Apps4Finland 2014 käynnistyy

Vuoden 2014 Apps4Finland-kilpailu on käynnistynyt. Apps4Finland on avoimen datan innovaatiokilpailu, joka kannustaa kehittämään uusia tapoja hyödyntää avoimia tietovarantoja. Kilpailussa on neljä pääsarjaa, joihin voi osallistua niin sovelluksilla, datanavauksilla, visualisoinneilla kuin ideoillakin. Kilpailu on käynnissä 3.11.2014 asti ja palkintoja jaetaan yli 30 000 euron arvosta.

Haussa avoimen datan helmet

Kuva viime vuoden voittajista palkintoineen.
Viime vuoden Apps4Finland-kilpailussa tamperelaiset keräsivät useita palkintoja. Kuva: Olli-Pekka Orpo.

Valtakunnallinen Apps4Finland-kilpailu järjestetään tänä vuonna kuudennen kerran. Vuosien varrella kilpailun kautta on syntynyt runsaasti huimia sovelluksia, visualisointeja ja muita kisatöitä. Vuonna 2014 Apps4Finland jatkaa viime vuoden uudistusten linjaa. Kilpailussa on neljä pääsarjaa, jotka ovat Innosta, Hahmota, Vaikuta ja Mahdollista.

Innosta-sarja etsii ideoita, jotka inspiroivat muitakin tarttumaan avoimeen dataan. Hahmota-sarjassa palkitaan töitä, jotka kiteyttävät monimutkaista tietoa helposti ymmärrettävään visuaaliseen muotoon. Mahdollista-sarjassa palkitaan kisatöitä, jotka ovat poistaneet datan hyödyntämisen esteitä. Vaikuta-sarjassa palkitaan innovatiivisia avointa dataa hyödyntäviä sovelluksia tai hyödyntämistapoja.

Neljän pääsarjan rinnalla jaetaan joukko haastepalkintoja. Lisäksi kilpailulle valitaan tänä vuonna ensimmäistä kertaa yksi päävoittaja yleisöäänestyksen perusteella.

Kilpailutöitä voi jättää 3.11.2014 asti. Palkinnot jaetaan 3.12.2014 Helsingissä.

HRI haastekumppanina

HRI on tänä vuonna yksi Apps4Finlandin haastekumppaneista. HRI palkitsee vuoden parhaan pääkaupunkiseudun avointa dataa innovatiivisesti hyödyntävän työn. Työssä toivotaan hyödynnettävän erilaisia datalähteitä, joista vähintään yhden tulee olla HRI:n kautta avattu data.

Työ voi olla esimerkiksi käyttäjäystävällinen visualisointi jonkin kaupunki-ilmiön muutoksista pääkaupunkiseudun eri alueilla ja aikakausina. Mahdollisia datalähteitä voisivat olla esimerkiksi seudullisen tilastorajapinnan kautta saatavat datat, pääkaupunkiseudun kuntien talousdatat, erilaiset aluejaot kuten seutukartta tai palvelupisterekisterin data. Lisätietoa HRI:n haasteesta julkaistaan HRI:n sivuilla vielä ennen juhannusta.

Datavalmennusta, hackathoneja ja paljon erityispalkintoja

Tämän vuoden kilpailu tulee olemaan aiempaa avoimempi ja demokraattisempi: kaikilla kiinnostuneilla on mahdollisuus osallistua töiden kommentointiin ja yhteisjalostamiseen verkossa sekä vaikuttaa voittajien valintaan. Tuomariston puheenjohtajana toimii tänä vuonna Mikael Jungner.

“Kilpailussa palkitaan tänä vuonna ensimmäistä kertaa päävoittaja. Haluamme antaa yleisön valita tämän finalistien joukosta. Lisäksi tuomariston työtä ohjaa julkinen keskustelu ja arviointi ehdotetuista kilpailutöistä. Verkossa tapahtuvan vertaisarvionnin perusteella kustakin kategoriasta valikoituu viisi parasta työtä ja tuomaristo julkistaa 3.12. päätösgaalassa lopulliset voittajat”, avaa kilpailun projektipäällikkö Joonas Pekkanen
kilpailun uusia tuulia.

Kilpailun pääjärjestäjäksi liittynyt Open Knowledge Finland ry tarjoaa tänä vuonna monenlaista asiantuntija-apua kilpailuun osallistuville kehittäjille, haastekumppaneille ja tiedon avaajille. ”Järjestämme kehittäjille koulutusta, hacktahon-tilaisuuksia ja muita tapahtumia. Haastekumppaneita voimme sparrata haasteiden muotoilussa tai vaikkapa tiettyjen rajapintojen tai ohjeistusten kehittämisessä”, kertoo yhdistyksen puheenjohtaja Antti Poikola.

Kilpailun aikataulu 2014

Lisätietoa
Projektipäällikkö Joonas Pekkanen
Forum Virium Helsinki
puh. +358 50 584 6800
joonas.pekkanen@forumvirium.fi

Kilpailun kotisivut
Facebook
Twitter

6.6.2014 Apps4Finland käynnistyy
3.11.2014 Apps4Finland kilpailutöiden deadline
3.12.2014 Apps4Finland päätöstilaisuus ja palkintojenjako

Apps4Finland-kilpailun järjestävät Forum Virium Helsinki, Open Knowledge Finland ry ja Suomen Verkkodemokratiaseura ry yhteistyössä järjestäjäkumppaneiden Ilta-Sanomien, LYNET luonnonvarojen tutkimusverkoston, valtiovarainministeriön, Sitran, Tilastokeskuksen, ja Maanmittauslaitoksen kanssa.

Lisäksi Ilmatieteenlaitos, opetusministeriö, YLE, Helsinki Region Infoshare, Forge Service Lab, Helsingin kaupunki ja IBM ovat mukana tukemassa kilpailua. Uusia yhteistyökumppaneita otetaan mukaan kilpailuun kesän ja syksyn aikana.