HRI:n verkkosivuja tarve selkeyttää ja yksinkertaistaa
Kyselyyn vastasi viikon aikana yhteensä 36 henkilöä. Noin joka viides vastanneista vierailee HRI:n verkkosivuilla vähintään kerran viikossa ja noin joka kolmas muutaman kerran kuukaudessa. Loput vastanneista vierailee harvemmin ja vastanneista kolme ei ollut vieraillut sivuilla kertaakaan. Vastanneiden joukossa oli tasaisesti datan avaajia ja hyödyntäjiä sekä muita avoimesta datasta kiinnostuneita.
Valtaosalle vastaajista HRI on hyvinkin tuttu, mutta muutama vastaaja katseli sivujamme täysin tuorein silmin. Saimme paljon rakentavaa palautetta, joka tukee hyvin omia näkemyksiämme sivuston kehittämistarpeista.
Etusivu yksinkertaisemmaksi
Monissa vastauksissa nousi esiin yksinkertaisuus niin etusivun kuin hakutoimintojenkin osalta. Valtaosa nykyisellä etusivulla olevista elementeistä koettiin tarpeellisiksi, painotukset tosin riippuivat käyttäjäryhmistä. Tarve mahdollisimman nopealle pääsylle itse dataan joko datahaun tai erilaisten nostojen kautta korostui – nämä elementit tulevat ilman muuta jäämään etusivulle.
Lisäksi etusivulle toivottiin entistä selkeämmin esille sivuston tuoreimpia päivityksiä, kuten esimerkiksi sovelluksia, ja myös tulevia asioita. Nykyisiä uusien artikkelien suuria kuvallisia nostoja pidettiin hyvinä. HRI:n tuoreimpia uutisia voisi tuoda etusivulle myös Facebook- tai Twitter-uutisvirran kautta? Etusivulle tullaan myös lisäämään tiivis kuvaus HRI-palvelusta.
Selkeyttä hakuun
Eniten kommentteja tuli HRI:n hakutoiminnallisuudesta. Toisaalta toivottiin mahdollisimman yksinkertaista, googlemaista hakua, toisaalta hakutoimintojen monipuolistamista ja mahdollisuutta kohdistaa haku mihin tahansa metadatakenttään. Näihin toiveisiin pyrimme vastaamaan tuomalla HRI:n CKAN-metatietokannan hakuominaisuudet myös loppukäyttäjän saataville.
Perinteisen hakutoiminnon ohelle toivottiin vaihtoehtoiseksi hakutavaksi kokonaisvaltaista näkymää HRI:n sisältöön esimerkiksi kategorioittain tai puumaisena rakenteena. Olemme jo pohtineetkin erilaisia tapoja esittää HRI:n sisältöä kokonaisuutena ja mahdollistaa datahakua tätäkin kautta. Tätä suunnittelua tullaan jatkamaan. HRI:n käyttäjien on myös mahdollista luoda HRI:n sisältöön oma näkymänsä, sillä HRI:ssa avattujen datojen metadatat ovat nekin avointa dataa.
Syötetyillä hakusanoilla ei aina ole saatu halutunlaista lopputulosta. Onpa käynyt niinkin, että käyttäjä on tiennyt tietyn aineiston olevan HRI:ssä, mutta hän ei ole keksinyt sopivia hakusanoja aineiston löytämiseksi. Haun kehittämiseen liittyykin myös aineistojen metadatoituksen kehittäminen. Myös tähän tuli jonkin verran toiveita erityisesti kategorisoinnin osalta. Olemme kevään mittaan yhtenäistämässä ja täsmentämässä aineistojen metadatoitusta ja selvittämässä mahdollisuutta ontologian käyttöön avainsanoituksessa.
Kiitosta monipuolisesta sisällöstä
Noin 60 % kyselyyn vastanneista antoi HRI:n verkkosivuille yleisarvosanaksi hyvä ja 10 % vastanneista erinomainen. Joka neljäs vastaaja piti sivuja keskinkertaisina, ja kaksi vastaajaa arvioi sen välttäväksi. Vastausten perusteella verkkosivu palvelee tällä hetkellä melko hyvin vastaajien tietotarpeita, sillä noin puolet vastanneista arvioi sen vastaavan tietotarpeisiin keskikertaisesti ja noin 40 % hyvin.
HRI:n sisältöä pidettiin kokonaisuutena hyvänä ja monipuolisena, vaikkakin jotkut kokivat sen hieman sekavaksi. Sovellusgalleriasta ja erilaisista artikkeleista tuli kiitosta. Vaikeaselkoisista tai mielenkiintoisista datanavauksista toivottiin enemmänkin artikkeleja, samoin kehitteillä olevista datanhyödyntämisprojekteista. Myös sovellusideoiden keräämistä ehdotettiin – tämä mahdollisuus on selvästikin liian piilossa. Suomenkielistä sivustoa huomattavasti suppeammille englannin- ja ruotsinkielisille sivuille toivottiin lisää sisältöä.
Vastauksissa nousi esiin myös kaksi jo jonkin aikaa HRI:n sivuille suunnitteilla ollutta lisäystä. Brittien data.gov.uk:n mallin mukaan HRI:n sivuille on tarkoitus tuoda erilaisia käyttäjätilastoja Google Analyticsista. Lisäksi sivuille on suunnitteilla avata näkymää Helsingin ja mahdollisesti muidenkin pääkaupunkiseudun kaupunkien tietojärjestelmäluetteloihin, joiden kautta saa paremman näkymän kaupunkien datavarantoihin. Tämä helpottaisi myös datatoiveiden tekemistä ja siten myös meidän perustyön, datan avaamisen, priorisointia.
Jäikö jokin tärkeä asia vielä mainitsematta? Keskustele ja kommentoi alla!
Suurkiitos kaikille kyselyyn vastanneille!