Ultrahack-voittaja eVENT helpottaa tapahtumien järjestämistä

Helsinki haastoi 116 Ultrahack-koodaajaa hyödyntämään kaupungin avoimena datana julkaistua 3D-mallia ulkoilmatapahtumien järjestäjien työkaluna. Voittajatiimi rakensi 48 tunnissa demotyökalun, joka helpottaisi niin tapahtumajärjestäjien kuin viranomaisten elämää.

Helsingin 3D-haasteen voittajatiimi hymyilee sunnuntai-iltapäivänä leveästi. Takana on 48 tuntia suunnittelua ja koodausta ja taskussa 5 000 euron pääpalkinto Ultrahackin Helsingin 3D-haasteen voitosta. Tiimikin koottiin lennosta. Leo Salomaa ja Jukka Alander ovat työkavereita, jotka päättivät osallistumisestaan vasta pari viikkoa sitten Helsingin haasteen infotilaisuudessa.

Glyn Faulknerin tapasimme infotilaisuudessa, Glyn taas löysi Minnan tiimiimme täältä Ultrahackista perjantaina”, Leo Salomaa kertoo.

Minna-Maria Salonen pistää eVENT-työn esittelyvideon pyörimään. Puolentoista minuutin videolla virtuaalinen tapahtuma-areena lavoineen ja telttoineen nousee 3D-kaupunkiin, haetaan luvat eri viranomaisilta, lasketaan kustannukset ja pistetään pystyyn joukkorahoituskampanja tapahtuman järjestämiseksi. ”Pohjalla on ihan oikea kaupungin 3D-malli, johon voi raahata eri objekteja ja luonnostella tapahtuma-alueen muutamassa minuutissa”, Salomaa kertoo.

Voittajatiimin aikaansaannoksia ihasteli myös tuomariston jäsen ja 3D-Helsinki-hankkeen projektipäällikkö Jarmo Suomisto. ”Oli hieno nähdä, kuinka heidän konseptinsa kehittyi tunti tunnilta. He osasivat ottaa kaiken irti hackathonista ja hyödyntää meidän sparraustamme.”

Asiointi sähköistyy

Voittajatyö oli pitkälti sitä, mitä Helsingin kaupungin asiantuntija Päivi Munther perjantaina Ultrahack-hackathonin alkaessa töiltä osasi toivoa. “Toiveena olisi verkkotyökalu, jolla Helsingissä järjestettävän ulkoilmatapahtuman voisi luonnostella etukäteen. Se helpottaisi sekä tapahtumajärjestäjien että viranomaisten työtä”, tiimejä tapahtumajärjestämisen koukeroissa opastanut Munther kertoi.

Valokuva ihmisistä tietokoneiden ääressä ratkomassa haastetta.
Helsingin Ultrahack-haastetta ratkottiin My Helsinki -kyltin alla. Kuva: Veeti Haapsamo

Helsingissä järjestetään tuhansia tapahtumia vuodessa. Varsinkin suurimmissa tapahtumissa luparuljanssi on aikamoinen työ niin järjestäjille kuin kaupungin eri viranomaisille. ”Jo 500 hengen tapahtumissa pitää olla turvallisuus- ja pelastussuunnitelma, jos tilaisuudessa soitetaan musiikkia, täytyy tehdä meluilmoitus, jos myydään ruokaa, tarvitaan elintarvikeilmoitus ympäristökeskukseen”, kertoo Munther.

Tutustu 3D-malleihin

Helsingin kaupunki julkaisi vuoden 2016 lopussa koko kaupungin kattavat 3D-kaupunkimallit: älykkään semanttisen kaupunkitietomallin ja visuaalisesti korkeatasoisen kolmioverkkomallin. Avoimena datana julkaistut 3D-kaupunkimallit olivat myös helmikuun 2017 Helsinki Loves Developers avoimen datan avoimen konttorin teemana.

Tapahtumien järjestäjiä auttavat heille laaditut ohjeet ja sähköinen asiointijärjestelmä, mutta koko kaupungin kattava 3D-malli voisi viedä sähköisen asioinnin aivan uudelle tasolle. Moni ulkoilmatapahtumien järjestäjä hyödyntää Muntherin mukaan jo nykyisin suunnittelussa esimerkiksi Googlen kaupunkimallia. Kaupungin oman, avoimena datana julkaistun 3D-mallin avulla tapahtuman suunnittelun voisi viedä suoraan virtuaaliseen kaupunkiympäristöön. Näin sekä järjestäjä että lupaviranomaiset näkisivät esimerkiksi suunnitelmien potentiaaliset ongelmakohdat omin silmin.

Jatkoa seuraa

Sunnuntai-iltapäivänä Muntherin visioima kaupunkipalvelu oli aimo harppauksen lähempänä todellisuutta. Jatkoa seuraa, lupaa Jarmo Suomisto. Tulossa on kaupungin ja voittajatiimin ideariihi, jossa päätetään miten projektissa edetään. ”Tarkoitus on edetä pienin ketterin askelin. Ei tehdä kerralla isoa järjestelmää, vaan yksi moduli kerrallaan valmiiksi, koeponnistetaan se, otetaan käyttöön ja edetään seuraavaan”, kertoo Suomisto.

Suomisto kehuu Ultrahack-konseptia vuolaasti. ”Olimme erittäin tyytyväisiä kaikkiin kolmeen finalistityöhön. Helsingin kannatti ilman muuta lähteä mukaan haastekumppaniksi.”

Ultrahack Sprint 1 21.-23.4.2017 voittajatyöt

Helsingin kaupungin ja KIRA-digi-ohjelman HEL of a 3D City Events -haaste

  • Voittaja, 5000 euroa: eVent-tiimi: Glyn Faulkner, Minna-Maria Salonen, Jukka Alander, Oskari Liukkonen, Leo Salomaa
  • 2000 euroa: A-Venue-tiimi
  • Kunniamaininta: My 3D-Helsinki -tiimi
Valokuva.
Voittajat ja Helsingin 3D-haasteen tuomaristo. Kuva: Veeti Haapsamo