Valtio jatkaa tiedon avaamisen ja hyödyntämisen linjalla
Valtiovarainministeriön avoimen tiedon ohjelma on kannustanut ja ohjannut niin tietovarantojen avaamiseen ja saatavuuden parantamiseen kuin periaatteiden ja yhteisten käytäntöjen kehittämiseen sekä yleisen tietoisuuden lisäämiseen. Huomiota on lisäksi kiinnitetty avoimen tiedon vaikutusten seurantaan ja arviointiin. Ohjelma on perustunut laajaan verkostomaiseen yhteistyöhön, johon on osallistunut ministeriöiden, valtion virastojen ja laitosten, kuntien, tutkimuksen ja kehittäjäyhteisöjen aktiivisia toimijoita. Kansainvälistä yhteistyötä on tehty mm. EU:n Share PSI -hankkeessa.
Kansallinen avoimen tiedon ohjelma päättyi 30.6.2015. Ohjelman päätöstilaisuudessa 17.9.2015 julkistettiin ohjelman loppuraportti Avoimesta datasta innovatiiviseen tiedon hyödyntämiseen. Päätöstilaisuuden materiaalit ovat saatavilla osoitteessa https://wiki.julkict.fi/julkict/avoin-data/avoimen-tiedon-ohjelman-paatostilaisuus .
Avoimen tiedon ohjelmassa tuotetut avoimen tiedon linjaukset ja tavoitteet vuodeksi 2020 on hyväksytty Valtiovarainministeriön JulkICT-toiminnon johtoryhmässä. Ne antavat siten suuntaa avoimen tiedon toiminnalle julkishallinnossa. Avoimen tiedon ohjelman tuloksia hyödynnetään hallitusohjelman toimeenpanossa.
Ohjelman päätöstilaisuudessa pohdittiin, miten avoimen tiedon ja sen hyödyntämisen edistämisessä olisi parasta edetä, jotta toiminnasta tulisi pysyvää. Pohdinnoissa nousi esille muun muassa seuraavia seikkoja:
- Datan avaamista pitää systemaattisesti jatkaa; avataan lisää tietoaineistoja.
- Ohjeistusta tietoaineistojen avaamisessa tarvitaan. Tietoaineistojen yhteentoimivuutta on parannettava. Osaamista tarvitaan enemmän ja sitä on levitettävä.
- Eri toimijoiden, eri alojen ja sektoreiden yhteistyö on tärkeää ja välttämätöntä, korostuva piirre avoimen datan työsaralla. Yhteistyön foorumeita ja paikkoja tarvitaan.
- Kansainvälistä yhteistyötä tarvitaan.
- Tutkimusta ja tutkimusyhteistyötä tarvitaan.
- Nopeus ja reaaliaikaisuus ovat suuria haasteita avoimelle datalle ja digi-tulevaisuudelle.
Nykyiseen hallitusohjelmaan sisältyy muun muassa ”Digitalisoidaan julkiset palvelut” -kärkihanke, jossa keskeisenä tavoitteena on luoda kaikkia julkisia palveluja koskevat digitalisoinnin periaatteet tammikuuhun 2016 mennessä. Avoimen tiedon ohjelman linjaukset sisällytetään digitalisaation periaatteisiin. Avoimen tiedon ohjelma on tarkoitus saattaa pysyväksi toiminnaksi sekä siirtää painopistettä tiedon avaamisesta tiedon hyödyntämiseen.
Kesällä 2015 eri tahoja kannustettiin tekemään esityksiä digitalisaation edistämiseksi. Digihanke-ehdotuksia tuli yhteensä 263. Niihin voi tutustua Ota kantaa -sivustolla (Dropbox). Runsaimmin ehdotuksia tuli teemoihin ”prosessit”, ”tietovarannot”, “SOTE-digitalisaatio”, ”koulutus” ja ”osaaminen”.
Parhaillaan valmistellaan myös esitystä tiedonhallintalaiksi. Aikataulun mukaisesti esitys valmistuu eduskunnan käsittelyyn maaliskuussa 2017 ja laki astuu voimaan maaliskuussa 2018. Uudella lailla säädetään eri laeissa olevat yleissäännökset yhtenäistävästi tiedon hallinnasta, julkisuudesta ja käytöstä sekä arkistoinnista. Uuden tiedonhallintalain säännöksillä vahvistetaan yhtenäinen tiedon hallinnan, tietovarantojen hyödyntämisen ja kansalaisen oikeuksien toimintamalli ja mahdollistetaan julkisten palvelujen digitalisointi.
Teksti: Asta Manninen