Käytä, nimeä
Helsinki Region Infoshare -hankkeessa on ollut alusta lähtien johtavana ajatuksena datan julkaisu mahdollisimman sallivin käyttöehdoin. Avoin data on kovassa nosteessa paitsi kansalaisten ja yritysten, myös julkisen sektorin edustajien parissa. Samaan aikaan aiheeseen, kuten usein uusiin asioihin, liittyy monia kysymyksiä. Näitä kysymyksiä on pyöritelty HRI-hankkeen parissa viime kuukausina niin hankkeen ytimessä Forum Virium Helsingissä ja Helsingin kaupungin tietokeskuksessa kuin yhteistyössä muiden julkisen ja yksityisen sektorin edustajien kanssa. Vertailutietoa ja kokemuksia haettiin myös muiden maiden vastaavanlaisista hankkeista.
Itselläni on ollut ilo olla erittäin mielenkiintoisessa ja uraa uurtavassa hankkeessa mukana oikeudellisena asiantuntijana. Hyppäsin jo hyvässä vauhdissa olleeseen projektiin mukaan vuoden vaihteessa edeltäjäni jäädessä työvapaalle. Tuolloin HRI-hankkeen kannalta olennaista lisenssikysymystä oli jo tutkittu perusteellisesti. Eri lisenssivaihtoja oli puitu hankkeen vaatimuksia ja toiveita vasten. Minkälainen lisenssi kattaisi mahdollisimman hyvin HRI-palvelussa julkaistavan materiaalin, ottaen huomioon että mukana voi olla niin tilastoja, kuvia, artikkeleja, tietokantoja kuin monen muun tyyppistä aineistoa? Minkälainen lisenssi olisi helposti ymmärrettävissä? Onko olemassa valmis lisenssi, joka sopii HRI-hankkeeseen vai olisiko parempi laatia omat käyttöehdot? Toimisiko lisenssi myös silmällä pitäen ulkomaalaisia palvelun käyttäjiä? Olisiko lisenssi kenties saatavissa myös koneluettavassa muodossa?
HRI:ssä julkaistavaan dataan haluttiin myöntää mahdollisimman laaja käyttöoikeus. Tärkeää oli, että dataa voisi käyttää niin ei-kaupallisiin kuin kaupallisiin tarkoituksiin. Aivan täysin tekijänoikeuksista ei kuitenkaan haluttu luopua, vaan datan käyttäjän velvollisuus lähdeviittauksen tekemiseen haluttiin säilyttää. Toisaalta toiveena oli, ettei lähdeviittauksesta saa saada sellaista kuvaa, että datan tekijä tukisi jotenkin tiettyä käyttäjää tai datan käyttötarkoitusta. Lisäksi haluttiin pitää mahdollisuus vaatia lähdeviittauksen poistamista.
Tärkeäksi koettiin myös se, että käyttöehdot olisivat mahdollisimman tunnetut käyttäjien keskuudessa. Toiveena oli myös, että ehdot olisivat linjassa muiden vastaavia avoimen datan palveluja tarjoavien toimijoiden käyttöehtojen kanssa. Ideaalitilanteena pidettiin sitä, että käyttöehdoista saataisiin luotua jonkinlainen alan standardi – tämä olisi datan käyttäjien kannalta selkeintä.
Näillä vaatimuksilla ja toiveilla sopivimmaksi valikoitui Creative Commons Nimeä -tyyppinen lisenssi. Kun syksyllä 2010 luonnosvaiheessa olleen uuden CC Nimeä 3.0 Suomi -lisenssin vielä huomattiin huomioivan myös tietokannat, alkoi vahvasti vaikuttaa siltä, että oikea lisenssi on löytynyt. Täydellinen tuskin CC Nimeä 3.0 Suomi -lisenssikään on, mutta sen hyödyt ovat kiistattomat: Lisenssi on hyvin kattava eri teostyyppejä ajatellen. Se on laajalti tunnettu ja toimii kansainvälisesti. Lisenssi vastaa HRI-hankkeen käyttöehdoille asettamiin vaatimuksiin (laaja käyttöoikeus, lähteen ilmoittamisvelvollisuus). Lisenssistä on sekä helposti lähestyttävä tiivistelmä että täydellinen, juridinen lisenssi ja vielä koneluettava muotokin.
Aikataulu asetti kuitenkin tässäkin hankkeessa oman haasteensa. CC Nimeä 3.0 Suomi -lisenssi oli vielä luonnosvaiheessa ja on tätä kirjoittaessa edelleen. HRI-hankkeessa päädyttiin sen vuoksi laatimaan omat, CC Nimeä 3.0 Suomi -lisenssin ehtoja myötäilevät, hyvin sallivat käyttöehdot. Niitä käytetään, kunnes CC-lisenssi valmistuu ja siirrytään sen jälkeen todennäköisesti käyttämään CC-lisenssiä.
Käyttäjien kokemukset ja ajatukset ovat lisenssiehtojen siinä missä koko HRI-palvelun osalta olennaisia. Kommentit ovat siis hyvin tervetulleita!
Teksti: Kaisa Mäkinen