Tanja Lahden matkaraportti Brysselistä

Valokuva.
Daniele Rizzi Euroopan komission DG Connectista esitteli EU:n avoimen datan politiikkaa TAIEX Multi-Country Workshop on Open Data Policies -tapahtumassa. (Kuva: Tanja Lahti)

​Osallistuin 20.-21.3.2017 Euroopan komission järjestämään TAIEX Multi-Country Workshop on Open Data Policies -tapahtumaan Brysselissä komission kutsumana ja kustantamana. Tapahtuman tavoitteena oli levittää avoimen datan kokemuksia ja hyviä käytänteitä Euroopan Unionin naapurimaille.

​Tapahtuman virallisena järjestäjätahona toimi Euroopan komission DG Neighbourhood and Enlargement Negotiations. Tilaisuuteen osallistui noin 40 edustajaa noin 20 EU:n naapurimaasta kuten Azerbaidžanista, Egyptistä, Georgiasta, Israelista, Libanonista ja Montenegrosta.

Tilaisuuden alussa esiteltiin EU:n avoimen datan politiikan taustaa ja linjauksia. Lisäksi esiteltiin kahta EU-tasoista avoimen datan portaalia: a) Euroopan dataportaalia, jonne harvestoidaan (kopioidaan) kaikkien jäsenmaiden avointen datasettien metatiedot sekä b) Euroopan Unionin avoimen datan portaalia, josta taas löytyy EU:n eri instituuttien avoimet datasetit. Näiden kahden portaalit nimet ja tarkoitukset kuulostavat hyvin samankaltaisilta, mutta meidän osalta keskeisempi on Euroopan dataportaali, jonne harvestoituu niin meidän kuin Euroopan Unionin avoimen datan portaalinkin metatiedot säännöllisesti. Euroopan dataportaalin sivuilla on käytössä automaattikääntäjä, joten se palvelee yli 20 kielellä. Tämä on tosi mainio juttu, mutta samalla tulee toki huomioida, että datasettien kuvailutietojen käännöksissä voi olla virheitä, mistä sivuillakin on erityismaininta.

Alkuesittelyjen jälkeen avoimeen dataan paneuduttiin käytännönläheisemmin esittelemällä kokemuksia niin valtio- kuin paikallistasoltakin. Itse toimin paikallistason edustajana ja pääsin esittelemään Helsinki Region Infoshare –palvelumme syntyä, toimintaa ja tulevia toimenpiteitä. Esitykseni herätti kysymyksiä ja keskustelua. Lisäksi kävi ilmi, että joissain maissa valtio tuottaa meillä kuntatasolla tuotettavia palveluja.

Valtiotasolta avoimen datan kokemuksia jakoivat Espanjan ja Tšekin edustajat. Madridista saapunut Jose Ignacio Sánchez Valdenebro työskentelee Madridin kaupungin omistamassa kehitysyhtiössä nimeltä Red.es, joka vaikuttaa hyvin vastaavanlaiselta taholta kuin meidän Forum Virium Helsinki. Espanja on toiminut yhtenä selkeänä edelläkävijänä avoimessa datassa, ja datos.gob.es-palvelun kautta tarjolla on jo yli 13 000 datasettiä. Tosin jälkikeskusteluissa olimme hyvinkin samoilla linjoilla siitä, että olennaista ei ole datasettien määrä, vaan niiden laatu ja käytettävyys. Jose korosti myös yritysyhteistyön merkitystä ja kertoi heillä harjoitettavan tiivistä yhteistyötä yritysmaailman kanssa.

Tšekin kokemuksia puolestaan oli jakamassa Michal Kubán Tšekin sisäministeriöstä. Michal on ollut käynnistämässä Tšekissä avoimen datan toimintaa ja työ onkin lähtenyt hienosti käyntiin (ks. https://opendata.gov.cz/). Tapasin Michalin noin 2,5 vuotta sitten Prahassa reSITE-konferenssin yhteydessä järjestetyssä workshopissa, jolloin jaoin heille oppejamme. Nyt oli hieno kuulla heidän toimenpiteistään ja eteenpäin menostaan.

Tilaisuuden fasilitoi Capgeminin edustaja, joka aktivoi osallistujakuntaa provosoivaan tyyliin. Hän ei tyytynyt yleiseen keskusteluun, vaan kannusti syvällisempään tarkasteluun eri osallistujamaiden vinkkeleistä. Joissain tilaisuuteen osallistuneissa maissa on jo ryhdytty avaamaan dataa, mutta joissain pohditaan vasta ensiaskelia. Osallistujat olivat yhtä mieltä siitä, että he tarvitsevat tuekseen selkeän ”open data policyn” tai ”open data law’n”, joiden valmisteluun he kaipasivat käytännön tukea. Toisaalta todettiin, että datavarantojen laatu ja ajantasaisuus voivat olla paikoin niin heikkoja, ettei niitä ole mahdollista eikä järkevää avata, vaikka laki olisikin olemassa. Lisäksi keskusteluissa korostui kovasti vuoropuhelu potentiaalisten hyödyntäjien kanssa ja meidän harjoittama Helsinki Loves Developers -toimintamme sai kehuja.

Tilaisuus oli kaiken kaikkiaan silmiä avaava. Avoimen datan ideologia on levinnyt jo laajalti – myös yhteiskuntiin ja kulttuureihin, joita ei välttämättä miellä kovinkaan avoimiksi. Yllätyin siis positiivisesti ja samalla sain lisäpuhtia jatkaa hommia meidän seudulla.