Mitä Helsingissä tapahtuu? – Luo sovellus ja voita!
Torstaina 3.9.2015 pidetyssä Hel<3Dev Avoimessa konttorissa teemana oli Osallistuva kaupunki (Collaborative City). Tilaisuudessa käytiin läpi Helsingin keskeisiä osallistumiseen ja vuorovaikutukseen liittyviä datoja ja keskusteltiin datojen käytöstä erilaisissa sovelluksissa.
Palvelukartta – palvelujen aarreaitta
Pääkaupunkiseudun palvelukartta on varsinainen aarreaitta, josta löytää kattavasti tietoa seudun julkisista palveluista kouluista ja kirjastoista joulukuusten myyntipaikkoihin ja sähköautojen latauspisteisiin. Rekisterin kohdetiedot ovat yksityiskohtaisempia kuin vaikka Google Mapsin kautta löytyvät tiedot. Bonuksena jokaisesta toimipisteestä saa sen tarkat esteettömyystiedot.
Toimipisterekisteriä esitellyt Timo Tuominen haaveilee mobiilisovelluksesta, joka sijainnin perusteella hakisi lähimmän käyttäjän tarvitseman palvelun.
Palautteet kootusti yhdessä järjestelmässä
Kaikki Helsingin kaupungille tulevat palautteet ja kysymykset menevät yhteen järjestelmään. Järjestelmässä palaute ohjataan oikealle taholle ja palutteenantaja näkee, miten palauteen käsittely etenee. Kansainvälistä Open311-standardia noudattavan kaksisuuntaisen rajapinnan ansiosta kaupungin ulkopuolisetkin tahot voivat tehdä suoraan kaupungille palautetta antavia sovelluksia. Päivittäin järjestelmään tulee satoja palautteita.
Palauterajapintaa käyttää jo useampi kaupungin ulkopuolinen sovellus. Vielä ei tiettävästi ole tehty sovellusta, joka palautetta antaessa hakisi sijaintitietoon perustuen muut lähistön palautteet, joista palautteenantaja voisi katsoa, onko kyseisestä asiasta jo annettu palautetta. Toiveissa on myös toimipisterekisterin ja kaupungin muiden rekisteritietojen sekä palautejärjestelmän yhdistäminen, jolloin käyttäjä saisi osoitettua palautteensa täsmällisesti tiettyyn kohteeseen.
OpenAhjo – päätökset rakenteisessa muodossa
Myös kaikki Helsingin kaupungin hallinnolliset päätökset ovat yhdessä, Ahjo-nimisessä järjestelmässä. Julkisilta osiltaan päätökset ovat saatavissa rajapinnan kautta rakenteisessa muodossa. Rajapinnasta löytyy myös viranhaltijoiden tekemät päätökset.
Ahjoa ylläpitävän Katja Räisäsen toiveena olisi saada kohdennettua päätöstietoa paremmin eri kohderyhmille, kuten lapsiperheille, vanhuksille tai tietyn alueen asukkaille. OpenAhjo-rajapintaa esitellyt kumppanikoodari Jussi Arpalahti puolestaan toivoo sovellusta, joka raportoisi käyttäjälleen kaikista hänen lähiympäristöään koskevista päätöksistä sekä palautteista.
Päätössovelluksia pystyy helposti rikastamaan mm. Helsinki-kanavan rajapinnasta saatavilla kaupunginvaltuuston kokousvideoilla.
Yleisten alueiden rekisteri ja lupajärjestelmä Winkki
Yleisten alueiden rekisteri Ylren tiedot täydentävät palvelupisterekisterin tietoja listaamalla kaupungista yksityiskohtia, joihin ei suoranaisesti liity palveluja. Ylrestä löytyvät kaupungin kadut ja puistot, penkit ja roska-astiat sekä tieto katujen talvikunnossapidosta.
Winkki-järjestelmä puolestaan pitää sisällään yleisillä alueilla järjestettävien tapahtumien ja maankäyttölupaa vaativien toimintojen luvat.
Linkit esityksiin
Ylreä ja Winkkiä esitelleen Samuel Ritakallion unelmasovellus yhdistäisi Ylren kohteet palautejärjestelmän mahdollistamaan palutteenantoon. Lisäksi hän toivoo muutakin joukkoistettua datankeruuta ylläpitämiensä järjestelmien tietojen ympärille. Ylren tietoja käyttäen voisi myös tehdä reittioppaan, joka esimerkiksi vie ulkoilijan viheralueille.
Yhdistämällä Winkin tapahtumadataa mm. säätietoihin, katujen puhdistussuunnitelmiin ja reaaliaikaisiin auraustietoihin puolestaan voisi tehdä talvipyöräilijän reittioppaan, joka hakee vähälumisimman reitin ja kiertää suuret tapahtumat kauempaa. Sovelluksella voisi osallistua rakennusviraston Smart City App Hack -haasteeseen.
Onko mielessäsi jo jokin sovellusidea? Tai haluaisitko toteuttaa jonkun esittelijän unelmasovelluksen? Ideoi, kysele meiltä lisää, koodaa ja osallistu valmiilla sovelluksellasi haastekilpailuihin, joissa on tarjolla rahapalkintoja!