Junat.net-kehittäjän datatoive: terveydenhuollon jonotiedot
Joonas Rouhiaisen viime syksyinen koodausviikonloppu hyödyttää tätä nykyä kaikkia suomalaisia junamatkustajia. Karun yksinkertainen Junat.net-palvelu hakee junaliikenteen reaaliaikaiset tiedot Liikenneviraston Digitraffic-rajapinnasta. Palvelu tuo tiedot myöhästymisistä ja laiturimuutoksista VR:n tietojärjestelmän uumenista suoraan omaan kännykkään.
”Junat.net-palvelu lähti omasta tarpeesta. Olin juuri palannut opiskelijavaihdosta Hongkongista, muuttanut tyttöystäväni kanssa yhteiseen asuntoon ja hankkinut elämäni ensimmäisen television. Tyttöystäväni ehdotti, että voisin koodata lähiasemamme Leppävaaran aikataulut näkymään uudesta älytelevisiosta. Kun sopivaa ohjelmapalikkaa ei ollut olemassa, se piti tehdä itse”, Rouhiainen kertoo.
Palvelun ensimmäinen versio syntyi parissa viikonlopussa. Palvelun saama julkisuus toi junat.netille parhaimmillaan kymmeniä tuhansia käyttäjiä vuorokaudessa. ”Hienointa julkisuudessa on se, että se on tuonut huomiota avoimelle datalle. Mitä enemmän yritysten ja julkisen sektorin dataa saadaan avoimeksi, sitä enemmän syntyy harrastelijoiden rakentamia palveluja – aivan ilmaiseksi.”
Joonas Rouhiainen on saanut kasapäin yhteydenottoja ja palautetta palvelusta. Palaute myös innosti kehittämään palvelua eteenpäin. Nyt verkkopalvelun rinnalla on oma sovelluksensa iPhone-käyttäjille.
”Eniten palautetta olen saanut näkövammaisilta. He kertoivat, etteivät voineet aiemmin käyttää lähijunaa, koska eivät olleet pystyneet tarkistamaan junan lähtöraidetta”, Rouhiainen kertoo.
Myös rekrykyselyitä on tullut, mutta Reaktorin ohjelmistokehittäjänä työskentelevä ja DI:n opintojaan viimeistelevä Rouhiainen ei ole vaihtamassa työpaikkaa. Nykyisissä töissä pääsee tekemään juuri sitä, mistä mies on haaveillut: kehittämään käyttäjälähtöistä tietotekniikkaa. ”Paljonko inhimillistä kärsimystä säästyisi, jos lääkärit voisivat tietojärjestelmien kanssa tappelun sijaan hoitaa potilaita, tai jos turvapaikanhakijan arviointi voitaisiin hoitaa ilman matkaa halki Euroopan?” Rouhiainen pohtii.
Mitä uutta dataa Joonas Rouhiainen toivoisi avattavaksi HRI-palveluun? ”Pääkaupunkiseudun dataa on jo mielestäni avattu tosi hyvin. Nyt on jo positiivinen ongelma, kun avoimia aineistoja on niin paljon”, Rouhiainen kiittelee.
Pitkän miettimisen jälkeen mieleen tulee vaihto-opiskelijavuoden avoin data -hackathon. ”Kehittelimme viime vuonna Hongkongissa sovellusta, josta voisi nähdä sairaaloiden päivystysten reaaliaikaisen jonotilanteen. Dataa ei vain Hongkongissa ollut saatavilla. Ehkä pääkaupunkiseudun terveydenhuolto voisi avata tällaista tietoa?”