin Karttavahti. Se olisi kartta- ja paikkatietopalvelu, johon rakennus-, maansiirto- ja sähköyhtiöt voisivat tallentaa suunnittelukohteensa sijainnin, kuvauksen, perustiedot ja aikataulut. Näin eri alueilla tehtäviä muutos- ja korjaustöitä voitaisiin aikatauluttaa ja toteuttaa yhteistyössä. Yksityiset henkilöt voisivat seurata palvelusta alueella tapahtuvia muutoksia. Kolmannen palkinnon sai Karri Saarisen, Linda Liukkaan ja Jori Lallon Carnegie, joka tarjoaisi valmiita, käyttäjien luomia listoja kirjoista.

Kunniamaininnan saivat Juha Yrjölän Kansanmuisti ja Tuukka Palomäen Junat Suomessa, molemmat kilpailivat yksityisten sovellussarjassa. Kirjasto.fi:n kunniamaininta jaettiin Jaakko Rajaniemen HelMet viivakoodinlukija -sovellukselle. Yleisöäänestyksen voitti Velkakello, Carnegie ja Tampereen Ratikkainfo.

Kaikkiin kilpailutöihin voi tutustua osoitteessa www.verkkodemokratia.fi/apps4finland/fi/kilpailutyot

Kilpailun osallistujat saivat hyödyntää järjestäjien Suomi.fi-portaaliin listattuja, avoimia datavarantoja ja muita avoimia rajapintoja julkiseen tietoon. Kilpailun lähteet julkaistiin myös uudella, kehittäjäystävällisellä katalogisivustolla.

Tuomarointi kokemuksella

Apps4Finland-kilpailun tuomaristossa olivat tänä vuonna Taru Rastas liikenne- ja viestintäministeriöstä, Ville Peltola IBM:stä, Antti Eskola työ- ja elinkeinoministeriöstä, Peter Vesterbacka Slush Helsinki -tapahtumasta, Pekka Koponen Forum Virium Helsingistä, Ari Tammi Suomen Verkkodemokratiaseura ry:stä ja Karoliina Luoto Sitrasta.

Kilpailu kannatti ehdottomasti järjestää tänäkin vuonna. Kilpailutyöt olivat kekseliäitä, uraa uurtavia, uutta dataa synnyttäviä ja erittäin käytettäviä.

Kilpailukoordinaattori: Ville Keränen, 040 731 2084, ville@banana.fi
Kilpailusivusto: http://www.apps4finland.fi
Twitter: http://twitter.com/apps_fi