Viiden tähden data-avaus

Data.aalto.fi tarjoilee tietoa yliopiston tutkimuksesta ja opetuksesta, kaikkien taiteen sääntöjen mukaan linkitettynä datana.

Viiden tähden datan avauksen malli esitettynä kahvimukin kyljessä.

Suuri osa HRI:n datakatalogin data-avauksista luottaa Excel-formaattiin. Kun Aalto-yliopiston Semanttisen laskennan tutkimusryhmä SeCo ryhtyi käytännön datanavaustalkoisiin, jälki oli toisenlaista.

Linked Open Aalto -tutkimushankkeessa syntyi tutkijavoimin alusta Aalto-yliopiston tutkimustiedon ja opetusaineistojen julkaisemiselle verkossa.

”Data on linkitettyä ja olemme käyttäneet W3C-standardien mukaisia semanttisen webin teknologioita”, professori Eero Hyvönen kertoo.

Tiedot niin Aalto-yliopiston tutkijoista kuin julkaisuistakin ovat toki olleet kaikkien saatavilla, mutta eri lähteistä tulevaa tietoa ei ole linkitetty keskenään. data.aalto.fi -rajapintoja hyödyntäessä voi olla varma siitä, että julkaisun on kirjoittanut juuri tietty tutkija, ei hänen kaimansa.

Vaikka datan rdf-tietomallit ja tiedon linkitys nostivat vaikeustasoa, ”viiden tähden” datan avauksen rajapinnat syntyivät pitkälti valmiilla työkaluilla. Kuten usein julkisen tiedon avaamisessa, hallinnolliset kysymykset olivat teknisiä vaikeampia ratkaista.

Kokonaisten tietokantojen sisällön avaaminen suuri kynnys tiedon ylläpitäjille. Hyvönen kertoo, että esimerkiksi Aalto-yliopiston kurssitietokannassa on yli 100 kenttää.

semantic.hri.fi

semantic.hri.fi -osoitteessa semanttisesta webistä ja tilastotiedosta kiinnostuneet pääsevät käsiksi pääkaupunkiseutua koskevaan linkitettyyn avoimeen tilastodataan.

semantic.hri.fi

”Ensireaktio oli, että tietosuojan ja muiden syiden takia vain muutama kentistä voidaan avata julkiseksi. Pohdinnan jälkeen päädyttiin siihen, että sata kenttää voidaan avata, ja vain muutamaa ei, Eero Hyvönen kertoo.

Palvelun tieto esitetään samankaltaisessa muodossa kuin Linked Universities -yhteisöön kuuluvissa yliopistoissa ympäri maailman. Aalto-yliopiston data aiotaankin jatkossa yhdistää kotimaisten ja ulkomaisten yliopistojen vastaaviin tiedon avauksiin ja verkon avoimiin tietorekistereihin: julkaisutietokantoihin, Wikipediaan ja DBpediaan, Googlen Freebase-tietokantaan.